De Leukste Leaders: Justified

In De Leukste Leaders neem ik de leukste, mooiste, grappigste of indrukwekkendste leaders onder de loep. Een leader is de introductie van een film/serie. Als seriekijker kun je de leaders van je favoriete series al bijna dromen. Een leader kan je al gauw enthousiast maken over een serie of een lach op je gezicht toveren wanneer je het ziet verschijnen.

Dit keer is het de beurt aan:

1

Justified is een van de beste series van de afgelopen jaren. De serie heeft alles wat een goede serie zo verslavend maakt. Het acteerwerk is uitmuntend. Het is een veelal uitstekend geschreven en geregisseerde serie. Er is een sterke protagonist (Raylan Givens) en een sterke antagonist (Boyd Crowder). De dialogen zijn om je vingers bij af te likken. De serie heeft een eigenheid die zo kenmerkend is voor de beste series. De serie maakt de leefwereld van Harlan County en Kentucky distinctief. Als de serie begint weet je dat je naar een aflevering van Justified kijkt. Justified wist als geen ander hoe je een serie moest casten. Dit is een serie die veel memorabele gast- en bijrollen heeft gekend. Margo Martindale en Jeremy Davies wonnen Emmy’s voor hun rollen in het tweede seizoen. De serie is dit jaar na zes seizoenen ten einde gekomen. Dat is heel erg jammer, maar aan elke serie moet ooit een eind komen. Gelukkig wordt het zesde seizoen gerekend tot de beste seizoenen van de serie. Dit is een van de beste series die ik ooit mocht aanschouwen. Als je echt claimt een serieliefhebber te zijn, dan is dit een serie die je gezien moet hebben!

Dit zegt Wikipedia over Justified:

Raylan Givens is een U.S. Marshal die er controversiƫle opvattingen op nahoudt die doen denken aan de sheriffs uit de negentiende eeuw, waarbij zijn gevoel van rechtvaardigheid primeert op de letter van de wet. Dat maakt hem niet populair bij zijn oversten en maakt hem tot doelwit van criminelen. Als hij in Florida gerechtvaardigd een voortvluchtige crimineel neerschiet, wordt hij overgeplaatst naar Lexington, Kentucky, waar hij terugkeert naar de plaats waar hij geboren werd en opgroeide, Harlan, een landelijke mijnstad en onderdeel van het gebied. Het eerste seizoen staat in het teken van zijn conflict met zijn voormalige schoolgenoot Boyd Crowder. In het tweede seizoen gaat hij de strijd aan met de criminele familie Bennett en in het derde seizoen komt ook drugshandelaar Robert Quarles (gespeeld door Neal McDonough) op zijn pad. Seizoen vier handelt om het mysterie rond een dertig jaar geleden verongelukte parachutist. Het vijfde seizoen richt zich op de alligator-kwekende Crowe misdaad familie. In het zesde en laatste seizoen gaat de rivaliteit tussen Raylan en Boyd naar het hoogtepunt.

De intro is zo lekker, omdat de intro je meteen enthousiast maakt voor een nieuwe aflevering van Justified. Dat is op zich grappig, omdat een rapnummer niet meteen bij Raylan Givens of Boyd Crowder past. Maar, als je luistert naar de tekst is dat exemplarisch voor de man die Raylan Givens is. Raylan gaat voor niemand opzij. Justified is een serie die voor heel weinig series opzij hoeft te gaan. Het was een eer om u zes seizoenen meegemaakt te hebben, Justified; saluut!

On this lonely road, trying to make it home
Doing it by my lonesome pissed off who wants some
I’m fighting for my soul, God get at your boy
You try to bogart fall back I go hard
On this lonely road, trying to make it home
Doing it by my lonesome pissed off who wants some
I see them long hard times to come

Geef een reactie