Designated Survivor – Pilot

Kiefer is de Designated Survivor

Wat een kutnaam is Designated Survivor. Het rolt helemaal niet lekker uit de mond. Ach, het doet er niet toe. Kiefer is namelijk terug op televisie. De fans van 24 springen nu een gat in de lucht. Meneer is er zelf wat nonchalanter onder. Luister, 24 was een goede serie als bepaalde seizoenen goed waren. De serie kon echter ook een behoorlijke puinhoop zijn. Hoeveel ongeloofwaardigheid, stupide wendingen en rare beslissingen kun je namelijk aan… Het antwoord? Als iets goed is, kun je veel aan.

Jack Bauer zul je hier echter niet tegenkomen. Maak kennis met Tom Kirkman, een politicus die min of meer onder aan de ladder staat. Sterker nog, president Richmond heeft de man zelfs gedegradeerd naar een lagere functie. Dan slaat het noodlot toe. Tijdens de State of Union vindt een terroristische aanval plaats. De president en alle andere relevante politici verliezen het leven. De onbelangrijke Tom Kirkman wordt plots de nieuwe president van de Verenigde Staten.

It’s a dirty job, but someone has to do it

Dan rust er dus opeens een enorm zware taak op je schouders. Net als je opeens uit het niets Dwayne ‘The Rock’ Johnson moet optillen. In Designated Survivor gaan wij zien hoe Kirkman het vergaat als president. Er zijn natuurlijk al mensen die aan zijn stoelpoten zagen en er van overtuigd zijn dat deze nieuwe president absoluut niet dé man is om Amerika te leiden. Dat maakt een irritante generaal al heel snel duidelijk. Hij is niet de enige. Speechschrijver Seth Wright (Kal Penn, Battle Creek) is ook enorm sceptisch.

Maar goed, dat zou jij ook zijn. De belangrijkste baan ter wereld wordt opeens beoefend door een ‘groentje’. Kijk, het helpt wel dat dit Kiefer Sutherland is. De man heeft bewezen een serie te kunnen dragen en hij toont hier dat hij Designated Survivor ook kan dragen. Dit is een rol die veel menselijker is dan Jack Bauer en waar er meer emoties getoond moeten worden. Kan ik dit namelijk wel? Hoe ga ik dit voor elkaar krijgen en hoe krijg ik al deze mensen achter mij? Dat zijn legitieme vragen die Sutherland goed overbrengt naar het scherm.

Blijft Designated Survivor op de rails

Designated Survivor Meneer Vevie

Of ontspoort deze serie net als de dienstregeling van de NS? Dat is de hoofdvraag van deze pilot. De doorgewinterde serieliefhebber moet al weten waar dit naar toe gaat. Anders kun je wat mij betreft serieus twijfelen aan je competenties als serieliefhebber. Het lijkt een kwestie van tijd voordat wij worden geconfronteerd met de ene samenzweringstheorie na de ander. Met de grote mastermind of organisatie die alle touwtjes op steeds ongeloofwaardigere manier in de handjes houdt.

Geloof mij, het is een kwestie van tijd voordat wij er zijn. Voordat mensen ter verdediging roepen: ‘het is maar een serie’. Dat kan wel zijn, maar dat betekent niet dat een serie het recht heeft om niet goed in elkaar te steken. Gelukkig zijn wij daar nog niet en is de pilot van deze serie goed te pruimen. Mijn twijfels zijn voor latere zorg. Kiefer krijgt de ruimte om zijn ding te doen en de serie heeft een interessant uitgangspunt. Ik ga Designated Survivor daarom dit seizoen een kans geven.

Overige opmerkingen

  • Meneer de generaal is wel heel irritant. Designated Survivor had best wat moeite mogen doen om dit personage wat te nuanceren. De generaal kent op dit moment maar een standje: Murder, murder, murder. Kill, kill, kill.
  • De generaal, deel 2: Ooh, dus Iran heeft het meteen gedaan?
  • Alstublieft, Tom Kirkman: wees een competente president. Geef ons geen reden om de twijfelen aan jou kunnen en om de televisie uit te doen.
  • Als Tom Kirkman opeens verandert in een nieuwe Jack Bauer, dan heeft mijn televisie nog 24 uur te leven.

De trailer:

Geef een reactie