Dark Matter – Pilot

Tja… Dark Matter

Wanneer je met zes personen ontwaakt op een ruimteschip, kun je opstaan of weer verder slapen. Als je opstaat kan de regisseur in ieder geval verder met de opnames. Blijf je slapen, dan worden de opnames stop gezet. Zou dat in het geval van Dark Matter een gemis zijn? Deze nieuwe van de zender Space (in Nederland uitgezonden op Syfy en gebaseerd op de gelijknamige comic) heeft namelijk nog niet veel om het lijf. Wat niet is kan nog komen, maar de openingssequentie (waarin wij worden geconfronteerd met slecht gechoreografeerde vechtpartijen) is weinig hoopgevend. Er zijn dan vast al kijkers die dan meteen de televisie uit doen. Of dat iets later doen wanneer de een na de andere eendimensionale personage wordt geintroduceerd.

Zes personen worden wakker op een ruimteschip. Hoe dan? Hoe wordt je opeens wakker op een ruimteschip? Misschien heeft Dark Matter antwoorden?! De zes hebben geen idee wie zij zijn. Geen idee waarom zij daar zijn. Maar zij hebben belangrijkere dingen om zich zorgen over te maken, want al snel worden zij aangevallen door een ‘Jane Doe’. Is dat eindelijk voorbij, krijgen zij een ander ruimteschip achter zich aan. Net wakker en nu al een zwaar leven! Het schip waar zij in vertoeven komt uiteindelijk aan op haar bestemming. Wat zij daar leren is niet onbelangrijk. Zij komen er achter dat er een hevige strijd woedt en dat een groepering genaamd de Raza sinistere plannen heeft. Zullen de zes hen een helpende hand toereiken of zich concentreren op hun eigen problemen?

Dark Matter ontwaakt met problemen. Het grootste probleem is dat er helaas geen interessante personages wakker worden. Het lijkt alsof alle interessante personages zijn blijven slapen. Of geen zin hadden om te ontwaken omdat zij wisten dat zij er niet beter van zouden worden. Het acteerwerk is min of meer voldoende. Dus dat kun je dan wel weer in je zak steken. Er weet echter niemand de aandacht op zich te vestigen. Je komt al snel tot de conclusie dat de cast vrij kleurloos is. De mannelijke kijker kan het slechter treffen (dame met kort truitje, contact me asap), maar of dit genoeg is om geboeid te blijven… Dark Matter serveert voornamelijk standaard personages. Het zijn allemaal prototypes van personages die in elke handleiding staan. Het is duidelijk: deze mensen maken je (nog) niet nieuwsgierig om meer te leren over hun achtergrond. De meeste series serveren wel enkele kartonnen personages. Dat kan, maar hoeft niet altijd, een probleem zijn. Het wordt alleen meer storend wanneer de rest eromheen niet opmerkelijk is.

Dark Matter Banner

Is het dan alleen maar donkere materie? Nee, de pilot weet wel een interessante sfeer neer te zetten. Bedank de score daar maar voor. Visueel mogen wij ook niet klagen; er zijn weleens series van Syfy geweest die er slechter uit zagen. Dan op naar het sc-fi gedeelte. Hier schort het aan. Sciencefiction is interessant door de wereld die geschept kan worden. Een wereld die, bijvoorbeeld, futuristich is, waar er andere gedragscodes heersen of waar de populatie op een andere manier leeft dan wij. Het kan allemaal. World building is dus essentieel in dit genre. Ik hang daarom nu aan de lijn met Bob de Bouwer, want zijn handige handjes mogen hier zeker nog het een en ander bouwen! Zonder de cliffhanger was ik al van het dak gevallen. In ieder geval zeker niet blijven hangen. Dit is dan ook de enige reden om te blijven kijken. De zes worden dan in een interessante situatie geplaatst. Alles wat voor dit punt komt bewijst dat wij niet te maken hebben met een hoogvlieger. Waarbij ik dus ook niet wil impliceren dat deze serie ooit vleugels had. Het is niet diepgaand, maar ligt dat in de lijn der verwachting? In ieder geval niet in die van mij. Als de personages in de aankomende afleveringen wat peper in hun reet krijgen (dat peper moet wel muy caliente zijn), dan kan het wat worden. Ik ben daarom benieuwd of Dark Matter beter is geworden na de pilot. Ik heb namelijk ook geregeld trek in fast food en ik denk jullie ook. Altijd haute cuisine is leuk (als je bankrekening dat toestaat), maar een snelle hap heeft ook haar charmes. Dat is ook weleens lekker, toch?

Geef een reactie