Recensie: GLOW – Seizoen 1

GLOW, de Gorgeous Ladies of Wrestling

Ik moet wat bekennen… Ik was vroeger enorm fan van Amerikaans worstelen. Van de WWE. Waar sterren als Hulk Hogan, The Ultimate Warrior, Macho Man Randy Savage en The Undertaker de dienst uitmaakten. Wist ik veel dat het allemaal gespeeld was, joh. Toen ik als tiener daar achter kwam verloor het zijn glans voor mij. Eigenlijk moet je het zien als een grote soap. Dat is ook wat ik enorm kan waarderen aan GLOW: ja, het worstelen is gespeeld, maar er gaat veel werk inzitten om een productie neer te zetten dat het publiek kan waarderen. Er is een doorlopende verhaallijn, er zijn helden en schurken, etcetera. Het is meer dan mensen in strakke pakjes, die acrobatische toeren uithalen. Het kan ook fungeren als springplank naar het grote werk, kijk maar naar Dwayne ‘The Rock’ Johnson en John Cena.

You go, girls!

Ruth Wilder (Alison Brie) is een actrice die er maar niet in slaagt om een grote rol te strikken. Ze is jong, mooi, ambitieus en overtuigd van zichzelf. Zij heeft echter een probleem: castingbureaus zijn dat niet. Ruth komt maar niet aan de bak en zij moet vaker dan niet aankloppen bij haar ouders voor financiële steun. Wanneer zij auditie mag doen voor Gorgeous Ladies of Wrestling (GLOW), maakt zij geen beste indruk op Sam Sylvia (Marc Maron), de regisseur van de productie. Ruth realiseert zich echter snel dat dit écht wat kan worden. Sam Sylvia geeft haar gelukkig een kans en samen met de andere dames die auditie doen, proberen zij in het eerste seizoen de productie van de grond te krijgen. Dat gaat uiteraard gepaard met de nodige ups en downs.

Is GLOW alleen de moeite waard voor mensen die affiniteit hebben met showworstelen? Ik vind van niet. Het is tof om een serie te zien over vrouwen die wat teweeg proberen te brengen in een omgeving die wordt gedomineerd door mannen. Door het worstelen vinden zij hun roeping en echt iets waar zij hun tanden in kunnen zetten. Het is ook mooi om te zien dat de vrouwen elkaar empoweren en dat de serie echt een vrouwelijk perspectief heeft. Hetzelfde geldt voor een serie als Big Little Lies. Daarnaast ging ik zelf wel lekker op de gekke outfits, de uitbundige haarstijlen, de setdesign en al het andere funky stuff. Bovenal is GLOW een heerlijke serie om te zien, leuk van begin van eind. De afleveringen duren niet te lang, of slepen niet (het Netflix-probleem). Want, lieve vriendjes en vriendinnetjes: Ook Netflix maakt er soms een potje van.

Voor de 80’s babies

GLOW banner Meneer Vevie

Meneer is zelf ook een 80’s baby. Het is een tijdperk dat ik enorm kan waarderen (Stranger Things, anyone?). Als ik nu terugkijk naar foto’s van mijn moeder (en familie) van de jaren 80, heb ik altijd het idee van ‘droegen we dat toen echt’, ‘luisterden we toen echt naar deze muziek’ en ‘what’s up met die gekke haarstijlen?’. Dat is wellicht ook het gevoel dat de kijker zal krijgen bij GLOW. De serie wordt gedragen door goede performances van Alison Brie en Betty Gilpin, en heeft ook een asshole die uiteindelijk toch niet zo bad is in Marc Maron. Het is leuk, het is nostalgie en het roept ook wat vragen op. Zijn/waren deze vrouwen namelijk alleen lustobjecten of probeert men deze vrouwen echt een platform te geven? Wie zal het zeggen… Voor de 80’s babies onder ons: Check trouwens ook de toffe soundtrack.

De trailer:

Geef een reactie