Hap and Leonard – Eerste afleveringen

Merkwaardige gozers, die Hap and Leonard

Michael Kenneth Williams (The Wire, Boardwalk Empire, The Spoils of Babylon) is een acteur die eigenlijk elk project waarin hij speelt naar een hoger niveau tilt. Toen ik hoorde dat hij in Hap and Leonard zou spelen, markeerde ik deze serie meteen op mijn to-do lijstje. Williams is weer lekker op dreef in deze serie, maar ik kan nog niet zeggen dat ik echt ondersteboven ben van Hap and Leonard. De serie is simpelweg (nog) niet interessant genoeg. Hap and Leonard is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Joe R. Lansdale.

De serie draait om beste vrienden Hap (James Purefoy, The Following) en Leonard (Michael Kenneth Williams). Beide mannen gaat het niet voor de wind. Hap’s relaties willen maar niet lukken en het werk wat hij doet vindt hij kut. Leonard is een Vietnam-veteraan met een kort lontje. Het is een man die absoluut niet over zich heen laat lopen en niet bang is om geweld te gebruiken. Wanneer Hap van zijn ex-vrouw Trudy verneemt dat hij een grote som geld kan ontvangen als hij haar helpt met een klus, gaat hij eigenlijk direct akkoord. Trudy is de liefde van zijn leven. Geld kan hij altijd gebruiken. Geld kan ook Leonard altijd gebruiken. De twee nemen de ‘klus’ aan, maar zullen er al snel achter komen dat het allesbehalve makkelijk wordt om het geld te bemachtigen.

So far so good zou je denken. Het probleem van Hap and Leonard is echter dat de serie veel minder interessant is wanneer de camera niet op Hap en Leonard gericht is. Purefoy en Williams hebben chemie en hun scènes zijn zeker de moeite waard. Williams heeft ook de nodige leuke one-liners. De klus zelf is gewoon (nog) niet bijster interessant. Dat maakt de serie onevenwichtig. Van de verhouding tussen Hap en Trudy krijg ik het ook niet echt warm. Hendricks heeft met Mad Men bewezen een uitstekende actrice te zijn, maar haar rol hier is te karig. Zij heeft meer in haar mars dan wat Trudy biedt. Meneer steekt dus ook meteen zijn hand op om zijn bezwaren kenbaar te maken. Het is een probleem, want de serie spendeert logischerwijs veel aandacht aan deze twee aspecten.

Het kan natuurlijk opeens zo zijn dat de klus wel boeiend wordt, maar op dit moment kan ik alleen maar de serie beoordelen op wat ik nu zie. Er gebeurt weinig wat écht de aandacht vasthoudt. Er is bijvoorbeeld een stel die achter een van de handlangers van de man van Trudy aanzit, die het stuk duidelijk dat beetje extra moet geven. Deze twee komen door hun gedragingen (en kledingwijze) echter voornamelijk cartoonesk over. Buiten Hap en Leonard zijn de overige personages nog te vlak. Ik had dan liever gekeken naar meer scènes tussen beide heren. Konden zij meer praten over hun jeugd, hun vriendschap en hun kijk op het leven. Over hoe twee kinderen een bijzondere band hebben weten te smeden in een tijd waar het racisme hoogtij vierde.

Hap and Leonard Banner Meneer Vevie

Het eerste seizoen van Hap and Leonard telt maar zes afleveringen. Zeg nou eerlijk: daar ben je toch snel doorheen. Dat, en het acteerwerk van Purefoy (ondanks dat ik door het toiletpapier dat The Following heet niet echt blij wordt van Purefoy), Williams en Hendrick maken het alsnog de moeite waard. Hopelijk leveren de overige vier afleveringen hetgeen wat er nu nog aan ontbreekt. Hap en Leonard is namelijk een serie waar je meer van mag verwachten. Het is daarom ook een serie waar je ook kritisch op mag zijn. In ieder geval niet voor Leonard, anders kunnen er wellicht na afloop wat tanden ontbreken…

De trailer:

Geef een reactie