Freakish – Eerste afleveringen

Hoe Freakish wilt u het hebben?

Wat gebeurt er wanneer een fabriek waar gewerkt wordt met gevaarlijke chemische stoffen de lucht in gaat? Dan zijn wij basically de lul en dan heb ik het niet over het mannelijk geslacht. Dit is een vraag die wij de personages in Freakish kunnen besparen, want zij weten het antwoord al. Vermoedelijk zijn talloze naasten van hen namelijk omgekomen bij deze explosie. Nu is het natuurlijk de vraag of wij sympathie voor hen moeten hebben? Nou…

Het kan beter, maar het kan ook zeker slechter

Dat klopt. Wat Freakish presenteert, in de vier afleveringen die ik heb gezien, is ‘wel aardig’. Het is niet de serie die je meteen iemand zal aanbevelen, maar het is oké kijkvoer. Wij maken kennis met potentieel hinderlijke tieners, die uiteindelijk gelukkig niet allemaal hinderlijk blijken. Dat is toch al een pluspunt bij een serie dat gedragen wordt door tieneracteurs. Zij houden zich bezig met de dingen waar tieners zich mee bezighouden, totdat zij worden opgeschrikt door een explosie. Hun stad verandert al snel in een nieuwe Tjernobyl en zij besluiten zich al snel te verschansen in hun school.

Op dat moment denk je als kijker: oké, dat begrijp ik, dat zou ik ook doen. Dan besluit een groep hinderlijke tieners (hoe kan het ook anders) rebels te zijn en de school te verlaten. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat dit een vergissing is. Ik ga ervan uit dat je niet achterlijk bent en ik ga ook niet je intelligentie beledigen. Al snel zien wij dat er dus meer aan de hand is. Dat is een logische conclusie, want er hangt een chemische damp om de school heen. Vervolgens worden zij opeens geconfronteerd met schoolgenoten die eruit zien alsof zij een bloeddorstige ziekte te pakken hebben. Een ding staat vast: niet al onze tieners gaan dit avontuur overleven.

Je bent zo door Freakish heen

De afleveringen van Freakish duren ongeveer drieëntwintig minuten en daar ben je dus zo doorheen. Dit is typisch een serie dat gemaakt is om te bingen. Steeds een week moeten wachten op afleveringen zou de serie geen goed doen. De horrorliefhebber zal ook zeker meer geduld hebben met Freakish. Niet alle acteurs acteren even sterk en de serie presenteert niks wat wij niet elders hebben gezien. Daar kan ik niet omheen. Dit is een verhaal dat de gemiddelde kijker bijna wel kan dromen. Of je dit kunt pruimen hangt dus totaal af van hoe coulant je bent. Verwacht er in ieder geval niet teveel van.

Gelukkig is de sfeer in de eerste vier afleveringen wel aardig. De serie probeert de horror af te wisselen met scènes waar de hoofdpersonages worden uitgediept. Het is dus geen straight up slachtpartij. Het gegeven dat je klasgenoten opeens letterlijk je bloed willen drinken is ook wel aardig. Zoals gezegd, het is vaker gedaan, maar het wordt allemaal redelijk gebracht. De balans slaat in ieder geval nog niet door tot: hopelijk worden al deze tieners verwend met de dood. Ik zeg nadrukkelijk ‘nog’, want dat gevaar ligt wel op de loer. Vooral omdat de serie nog niet duidelijk maakt waarom je je druk zou moeten maken als een van deze youngsters de koekenpan ingaat.

Gaat dit verder bergafwaarts?

Freakish banner meneer vevie

Dat is de hoofdvraag. Op een gegeven moment gaan twee gozers een potje basketballen. Het lijkt mij sterk dat je hoofd daarnaar staat wanneer je op iemands menu staat. De onderlinge verplichte ruzietjes had ook niet gehoeven, omdat niet elke acteur hier dit overtuigend brengt. Dan wordt ook meteen zichtbaar hoe standaard sommige personages zijn. Ik ga maar stoppen met typen, want hoe meer werk mijn vingers verzetten hoe twijfelachtiger Freakish wordt. Voorlopig plak ik een matige voldoende op deze afleveringen, maar dat cijfer kan dus nog drastisch omlaag gaan. Je bent gewaarschuwd…

De trailer:

Geef een reactie