Eyewitness – Buffalo ’07 (Pilot)

Ik ben liever geen Eyewitness in deze

Luister, Eyewitness is een remake van de Noorse serie Øyevitne. Dat betekent dat sommige kijkers deze serie bij voorbaat al kut zullen vinden. Amerikanen mogen namelijk met hun vingertjes niet aan Europese producties komen. Zij schijnen het namelijk altijd te verneuken. Zijn dus altijd de lul. Ik heb de Noorse versie zelf niet gezien, dus ik kan er weinig over zeggen. De originele serie bestaat uit zes afleveringen, deze versie heeft er tien. Waar de vier extra afleveringen voor nodig zijn? Al sla je me dood.

Net bezig met sexytime en dan opeens getuige van brute moorden

Dat is toch om te huilen. Heb je net je broek op je enkels of helemaal uit, moet je een kast induiken. Heb je net Marvin Gaye’s Let’s Get it On opgezet, verstoren een aantal rakkers dat met een schietpartij. Dat overkomt Philip (Tyler Young) en Lucas (James Paxton). Zij weten uiteindelijk weg te komen, maar dat betekent nog niet dat zij van de schutter af zijn. Voor Helen (Julianne Nicholson, The Red Road) zijn deze moorden, het spannendste wat zij ooit heeft meegemaakt in het kleine Tivoli. Zij is de sheriff in een plaats waar nooit wat lijkt te gebeuren. Daar gaat nu zeker verandering in komen.

Zij gaat dan ook helemaal op in deze zaak. Dat wordt haar niet in dank afgenomen door haar partner (Gil Bellows). Logisch, want zodra het spannend wordt vergeet men al snel dat zij nog een gezin thuis hebben. Helen is tevens de pleegmoeder van Philip en die worstelt dan weer met zijn verslaafde biologische moeder. De hoofdrolspelers hier hebben dus genoeg aan hun hoofd. Een moordzaak, een misdaadfamilie en een moordenaar die natuurlijk moet moorden (anders is het geen moordenaar), konden zij dus duidelijk op dit moment niet gebruiken. Hoewel ik mij niet kan voorstellen dat iemand op een gegeven moment zegt: ‘oké, ik ben nu minder druk, stuur de moordenaar maar langs’.

Iedereen kent elkaar in Tivoli

Sinds Mr. Robot probeert USA Network het met spul dat ‘gewaagder’ is dan wat zij voorheen maakten. Dat is begrijpelijk, wanneer je als zender meer aanzien probeert te vergaren. Want met series als, met alle respect, Suits, Royal Pains, Covert Affairs en Burn Notice ga je het dan niet redden. Of Eyewitness de zender verder gaat brengen? Dat denk ik niet. Het begin is oké. Ik zeg oké, omdat de basis voor een interessant verhaal aanwezig is. Ik weet alleen niet of ik er op vertrouw dat de resolutie van dit verhaal bevredigend wordt. Dat komt omdat ik al te snel zie waar de makers met het verhaal heen willen.

De setting is niet verkeerd. Tivoli is een klein stadje, waar iedereen elkaar waarschijnlijk kent. Ga dus na wat er in zo een gemeenschap gebeurt wanneer er een moord plaatsvind. In Tivoli is het grauw en koud. Dat zie je terug op het scherm en in de toon die wordt gekozen. Dat is toch een leuk canvas voor wat crime? Toch vraag ik mij af of Eyewitness er in slaagt om er wat interessants van te maken. Series als Broadchurch, Top of the Lake, One of Us en Fortitude bewijzen namelijk dat je daarnaast ook interessante personages nodig hebt. Dat mis ik hier nog. Julianne Nicholson is niet genoeg om de kar te trekken. Nicholson is een actrice waar ik niet altijd warm van wordt, maar ik kan haar hier zeker waarderen.

De twijfel regeert

Eyewitness banner Meneer Vevie

Ik weet niet hoe de uitvoering was in het origineel, maar het gedoe tussen Philip en Lucas interesseert mij niet echt. Deels omdat James Paxton niet weet te overtuigen en deels omdat ik liever had gezien dat de jongemannen dan gewoon een relatie hadden. Dat het gaat om twee homoseksuele tieners valt te prijzen, maar het gekibbel tussen hen had echter niet gehoeven. De relatie tussen Philip en zijn pleegouders is ook niet verkeerd gekozen, trouwens. De serie heeft dus zeker dingen die niet verkeerd zijn. Zoals gezegd twijfel ik er alleen aan of de serie er in slaagt om een frisse invulling te geven aan dit gegeven. Ik heb eerlijk gezegd het idee dat Eyewitness uiteindelijk gewoon meer van hetzelfde is.

Ik ben nog het meest benieuwd naar wat er met Helen is gebeurd in Buffalo in 2007. De serie hint er al naar, maar Helen heeft daar wat meegemaakt wat haar niet in de koude kleren is gaan zitten. Helen was een gerespecteerde rechercheur van de afdeling moordzaken. Er moet dus een reden zijn waarom zij dan opeens werkzaam is in dit gehucht. De naam Vescovi wordt al soms genoemd en het lijkt mij duidelijk dat deze misdaadfamilie wat te maken heeft met de ‘oude’ Helen. Het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat haar verleden haar achterhaalt. Eyewitness leg ik even naast mij neer en wellicht pak ik de serie na het seizoen weer op. Laat het mij weten als dit een vergissing is.

De trailer:

2 Comments

  1. Joop Liefaard oktober 20, 2016
    • Meneer Vevie oktober 20, 2016

Geef een reactie