Fear the Walking Dead – Seizoen 1

Een zwak eerste seizoen van Fear the Walking Dead

Het eerste seizoen van Fear the Walking Dead is ten einde. De serie is een groot succes gebleken voor AMC. De première is de meest bekeken première op een kabelzender ooit. Daarvoor was al een tweede seizoen van vijftien afleveringen besteld. Zombies en AMC zijn dus nog jaren aan elkaar verbonden. The Walking Dead (TWD) is de grootste serie op televisie en gaat nog lang niet stoppen. Toch kun je de vraag stellen of Fear the Walking Dead (FTWD) echt nodig was. Op basis van dit eerste seizoen zullen criticasters al gauw aangeven van niet. Een rondje langs het internet leert ook al snel dat de meningen over deze serie verdeeld zijn. Sommigen noemen het een overbodige, niets toevoegende serie. Anderen zijn blij dat zij nog meer weken per jaar kunnen turen naar zombies.

Ik had op zich geen moeite met de komst van Fear the Walking Dead. Ik ging er enthousiast in, maar ik geef toe dat dit eerste seizoen niet is geworden wat ik ervan verwacht had. Dat terwijl mijn verwachtingen al niet hooggespannen waren. Het verhaal, waar nieuwe personages worden geconfronteerd met de opkomst van het virus, laat teveel ruimte voor kritiek op de gemaakte creatieve keuzes. De hoofdpersonen zijn Travis Manawa (Cliff Curtis), Madison Clarke (Kim Dickens) en hun kinderen uit vorige relaties. Alicia en Nick zijn de kids van Madison. Vooral Nick, de heroine verslaafde, geeft Madison de nodige kopzorgen. Daarnaast zien wij ook de ex-vrouw en zoon van Travis in de serie. Travis heeft niet de beste band met hen en ook de kinderen van Madison zijn nog niet bepaald fan van Travis. En dan… dan breekt de pleuris uit. Waarom verdwijnen er opeens mensen? Waarom lijden er opeens mensen aan een onverklaarbare ziekte. The whole world has gone to shit, basically. In het eerste seizoen zien wij dus hoe de personages reageren op de veranderende wereld om hen heen.

In principe hadden de makers voer voor interessant materiaal. Deze serie speelt zich af voor de gebeurtenissen in TWD. Kijkers waren daarom zeer benieuwd naar hoe deze wereld is ontstaan en wat er is gebeurd voordat Rick ontwaakte in dat ziekenhuis. Die vragen worden nauwelijks beantwoord. Het is nu duidelijk dat de mensen achter deze franchise nooit zullen verklaren hoe het virus is ontstaan. No problemo?! Dit seizoen zou gaan om de val van Los Angeles, de serie zou tonen hoe het leven dat wij kennen ophield te bestaan. Daar is de serie niet in geslaagd. Sterker nog, de serie slaat onfortuinlijk genoeg een aantal stappen over waardoor ‘de val van de mensheid’ matig wordt belicht. Op een gegeven moment gaan de personages te snel van het ene punt naar het andere punt, terwijl het juist zou moeten draaien om het middenstuk. Het gaat te weinig om de afbrokkeling, de chaos, de plunderingen, mensen die zich tegen elkaar keren, etcetera. Dat is serieus een ernstig gemiste kans. De uiteindelijke conclusie van het seizoen geeft mij alleen maar het idee dat bepaalde instanties wel heel amateuristisch en incompetent te werk zijn gegaan. Nogmaals, je kunt teveel vragen stellen bij de gemaakte creatieve keuzes.

Fear the Walking Dead kun je ook noteren als een serie met uiterst problematische tienerpersonages. Wie het eens is met de stelling dat weinig dramaseries goede tienerpersonages kunnen ontwikkelen, hoeft niet verder te kijken dan FTWD. Alicia voegt niks toe aan het verhaal, Nick wordt met de aflevering problematischer en Chris weet ook geen indruk te maken. Het zijn vaak irritante personages, maar vooral inwisselbare personages. Personages die absoluut niet gemist zouden worden als zij werden begroet door de tandjes van een zombie. Zeg eens eerlijk: zou FTWD een van deze personages missen in het tweede seizoen? Zijn dit personages die het verhaal verder zullen brengen? Net als in grote delen van TWD schort het aan logische karakterontwikkeling. Het gedrag van personages is te vaak niet logisch of niet gebruikelijk in de situatie waar zij zich op dat moment in bevinden. Als kijker denk je: waarom zou je in deze situatie dit doen, óf dit is toch totaal niet logisch?

Een van de grootste problemen dit seizoen, is echter dat wij simpelweg meer weten dan de poppetjes op het scherm. Om eerlijk te zijn, je kunt bijvoorbeeld Chris en Madison niet kwalijk nemen dat zij in de eerste afleveringen sceptisch zijn over wat er om hen heen gebeurt. Als ik jou nu zou zeggen dat de overburen zombies worden, zou jij mij ook aangeven bij bepaalde instanties. Je kunt je dus ergeren aan het gedrag van Travis en Madison, maar dit punt is nog logisch in het begin. Het probleem is echter dat voornamelijk deze twee personages in de eerste afleveringen in strijd handelen met de voor hen beschikbare informatie. Zij zien bepaalde dingen met hun eigen ogen en doen nog alsof er geen stront aan de knikker is. Daarnaast worden andere personages te lang in het donker gehouden, terwijl iedereen weet dat je beter ziet als het licht aan is. Te vaak irriteer je je dit seizoen aan het gedrag en de handelingen van personages. Zou jij je kind in het donker van de trap laten lopen, terwijl je gewoon het licht aan kan doen? Soms wil je gewoon de televisie instappen om deze mensen te belagen met een knuppel. Je innerlijke Babe Ruth oproepen en home-runs slaan op al deze mensen! Fear the Walking Dead is dit seizoen op meerdere momenten gewoon slecht geschreven. Bepaalde dingen hadden de schrijvers simpelweg beter kunnen, nee moeten, uitvoeren! Vooral omdat het dezelfde mensen zijn achter TWD.

Fear The Walking Dead-meneervevie.com

Het is ook geen goed teken dat de interessantste personages niet de hoofdrolspelers zijn. Het gebeurt vaker in televisieland, dus ik zal niet doen alsof dit een nieuw fenomeen is. Het is echter wel opmerkelijk dat Ruben Blades (Daniel Salazar) en Colman Domingo (Strand) met minder screentijd veel meer weten te boeien dan de hoofdpersonen. Colman Domingo opent zijn mond in de vijfde aflevering (genaamd Cobalt) en ik was meteen aan het scherm gekluisterd. Domingo zet meteen een charismatisch personage neer waar het gros van de andere acteurs bij verbleekt. Geef die man alstublieft een vaste aanstelling volgend seizoen! Ruben Blades is in veel afleveringen de enige die niet slaapt. Blades komt veel beter uit de verf dan de meeste acteurs waar hij scènes mee deelt. Kim Dickens en Cliff Curtis zouden deze serie moeten dragen, maar ik heb hen in meerdere projecten veel beter zien acteren. Zij worden wel beter naar mate het seizoen vordert, maar in het gehele plaatje is het toch licht teleurstellend. Net als Fear the Walking Dead in zijn geheel gezien teleurstellend is. Bij het kijken ontsnap je niet aan het gevoel dat er veel meer in zit. Desondanks zit ik zeker klaar voor het tweede seizoen.

[poll id=”2″]

2 Comments

  1. alexanderleveld oktober 17, 2015
    • Meneer Vevie oktober 17, 2015

Geef een reactie