Frontier – Eerste afleveringen 

Frontier is een degelijke serie

Frontier ging afgelopen november (2016) in première. Het is een samenwerking tussen Discovery Canada en Netflix. Wie recent Taboo heeft gekeken, zal wellicht enkele overeenkomsten ontdekken. Zo gaan beide series over imposante mannen (Jason Momoa en Tom Hardy) die in opstand komen tegen een groot imperium. In beide series probeert men een handelscompagnie te ondermijnen. Ik ben dus benieuwd welke van de twee series jullie beter bevalt.

Declan Harp = een rauwe dude

Declan Harp (Jason Momoa) is een doorn in het oog van de Hudson Bay Compagnie. Deze organisatie, onder leiding van Lord Benton (Allun Armstrong), heeft in de jaren 1700 een monopolie op de handel in pelsen. Declan probeert daar een stokje voor te steken en probeert met de hulp van andere clans de pelsenhandel in Noord-Amerika over te nemen. De verhouding tussen Declan Harp en Lord Benton staat op scherp. Zeker na wat in het verleden tussen de twee is voorgevallen. In de eerste afleveringen vindt er al een bloedige, wrede strijd plaats. In Frontier gaat het om rijkdom, macht en wraak. Dat zijn toch vaak best lekkere ingrediënten. Ik kan er zelf altijd wel een heerlijk soepje van maken.

Of Frontier een heerlijke soepje is, hangt af van hoe geïnteresseerd je bent in alles waar Jason Momoa niet bij is betrokken. Frontier is namelijk een veel interessantere serie wanneer Momoa op het scherm is. Net als Tom Hardy in Taboo, is Momoa een acteur die groots is en imposant. Het is een acteur die aanwezig is op het scherm. In elk project waar hij een rol te pakken heeft, is het een opvallende verschijning. Denk aan zijn Khal Drogo in Game of Thrones of Philip Kopus in The Red Road. Het is een goede acteur, het enige probleem is dat hij wel vaak wordt gecast in dezelfde soort rollen. Dat ligt aan Hollywood of de rollen die Momoa uitkiest. In ieder geval, Frontier leunt hevig op Momoa.

Hey, waar is Jason?

Frontier banner Meneer Vevie

In deze drie afleveringen proberen meerdere belangrijke spelers in de pelsenhandel deals te sluiten. Men poogt een alliantie aan te gaan, dus er is aardig wat dialoog. Eerlijk gezegd zijn deze scènes niet altijd even interessant. Voor mij was het vaak wachten tot Momoa weer het scherm op wandelt. Dat komt omdat de meeste personages niet echt ontwikkelt worden. Zij blijven een beetje eendimensionaal. Of het nou de mensen zijn die verbonden zijn aan Declan Sharp of aan Lord Benton. Daardoor is het moeilijk om je druk te maken om alles waar Declan Harp niet mee te maken heeft.

Ik kan gelukkig de actie en alles wat te maken heeft met de indianenclans wel waarderen. Frontier is een serie die vooralsnog gewoon een goede voldoende scoort. Het is geen hoogvlieger of een serie die je gezien ‘moet’ hebben. Wie geïnteresseerd is in het thema, de setting en Jason Momoa, kan het echter slechter treffen. Daarbij is het geen vervelende zit. Het eerste seizoen telt maar zes afleveringen, dus dat is een lekker aantal om te bingen. De serie is al vernieuwd met een tweede seizoen. Frontier is nu te zien op Netflix.

De trailer

Geef een reactie