Flikken Rotterdam – Slachter (Eerste aflevering)

Oké, dat was dus Flikken Rotterdam

Dus huurmoordenaars pakken de taxi naar hun slachtoffers. Zo gaan wij te werk? In de spinoff van Flikken Maastricht genaamd Flikken Rotterdam wel. Deze tiendelige politieserie speelt zich natuurlijk af in Rotterdam. Het zou wat zijn als iemand ervan uitging dat de serie zich, bijvoorbeeld, in Eindhoven zou afspelen. Meneer is iemand die nog nooit een aflevering van Flikken Gent of Flikken Maastricht heeft gezien. Dat betekent voor mij dat ik er met een open blik naar kan kijken. De eerste aflevering van Flikken Rotterdam heeft de nodige problemen, maar is zeker onderhoudend.

Wees gerust: ik ga hier niet zeggen dat dit een slechte serie is, maar ik ga zeker bepaalde dingen benoemen die ik hoogst opmerkelijk vind. De eerste aflevering van Flikken Rotterdam is een drukke aflevering. Wanneer de serie start neemt een huurmoordenaar dus een taxi naar de woning van zijn beoogde slachtoffer. Al snel komen wij erachter dat dit rechercheur Ben Slachter is (Pieter Paul Muller, Hollands Hoop) die zelf ook zijn koffie niet helemaal zuiver drinkt. Ben heeft de nodige dingen op zijn kerfstok waar zijn collega’s niet van afweten. Met de huurmoordenaar loopt het niet goed af, maar dit is het begin van een steeds roekelozere Ben. Een Ben die alle regels aan zijn laars lapt.

Zijn collega’s Dries (Mark van Eeuwen, Goede Tijden Slechte Tijden) en Esther (Maartje van de Wetering, Divorce) worden niet lang daarna gegijzeld door twee idioten. Met behoorlijk geanimeerd en overdreven acteerwerk van de gijzelnemers, trouwens. Veel te over de top hoe de twee acteurs hier te werk gaan. Dit blijkt de opmaat voor een zaak waarbij het zusje van een van de criminelen betrokken is. Die is namelijk op haar beurt weer gegijzeld door een groepering die dubieuze plannen heeft. Bulgaren zijn erbij betrokken, pooiers, etcetera. Enfin, ongure types dus. Voor de rechercheurs wordt het een race tegen de klok om het veertienjarige meisje uit de handen van deze groepering te bevrijden. Daarvoor hebben wij ook al kennis gemaakt met de nieuwe Officier van Justitie genaamd Hein Berg (Huub Stapel, Zwarte Tulp). Berg is overgekomen uit Amsterdam, waar hij niet bepaalde leuke herinneringen heeft achtergelaten. Het is daarom maar de vraag hoe de man terecht is gekomen in Rotterdam.

Deze eerste aflevering van Flikken Rotterdam is zeker enerverend. Er gebeurt continu wat en dat houdt de aandacht wel erbij. Wat dat betreft is dit een vermakelijke aflevering. Helaas weet niet alles te vermaken. De dialogen bijvoorbeeld kunnen zeker beter. Het wordt regelmatig storend hoe personages zich verwoorden en welke taal zij op dat moment bezigen. Op mij kwam het niet altijd naturel over. Dat is jammer. Daarbij gaat rechercheur Ben Slachter wel heel roekeloos te werk. Hij krijgt wat dat betreft te weinig tegengas van zijn collega’s. Collega’s die wat meer protocol mogen volgen, trouwens. Bepaalde collega’s, Stan (Cees Geel) en Dries, zijn gelukkig kritisch, maar Ben’s gedrag zou meer argwaan moeten wekken. Zeker als wij als publiek dienen te geloven dat wij te maken hebben met intelligente en competente rechercheurs. De beslissing van OvJ Hein Berg naarmate het eind van de aflevering is daarom begrijpelijk. Er moet iemand zijn die moeilijke beslissingen durft te nemen en ervoor zorgdraagt dat er op de juiste/correcte manier wordt gehandeld. Dat mis ik wel een beetje in deze aflevering. Sommige scènes zijn niet bepaald realistisch.

Het acteerwerk is degelijk, maar de oudere garde overtuigt wel duidelijk meer dan de jongere garde. Huub Stapel en Cees Geel maken op mij de beste indruk. Zij zijn meer aanwezig op het scherm en geven hun personages meer body dan de jongere acteurs. Hoewel, Maryam Hassouni komt in de tweede aflevering aan bod en dat is zeker een goede actrice. Er wordt ook gehint naar persoonlijk drama in het leven van Hein Berg en dat kan interessant uitgewerkt worden in het vervolg van deze serie. Pieter Paul Muller is ook aardig op dreef als Ben Slachter, ondanks dat zijn personage niet de meest sympathieke dingen uitspookt.

Flikken Rotterdam Banner Meneer Vevie

De regie is ook degelijk te noemen. Er worden mooie shots van Rotterdam op het scherm getoverd. In de aankomende negen afleveringen mag de stad nog prominenter belicht worden. Het zou mooi zijn als de sfeer van de stad tastbaar wordt voor de kijker. Als de stad een personage op zich wordt. Het begin van deze serie is gewoon degelijk te noemen. Flikken Rotterdam is geen serie waar ik zelf enthousiast van word, maar het is zeker een kundig gemaakte serie. Het is een serie dat zeker bestaansrecht heeft en Nederlandse series verdienen wat mij betreft altijd een kans.

De trailer.

 

7 Comments

  1. Ik januari 10, 2016
  2. Riinyosa81 januari 10, 2016
    • Meneer Vevie januari 10, 2016
  3. Rudi januari 11, 2016
    • Meneer Vevie januari 11, 2016
  4. olga januari 17, 2016
    • Meneer Vevie januari 21, 2016

Geef een reactie