Greenleaf – Eerste afleveringen

Greenleaf mag zeker gezien worden

Het geloof is a beautiful thing. Wij zoeken allemaal naar iets om ons aan vast te houden. Iets dat ons kracht geeft. In Greenleaf volgen wij de familie Greenleaf. Zij staan aan het hoofd van een enorme kerkgemeenschap. Het is een van de prominente families in Memphis. Nu zou je dus waarschijnlijk automatisch zeggen dat zij het goede voorbeeld moeten geven. Maar de familie Greenleaf is diep van binnen een familie net als alle anderen. Ook zij hebben hun kwalen, geheimen en problemen. Men moest eens weten wat zich hier echt afspeelt.

Greenleaf kun je typeren als een dramaserie die soapachtige wendingen niet schuwt. Wat kenmerkt soaps? Nah, haat en nijd, schandalen, jaloezie, bedrog, buitenechtelijke relaties, verraad en alle andere sappige taferelen die wij mensen uitspoken. Alleen doet een soap daar nog een schepje bovenop. Wanneer oudste dochter Grace, (Merle Dandrigde) weer terugkeert naar Memphis wordt haar van alles kwalijk genomen, maar vooral dat zij haar geloof in de steek heeft gelaten. Ik geef haar geen ongelijk, want Grace heeft dingen gezien die elk persoon zou laten twijfelen aan het geloof. In Greenleaf gebruiken bepaalde personages het geloof dan ook om hun eigen geheimen te maskeren. De eerste afleveringen staan dan ook bol van personages bij wie er meer speelt dan zij de buitenwereld laten zien.

Een interessant schouwspel

Greenleaf banner meneer vevie

Hoe stel je seksueel misbruik binnen de kerk aan de kaak? Dat houdt Greenleaf zeker bezig. De eerste afleveringen maken dit onderwerp een interessant schouwspel. Er wordt daarnaast meermaals gehint naar dingen die zich achter gesloten deuren afspelen. Typisch dingen die je kunt verwachten van een soap, maar gelukkig wordt het overtuigend gebracht door een goede cast. Merle Dandridge, Keith David, Lynn Whitfield en Kim Hawthorne springen eruit en er is zelf een rol weggelegd voor de producent van deze serie, Oprah Winfrey. Greenleaf overtuigt en weet bekende verhalen op een boeiende manier te vertellen. Het worstelen met het geloof van Grace, bijvoorbeeld. Als je hebt gezien wat zij heeft gezien, dan kun je niet anders dan twijfelen aan alles waar je in gelooft. Of kijk eens naar Jacob en Kevin. Twee personages die de schijn ophouden. Die doen wat er van hen verwacht wordt, niet wat hun hart begeert.

Kun je alles met de mantel van de kerk bedekken? Natuurlijk, niet. Waar macht is, zullen altijd mensen zijn die het misbruiken. Kom je daar tegen in opstand of keer je het de rug toe? Dat maakt Greenleaf interessant voor mij. Het is oké om vragen te stellen. Om niet alles te slikken wat opgediend wordt. Ook op de kerk mag men kritisch zijn. Na het zien van de eerste afleveringen zul je zeker met een kritischere blik kijken naar deze familie. Deze familie wordt geconfronteerd met gewetensvragen die niet zomaar verdwijnen bij het opzeggen van een gebed. Iets wat men zich langzamerhand begint te beseffen. De familie Greenleaf zal moeten tonen dat hun geloof sterker is dan hetgeen dat de familie dreigt te verdelen. Greenleaf geeft mij genoeg houvast om door te kijken. Dat is Meneer ook zeker van plan. Amen!

De trailer:

Geef een reactie