Fear The Walking Dead – Pilot

Fear the Walking Dead begint redelijk

De première van Fear the Walking Dead is bekeken door 10.1 miljoen kijkers in Amerika! Dat maakt het de meest bekeken première van een serie op een kabelzender ooit. Fear the Walking Dead (FTWD) lijkt dus al een groot succes te worden. Interessanter voor velen was of deze serie de kennis die de makers achter The Walking Dead (TWD) hebben konden toepassen. Zou dit een betere serie opleveren? De mensen achter TWD hebben namelijk in meerdere interviews aangegeven dat bepaalde dingen anders hadden gedaan als zij die mogelijkheid hadden. Met FTWD krijgen zij die kans.

Fear the Walking Dead speelt zich af in Los Angeles. De pilot is daar opgenomen, maar de serie verhuist de productie daarna naar Vancouver. Madison (Kim Dickens, Deadwood) en Travis (Cliff Curtis, Gang Related) en haar twee kinderen, Alicia (Alicia Debnam-Carey, The 100) en Nick (Frank Dillane), zijn de belangrijkste personages . De pilot maakt meteen duidelijk dat de onderlinge verhoudingen problematisch zijn. Madison heeft het zwaar te verduren met de aan heroïne verslaafde Nick. Travis daarentegen heeft een moeilijke band met zijn zoon Chris. De twee zijn voornamelijk bezig om deze relaties glad te strijken. Dat zal even moeten wachten nu blijkt dat de wereld zoals zij die kennen op het punt staat te veranderen. Er gebeuren onverklaarbare dingen in het land. Er circuleren berichten van vermiste personen. Mensen worden opeens getroffen door een mysterieuze ziekte. Die ziekte is zoals wij weten hetzelfde virus als in TWD, maar dat weten zij natuurlijk nog niet. FTWD zal zich richten op de opkomst van het virus en hoe de samenleving daardoor is uiteengevallen.

Ik vernam dat deze pilot niet bij iedereen is bevallen. Op het internet doken al geluiden als “slecht”, “erg saai” en “te traag” op. Ik had daar niet zo een probleem mee. Ik begrijp de sentimenten echter wel. Nee, dit is absoluut niet de beste pilot die je dit jaar te zien zult krijgen. Slecht zou ik het niet willen noemen. Er zit niet veel tempo in, dat is duidelijk. Ik begrijp echter wel wat de makers voor ogen hadden. Je kunt een verhaal vertellen en al meteen (bijvoorbeeld) personages onthoofden, maar dat is riskant. Wat maakt het ons namelijk uit wie je een enkeltje naar de begraafplaats geeft? De personages betekenen op dat punt toch niks voor ons. Je kunt dus beter alle spelers eerst op hun plek posteren voordat je aan een offensief begint te denken. De basis moet eerst staan. Dat is de opzet die Fear the Walking Dead kiest en het resultaat is redelijk te noemen.

De lange speelduur was niet nodig. Een beetje editing had de pilot sterker gemaakt. Wat niet over het virus gaat is gewoon minder interessant. Dat zorgt ervoor dat er naast zombies een groot probleem voor FTWD aan de horizon ligt. De poppetjes op het scherm weten niet in wat voor shit zij zich weldra zullen bevinden. Dat zij sceptisch zijn over wat er aan de hand is, valt hen dus niet te verwijten. Dat begrijp ik. Dit is echter het grote probleem: zij weten het niet, maar wij weten het wel! En de makers weten door hun andere hitserie dat wij het ook weten. Er zijn in deze pilot duidelijke signalen dat er iets aan de knikker is. Hoezo bezigen deze personages dan taal die anders zou moeten zijn door de situatie waar zij in zitten? De makers spelen een gevaarlijk spel met het publiek. Zij zouden (door onze kennis van de moederserie) situaties moeten creëren waarin de personages niet overkomen als onwetend, stupide, hardhorend, etcetera. Speel dus in op onze kennis! Het zorgt enorm voor irritatie wanneer personages voortdurend doen alsof er niks aan de hand is (terwijl zij diep van binnen wel beter weten). De makers dienen er dus voor te zorgen dat deze gevoelens niet de kop opsteken bij het publiek. Helaas is dat hen niet gelukt.

Kunnen de tienerpersonages hun rol dragen? Zowel Nick als Alicia zijn niet heel overtuigend in deze pilot. Nick krijgt wat meer te doen en doet dat niet onverdienstelijk. Misschien problematischer is Chris, die meteen overkwam als een potentieel zeer hinderlijk personage. Deze bengel gaat voor problemen zorgen. Voor Travis op het scherm, maar ook voor ons op de bank.  De volgende irritante tienerpersonages lijken al in de maak. Tienerproblematiek, daar moet deze serie zo ver mogelijk van wegblijven. Het baart echter meer zorgden dat ik Cliff Curtis en Kim Dickens (sterke karakteracteurs) in menig project beter heb zien spelen. Ik vertrouw erop dat het met hen wel goed komt, want zij zijn zeker beter dan wat zij vertonen in de pilot. FTWD maakt daarom geen indruk. Het is degelijk, maar weet zich ondanks de andere insteek niet te onderscheiden van de moederserie.

Fear The Walking Dead-meneervevie.com

Terwijl ik mijn voeten op de bank had werd ik geconfronteerd met een groter probleem: is deze spin-off nodig? Proberen de makers niet op opzichtige wijze een slaatje te slaan uit het succes van TWD? Dat vroeg ik mij ook af bij Better Call Saul. Die gevoelens werden echter al snel weggenomen door de uitstekende cast en de uitvoering van de serie. Ik heb er een hard hoofd in dat buiten Dickens en Curtis de overige personages echt wat zullen toevoegen. Dat is een groot probleem, aangezien dit de mensen zijn die wij moeten tolereren op het scherm. Het is duidelijk dat ik na de trailer enthousiaster was dan na deze pilot. Gaat dat gevoel veranderen? De pilot is aardig. Hier en daar heeft het zijn momenten. Dit cijfer baseer ik dan ook op mijn hoop dat de resterende afleveringen beter zullen zijn. Wellicht was een iets lager cijfer meer voor de hand liggend geweest. Ik stel wel vast dat de pilot van TWD een heel stuk beter is dan deze pilot. Een tweede seizoen van vijftien afleveringen is al besteld. Wij zijn dus zeker nog niet af van de zombies. Net als de moederserie wordt FTWD een succes. Of het ooit een kritisch succes wordt of ooit los gezien kan worden van TWD is wat moeilijker te zeggen.

Geef een reactie