Goliath – Of Mice and Men (Pilot)

David versus Goliath

Billy Bob Thornton op het kleine scherm? Dan gaan we kijken, toch? Althans, ik wel. In Goliath is Billy een aan de wal geraakte advocaat (ook genaamd Billy), die als David het gaat opnemen tegen Goliath. Waarom zou je dat doen, zou je zeggen. Nou, omdat Goliath misschien groter is maar David kan winnen als hij slimmer te werk gaat. Dat gaat dus ook hier gebeuren in deze nieuwe serie van David E. Kelley. Dat is toch een grote naam in televisie. Wanneer hij wat maakt, weet je zeker dat er mensen gaan kijken. Nu waren zijn laatste twee series, Monday Mornings en The Crazy Ones, geen succes. Ik heb echter het vermoeden dat het met Goliath stukken beter gaat aflopen.

Vaak dronken, maar alsnog een formidabele tegenstander

Billy McBride was eens (nu klinkt het net een sprookje) een van de beste juristen in zijn werkveld. Dat kun je makkelijk controleren, want zijn achternaam prijkt nog steeds op de muur van een van de succesvolste advocatenbureaus. Billy zou natuurlijk geen getroebleerde hoofdrolspeler zijn als hij niet ergens was gestruikeld. De huidige Billy is namelijk een dronkelap. Een man die enorm veel waarde hecht aan educatie (zie zijn gesprek met zijn dochter), maar de educatie die hij zelf heeft gekregen verwaarloost. Maar goed, Billy heeft alleen maar een schop onder zijn kont nodig. Een flying kick, eigenlijk, want de man moet wakker geschud worden. Soms is daar kungfu voor nodig.

Dan komt een zaak die Billy weer in ere kan herstellen. Hij dient het daarvoor alleen maar op te nemen tegen hetzelfde bedrijf dat zijn naam draagt. Laat Billy’s voormalig partner Donald Cooperman (William Hurt) nou net nog een appeltje met Billy te schillen hebben. Cooperman/McBride is van plan om het zware geschut in te zetten, waaronder zijn ex-vrouw Julie (Maria Bello) die nu zelf een hoge pief is in het bedrijf. Het is duidelijk: iemand heeft wat te verbergen. Billy geeft zelf ook aan dat normaal gesproken verzekeringsmaatschappijen je proberen te naaien. Het is dus zeker vreemd als zij meteen de portemonnee trekken. Billy heeft beet, maar wilt hij dat wel? De eerste aflevering maakt namelijk duidelijk dat zijn tegenstanders harde maatregelen beslist niet schuwen.

Dit kan zeker wat worden

Goliath is een serie waar veel kijkers op hebben gewacht. Zoals gezegd: de bovengenoemde namen zijn niet mis. Na het zien van Thornton in Fargo kun je alleen maar blij zijn dat hij weer op het kleine scherm te vinden is. Hij speelt een personage dat de nodige persoonlijke problemen heeft, zeg maar de standaard blanke antiheld zoals wij die inmiddels wel kennen. Niks nieuws, dus. Als zo iemand gespeeld wordt door een acteur als Thornton, merk je al snel hoe belangrijk een goede acteur is. Thornton is zelfs een fantastische acteur, dat heeft hij allang bewezen. Het zijn acteurs als hij die een interessante invulling geven aan bekend materiaal, zodat het toch de moeite waard wordt.

In de eerste aflevering heeft hij al mooie one-liners en scherpe replieken paraat. Wanneer hij van Rachel (Ever Carradine), de zus van de overleden man waar de zaak om draait, te horen krijgt dat hij teveel drinkt, zegt hij het volgende: “dat is niet accuraat, ik drink gewoon genoeg”. Wanneer hij de twee vissers uit het begin van de aflevering confronteert, geeft hij hen er ook verbaal van langs. Kortom: dit is een rol waar Thornton zijn tanden in kan zetten. Ik ben zelf ook benieuwd naar William Hurt, hoewel hij voorlopig juist overkomt als een hele louche topjurist. Dit kan niet de bedoeling zijn. Telkens als wij hem zien, treffen wij hem aan in een kantoor met gedimd licht. Wat voor sexy dingen spookt deze man uit? Dit is wel heel onbetrouwbaar…

Ik ga snel weer verder kijken

Goliath banner Meneer Vevie

Ik heb geen keus. Ik ben benieuwd naar het vervolg. Er zijn wel een paar dingen waar ik mijn twijfels over heb. Billy neemt namelijk pas deze zaak aan, na het bed met iemand gedeeld te hebben. Is dat alles wat er voor nodig is, Bill? Dit kan later in het seizoen nog narigheid geven waar ik niet op zit te wachten. Daarnaast wordt Billy al snel het leven zuur gemaakt door (waarschijnlijk) ingehuurd tuig. Begrijpelijk, aangezien Billy’s tegenstanders ook wel weten dat het een goede jurist is. Toch zie ik liever dat dit soort verhaaltechnische ingrepen achterwege blijven. Ik zie persoonlijk liever dat beide partijen dit keihard uitvechten in de rechtszaal.

We zullen dus zien hoe belangrijk dit soort externe zaken worden voor het verhaal. Als men opeens zijn dochter gijzelt, ofzo, dan gooi ik mijn beertjes sloffen naar het scherm. Die zitten heel warm, dus dat betekent dat ik wel heel wanhopig gemaakt moet worden. Nee, er is veel om naar uit te kijken. Het is alleen maar hopen dat het verhaal niet te voorspelbaar wordt en grote clichés worden vermeden. Als je me zoekt: ik ben vanaf mijn tafel weer op de bank gesprongen om verder te kijken. Hasta la vista, baby!

De trailer:

http://youtu.be/k5_1LKLtLro

2 Comments

  1. Marco oktober 16, 2016
    • Meneer Vevie oktober 20, 2016

Geef een reactie