Emerald City – Eerste afleveringen 

Het gevaar ligt op de loer in Emerald City

The Wizard of Oz, wie kent de film niet. Je kunt toch wel gerust zeggen dat het een klassieker is. Emerald City is gebaseerd op de Land of Oz boeken van L. Frank Baum. Het is een interessante weg dat deze serie heeft afgelegd. Emerald City werd meteen tot serie besteld in 2014. Het sloeg dus het pilot-proces over. Vervolgens werd de serie datzelfde jaar gecanceld door creatieve geschillen. Acht maanden later werd de serie echter weer nieuw leven ingeblazen. De vraag is of het eindproduct wat wij nu zien gevrijwaard is van de problemen die de productie plaagde. Of zeggen wij na het kijken: ‘deze serie had gecanceld mogen blijven?’

Er moet duidelijk nog een schepje bovenop

Dorothy Gale (Adria Arjona) is een verpleegster uit Kansas. Het is een jonge vrouw die net in een moeilijke fase zit. In haar carrière en in haar privéleven. Dan gebeurt het ondenkelijke: een tornado transporteert haar naar het land van Oz. Daar wordt zij al snel beticht van hekserij. Oz maakt sowieso roerige tijden mee. Het is een kwestie van tijd voordat er een machtsstrijd losbarst tussen de Wizard (Vincent D’Onofrio) en de heksen van het Westen (Ana Ularu) en het Oosten (Joely Richardson). Dorothy weet het nog niet, maar zij is niet zomaar in Oz beland. Misschien was dit wel voorbestemd… Misschien is zij wel voorbestemd voor iets groters, iets belangrijkers. Een ding is zeker: haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Er is nog iets dat zeker is: dit is een hele donkere versie van dit verhaal. Bepaalde kijkers zullen zeker even moeten slikken. De vreugde ontbreekt totaal. Deze Oz is bleek, deprimerend en er wordt alles behalve gezongen. Het is zeker een verhaal dat op deze wijze gebracht kan worden. De vraag is echter of het op deze wijze nodig is. De eerste twee afleveringen geven daar ook geen duidelijk antwoord op. Dat gevoel wordt ook versterkt door het feit dat er niks in deze twee afleveringen gebeurt dat echt memorabel, of zelfs een beetje opwindend is. Er gebeurt het nodige. Het komt echter niet binnen. Of het nou de reis is die Dorothy maakt met haar nieuwe metgezel, Lucas (Oliver Jackson-Cohen), of wat er gebeurt tussen de Wizard en de heksen: het gaat allemaal een beetje langs je heen.

Ik denk dat ik afhaak

Emerald City banner Meneer Vevie

Dat men het initieel niet eens kon worden over de richting van deze serie, is voor mij volstrekt duidelijk. Het mag donker zijn, maar het moet (het is NBC) wel toegankelijk zijn voor een groter publiek. Dat is toch het doel van netwerktelevisie. Het ligt echter niet alleen aan de toon van de serie. De casting is ook geen homerun. Adria Arjona moet zich zeker nog bewijzen als een waardige Dorothy. Ze komt wel beter uit de verf dan Oliver Jackson-Cohen. Ik vind dat hier echt het prototype van een inwisselbare acteur. Vincent D’Onofrio is tot veel in staat (ik zie je, Kingpin), dus hopelijk gooit hij in resterende afleveringen er een schepje bovenop. Kortom, het klikt nog niet in de eerste twee afleveringen. Het vormt nog geen interessant geheel. Ik hoop van harte dat Emerald City beter wordt. Voorlopig verleen ik de serie echter voorrang en laat ik haar passeren.

De trailer

https://youtu.be/WKeRnyFIHWs

Geef een reactie