Recensie: Dynasty – Eerste afleveringen

Alles voor de Dynasty

Laten we meteen onze kaarten op tafel gooien… Dynasty zal bij sommige kijkers niet in de smaak vallen omdat de serie volgens hen niet in de buurt komt van het origineel. Bij anderen zal dit in de prullenbak gedeponeerd worden simpelweg omdat het een The CW-serie is. Weer anderen houden helemaal niet van ‘over-de-top-series’. Series zoals Empire en Star, bijvoorbeeld. De één zegt guilty pleasure (een GP’tje), terwijl de ander zegt dat het gewoon slecht is. Dit soort series balanceren eigenlijk altijd op het randje: ze zijn namelijk vaak één beslissing, absurde wending of handeling van een personage weg van de term ‘jumping the shark’. Dat houdt in dat men het randje over is gegaan en daar niet meer van terug kan komen. Een ding is zeker: Dynasty is niet voor iedereen.

Je weet wat je op je bord krijgt

Dynasty is de remake van de iconische soapserie uit de jaren 80. In deze versie gaat het weer om de Carringtons en hun glamoureuze leventjes. Zij hebben het allemaal: looks, geld en macht. Wanneer patriarch Blake Carrington (Grant Show, Melrose Place) besluit te trouwen met Cristal Flores (Nathalie Kelley, The Vampire Diaries) veranderen de verhoudingen in de familie. Dochter Fallon (Elizabeth Gillies, Victorious) kan haar nieuwe stiefmoeder namelijk niet luchten. Dat Cristal de nieuwe COO wordt van Carrington Atlantic is Fallon helemaal een doorn in het oog. Dan is er ook nog zoon Steven (James Mackay, Love Child), die ook niet de beste relatie heeft met papa. Fallon en Steven hebben dus allebei daddy issues. Wat doet een jaloerse vrouw dan in een serie als Dynasty? Juist, ze doet alles om haar rivale een kopje kleiner te maken.

Met modder gooien, haren trekken en allerlei dubieuze plannetjes smeden: hier zijn ze er niet vies van. Wij zitten dan vervolgens te smullen op de bank om de geniepigheid, roekeloosheid, kinderachtigheid en allerlei andere ‘heidjes’ die de personages ons tonen. De ‘nieuwe’ mevrouw Carrington had namelijk een relatie met een werknemer van het bedrijf en dat zint Blake allerminst. Fallon is bereid om de handen ineen te slaan met de grootste vijand van paps, Jeff Colby (Sam Adogoke). We krijgen ook al hintjes mee dat het verleden van Cristal en haar neef Sam (Rafael de la Fuente) de nodige geheimen kent. Genoeg materiaal dus voor backstabbings, verraad, bedrog, leugens, gehuichel en all that good stuff! Ik zeg eerlijk: ik ben daar zeker niet vies van. Zolang het maar gebeurt op het televisiescherm, want zelf duik ik zo snel mogelijk aan de kant voor dit soort gedrag.

Een GP’tje

Er zijn een aantal dingen veranderd. Zo speelt de serie zich nu af in Atlanta, inplaats van Denver. In het origineel had Blake moeite met zijn zoons homoseksualiteit, hier accepteert hij Steven en botsen ze meer om hun politieke/maatschappelijke standpunten. Sam is nu geen vrouw, maar een homoseksuele man. Daarnaast is Blake’s liefje een latina en zijn de Colby’s Afro-Amerikaans. Dat zijn flink wat aanpassingen. Het verandert allemaal niet dat het nog steeds een soap is. Dat is wat je ervan kunt verwachten. Als dat niet je cup of tea is, hoef je niet aan deze tafel aan te schuiven. Begin er dan niet eens aan, want je zult je suf ergeren. Personages doen dingen en bezigen dialogen waar de foutheid van af druppelt. Men huppelt van conflict naar conflict. En toch… toch geef ik toe dat het best leuk is om naar te kijken.

Elizabeth Gillies en (vooral) Nathalie Kelley zijn niet vervelend voor het oog. Daarnaast volgen de ontwikkelingen elkaar snel op, waardoor er dus altijd wel wat gebeurt. De serie maakt ook erg duidelijk hoe goed deze mensen het hebben. In welke huizen zij leven en welke auto’s zij rijden (of in Fallons geval welke chauffeur haar letterlijk rijdt). Dynasty ziet er gelikt uit. Het gaat om hebzucht, macht, uiterlijk vertoon, afgunst, liefde, haat en nijd. Dat kan een smakelijke cocktail zijn als het drankje goed is klaar gemaakt. De eerste twee afleveringen tonen niks nieuws, maar smaken best lekker als je dit neemt voor wat het is. Zolang de makers dit niveau vasthouden, kan dit voor veel kijkers een leuk GP’tje zijn. Maar goed, het eerste seizoen van Empire was ook prima. De latere seizoenen tonen hoe moeilijk het is voor dit soort series om op de rails te blijven.

Laat het spel beginnen

Dynasty banner

Deze twee afleveringen doen wat het moet doen: vermaken. Het is een laagdrempelige serie die lekker wegkijkt. De deal van The CW met Netflix (bij ons verschijnen er wekelijks nieuwe afleveringen en in Amerika is het volledige seizoen na de seizoensfinale beschikbaar) komt Dynasty goed uit. De kijkcijfers zijn niet om over naar huis te schrijven en critici hadden er ook gemengde gevoelens over. De serie is echter volledig eigendom van CBS (deels eigenaar van The CW) en Netflix (check) toont de serie in 188 landen. De serie is dus al winstgevend, wat de kans groter maakt dat het niet gecanceld wordt. Ik vind het allemaal prima. Zolang het schaamteloos vermaak blijft, blijf ik waarschijnlijk kijken.


Heb je de eerste afleveringen al gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie