Edge – Pilot

Edge is zeker niet voor iedereen

Na Sneaky Pete heb ik er nog eentje van Amazon. Edge is een western gebaseerd op het gelijknamige boek van George G. Gilman. Dat boek wordt beschouwd als “de meest gewelddadige western op papier”. En boy… Edge is zeker gewelddadig. Deze pilot, die wat meer weg heeft van een korte film, weet dat aspect in ieder geval goed te presenteren. Toch vroeg ik mij tijdens het kijken af of dit niet beter een film van twee uur had kunnen zijn. Maar goed, ik verwelkom een nieuwe western graag op mijn kleine scherm. Er worden er simpelweg te weinig van gemaakt. Wat ook weer begrijpelijk is, want de productiekosten van dit soort series zijn nou eenmaal hoger. Ik ben benieuwd of Edge uiteindelijk een volledig seizoen krijgt van Amazon. Persoonlijk denk ik van niet, trouwens.

Als je dus niet gecharmeerd raakt van de actiescènes, kan dit een lastige zit worden. Is dat wel het geval, dan is het absoluut geen straf als Edge een volledig seizoen krijgt.

De serie speelt zich af in 1868 en volgt Josiah ‘Edge’ Hedges (Max Martini, Captain Phillips). Edge is in de pilot op zoek naar de moordenaars van zijn broer. Wanneer hij hen eindelijk op het spoor komt, dient hij eerst nog af te rekenen met de lokale sheriff en zijn handlangers.

Edge ziet er goed uit. De regisseur van de pilot, Shane Black, weet wel een bepaalde toon te vinden, die je zult waarderen of (misschien) zal haten. De aankleding is prima en het niet bijster vernieuwende verhaal wist mij toch bij de les te houden. Ondanks dat je heus wel weet waar dit naar toe gaat, is het wel onderhoudend. Het tijdperk waarin de serie gesitueerd is, is ook interessant. Het is de tijd van wetteloosheid en het recht in eigen hand nemen. De veelvuldige clichés van het genre zijn dan weer wel jammer. Ik kan op zich vrij goed leven met clichés, het gaat er bij mij om hoe zij ingevuld worden. Het hoeft niet verkeerd te zijn als je er een frisse draai aan geeft. Wat dat betreft lukt dat Edge niet echt.

Daarbij zijn de boeven in de pilot wel heel karikaturaal. Het zijn echt eendimensionale personages die niet uitgediept worden. Dat is jammer. Het is over-de-top, wat ik echt wel kan waarderen. Maar het had nog beter gesmaakt als er een toffe bad guy aanwezig was, wat vaak wel het geval is in dit genre. Of een personage dat het label ‘cartoonesk’ ontstijgt. Mocht de serie een volledig seizoen krijgen, dan dient daar wel naar gekeken te worden. Het zou Edge net wat fraaier en uitdagender maken.

Ik ben ook niet zo overtuigd over Edge zelf. Martini heeft zeker het fysiek die hoort bij zo een roekeloos personage. Wat dat betreft is hij perfect gecast. De man kan overtuigend een rauwe dude spelen, maar ook hij blijft een beetje eenzijdig in de pilot. Zijn achtergrond had wat meer belicht mogen worden. Er had meer gekeken mogen worden naar wie de man is en waar de man voor staat. Nu zien wij alleen dat hij een ‘fucking badass’ is (wat vast en zeker de bedoeling is), maar dat beeld ken je nou inmiddels wel. Ik ben benieuwd of Martini veelzijdig genoeg is om meer te tonen, vooral als je dit gegeven over een volledig seizoen wilt uitsmeren. Of dat te maken heeft met de capaciteiten van Martini als acteur of het materiaal, kan ik nog niet duidelijk zeggen.

De diepgang ontbreekt een beetje. Dat is waarschijnlijk intentioneel, maar dat maakt de pilot toch een beetje vlak. Als je dus niet gecharmeerd raakt van de actiescènes, kan dit een hele lastige zit worden. Is dat wel het geval, dan is het absoluut geen straf als Edge een volledig seizoen krijgt. Dit is een pulpy, campy serie en zo zou je ook naar deze pilot moeten kijken. Ik heb ook niet het idee dat deze serie veel meer wil zijn dan dat, maar ik zou het wel waarderen als de serie ‘iets’ meer wil zijn dan dat. Edge is een beetje een soort b-versie van een serie. Een vermakelijke dat wel.

Teaser:

Geef een reactie