Flesh and Bone – Bulling Through (Pilot)

Dit gaat door Flesh and Bone

Flesh and Bone was oorspronkelijk bedoeld als een doorlopende serie. Nadat het filmen van het eerste seizoen was afgerond, besloot Starz echter dat dit een gelimiteerde serie zou worden. Voor wie dus benieuwd is of Flesh and Bone een tweede seizoen krijgt: nee, dat gaat niet gebeuren. Starz vond het meer een film van acht uur. Na het zien van de pilot ben ik het daar eigenlijk wel mee eens.

De serie komt van de hand van Moira Walley-Beckett. Walley-Beckett was een van de schrijvers van Breaking Bad. Zij schreef de aflevering Ozymandias, een aflevering die door velen gezien wordt als een van de beste afleveringen uit het medium televisie. Als haar naam valt, raak je al gauw geïnteresseerd in haar toekomstige projecten. Walley-Beckett schreef ook de pilot van deze serie.

Het grootste probleem van deze pilot is dat de serie veel minder interessant is wanneer er niet gedanst wordt.

“Claire (Sarah Hay) trekt de deur van haar ouderlijke huis in Pittsburgh – waar ze enkel nare herinneringen aan overhoudt – achter zich dicht en trekt naar New York City, waar ze een plek bemachtigt bij de prestigieuze American Ballet Company. Tot groot ongenoegen van de andere leden van het gezelschap, wordt ze meteen ingehaald als de nieuwe muze van artistiek directeur Paul. Nieuwe kansen, nieuwe vijanden. Maar Claire gaat op een vreemde en destructieve manier om met de druk en haar onzekerheden. Tegen alle balletgewoontes in, wijdt haar nieuwe collega Daphne haar in haar geheime passie in. Ze neemt Claire mee op sleeptouw in een universum dat een tegengif vormt voor het balletwereldje: een chique stripclub. Die ervaring versterkt Claires gevoel dat ze anders is, en iets anders wil zijn. Op de gala-avond van het nieuwe seizoen, zorgt Paul ervoor dat Claire in de kijker loopt bij de nieuwe directeur van het gezelschap, Laurent Brousseau. Die geeft meteen zijn fiat voor een ballet met Claire in de hoofdrol. Hoewel Claire thuis is weggelopen, haalt haar verleden haar toch in.”

Bedankt HBO voor deze goede samenvatting! Meneer Vevie is hier enorm dankbaar voor. Het hele seizoen van Flesh and Bone is namelijk te zien op HBO. De pilot van deze serie is interessant. De balletwereld is een fascinerende wereld. De opofferingen die nodig zijn om te slagen, zie je meteen af aan de lichamen van de dansers. Die zijn namelijk graatmager. Het zijn nog net geen tandenstokers. Voor deze serie is men op zoek gegaan naar dansers die zichzelf hebben bewezen in deze wereld. Het resultaat is dan ook te zien. Het ballet in de pilot is schitterend. Als leek zat ik gebiologeerd te kijken. Het ziet er echt schitterend uit!

Het grootste probleem van deze pilot is dat de serie veel minder interessant is wanneer er niet gedanst wordt. De serie boet dan duidelijk in aan kracht. De hoofdreden daarvoor is dat de acteurs niet heel erg interessant zijn. Het zijn duidelijk dansers en geen acteurs. Hoofdrolspeelster Sarah Hay is prachtig wanneer zij aan het dansen is, maar helaas is haar acteerwerk niet even hoogstaand. Het dansen verbloemt veel. Het lijkt bewust dat zij weinig dialogen krijgt in deze eerste aflevering. Hay is gelukkig wel in staat om emotie over te brengen, maar over de gehele linie is het niet even overtuigend. Dat is jammer. Natalie Portman bewees namelijk in Black Swan dat een goede actrice met goed materiaal een echte home-run kan slaan met dit thema.

Het is gelukkig nog niet storend in de eerste aflevering. Ik vermoed echter dat het wel storend wordt wanneer Hay (en haar danscollega’s) heftiger materiaal voor haar kiezen krijgt. Wat dat betreft heb ik het graag mis, want de serie heeft zeker potentie. Achter de façade zie je namelijk dat al deze dansers worstelen met innerlijke demonen. Zij leven constant onder druk. De druk van het presteren. De druk van hun gezelschap. En, de druk van hun collega’s. Flesh and Bone toont een wereld waar deze dansers constant met elkaar wedijveren. Ik vind dit alles zeker interessant. Er is valt veel dramatisch materiaal uit te halen. Dat Claires verleden, bijvoorbeeld, haar nog in het kleine kontje zal bijten is duidelijk.

Flesh and Bone Banner Meneer Vevie

Dit is meer een hele interessante aflevering, dan een sterke aflevering. Acht afleveringen voor de buis voor het eerste seizoen, is gelukkig een kleine investering. De overige afleveringen worden dus bekeken in huize Vevie. Hopelijk krijgt Damon Herriman (Justified) meer te doen. Ik heb wel mijn twijfels of de serie er in slaagt om uiteindelijk een bevredigend verhaal te vertellen. Wordt het drama even indrukwekkend als het ballet. Of komt het er in ieder geval dichter bij in de buurt? Na het zien van de eerste aflevering heb ik nog meer het vermoeden dat Starz hier een gelimiteerde serie van heeft gemaakt omdat zij er meer van hadden verwacht. Ik geef namelijk toe dat ik er zelf iets meer van had verwacht. Hopelijk bewijst de serie mijn ongelijk in de komende afleveringen.

De trailer:

3 Comments

  1. De protagonisten (m) december 5, 2015
    • Meneer Vevie december 5, 2015
  2. Gwen december 7, 2015

Geef een reactie