F is for Family – The Bleedin’ in Sweden (Pilot)

De letter F is for Family

Ik heb nooit echt stil gestaan bij de letter F. Bij geen enkele letter eigenlijk. Ik heb wel aardig wat chocoladeletters opgegeten, maar toen lag ik voornamelijk op de bank. Als ik de letter f in de mond neem komt er vaak u-c-k-i-n-g achteraan. Excuse my French. Het blijkt dat Frank Murphy (Bill Burr) in F is for Family ook vaak dat woord in de mond neemt. Kijk, volgens Frank zit het leven tegen. Hij heeft gediend in Korea. Dat vond hij niet zo leuk. Zijn kinderen (twee zoons en een dochter) geven hem vaker dan hij lief is hoofdpijn. Dat vindt hij niet zo leuk. Tijdens het eten met zijn gezin wilt hij niet gestoord worden door een telefoon die overgaat. Dat gebeurt helaas vaak en dat vindt hij zeker niet leuk. Frank wilt gewoon dat het eens mee zit.

“Sometimes a man gotta do what a man does”.

Bleedin’ in Sweden verwijst naar de bokswedstrijd die Frank graag wil zien met zijn buren. Wanneer hij verneemt dat zijn buren liever de wedstrijd zien bij zijn rivaal, de hippe buurman, liegt Frank over zijn nieuwe kleurentelevisie. Een televisie die hij natuurlijk niet eens heeft. Verder besteed de aflevering aandacht aan zijn drie kinderen die het Frank dus vaak lastig maken.

Net als Bojack Horseman (ook van Netflix) is dit een animatieserie gericht op volwassenen. Het f-woord wordt dus in de mond genomen en de problemen die besproken worden, zijn problemen waar veel gezinnen zich in zullen herkennen. De serie speelt zich af in 1973 in een nette woonwijk. Wanneer de serie begint zien wij Frank aan tafel met zijn gezin. De telefoon gaat over en Frank wordt helemaal gek. Tijdens etenstijd mag niemand gestoord worden. Zijn oudste zoon Kevin zegt vervolgens dat hij toch wel opneemt. Waarop Frank, dreigend met een mes in zijn hand, zegt: “you don’t know a damn thing about me”. Vanaf toen was de toon voor mij gezet.

F is for Family is het type animatieserie die ik graag zie. De serie haalt humor uit alledaagse momenten en het hoofdthema van de eerste aflevering wordt leuk uitgevoerd. Centraal staat het zijn van een ‘man’: “sometimes a man gotta do what a man does”. Wij zien meerdere scènes waar een van de Murphy-mannen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en zich als een man dient te gedragen. Je kunt weinig hebben in het leven, maar je eer, je trots en je mannelijkheid kan niemand je afnemen. Het is eigenlijk een masker die Frank opzet om de mindere dingen in zijn leven te maskeren. Ik denk dat wij allemaal momenten hebben waar wij ons inferieur voelen. Dat wij het idee hebben dat het gras groener is aan de overkant. Niemand zegt er vervolgens bij dat zij aan de overkant misschien alleen hun tuin beter onderhouden. Maar goed, we hebben altijd wel wat te klagen. Daarvoor hoef je niet naar Jeruzalem.

Het televisieprobleem van Frank is top. Hoe Frank en Sue’s ogen oplichten wanneer zij de felle kleuren zien komen uit de kleurentelevisie die zij willen aanschaffen… Een televisie is tegenwoordig zo vanzelfsprekend. Wij hebben er allemaal een. Je vind curves nu niet alleen op een vrouw, maar ook op gloednieuwe televisies. In 1973 werden ze dus geil van een televisie die zwaarder weegt dan de gemiddelde Thaise vrouw. Voor Frank is het een manier om zijn buurman af te troeven, maar de televisie staat voor Frank ook voor status. Voor het beter hebben dan je buren. Het zijn gewoon leuke thema’s die makkelijk wegkijken. Daarbij zijn zijn kids lastig, maar werken ze (nog) niet op de zenuwen. Ik zeg ‘nog’ omdat de makers natuurlijk over het gehele seizoen dienen te bewijzen dat zij multidimensionale kinderpersonages kunnen schrijven.

F is for Family Banner Meneer Vevie

De start van F is for Family is daarom veelbelovend. Het eerste seizoen telt maar zes afleveringen, maar die zullen er bij mijn ingaan als zoete broodjes. Dat komt goed uit, want ik ben best dol op zoete broodjes. Heb ik al gezegd dat ik een zwak heb voor familieseries? Maar don’t let my weakness fool you! De stemmen van de Murphy’s worden ook leuk ingesproken door acteurs als Bill Burr, Laura Dern en Justin Long. Dit is een aanrader, mensen! De serie is vanaf vandaag (18 december 2015) te zien op Netflix.

De trailer:

2 Comments

  1. Tristan december 18, 2015
    • Meneer Vevie december 18, 2015

Geef een reactie