Daredevil – Seizoen 2 (Eerste afleveringen)

Daredevil is weer terug, guys!

Het is weer hot in Hell’s Kitchen! Wie niet tegen de hitte kan, wordt dringend verzocht de keuken te verlaten. Daredevil is terug. De man in het rode pakje heeft zelfs een aantal ‘vrienden’ mee genomen. Ik denk dat het juist is als ik zeg dat velen zaten te wachten op dit tweede seizoen. Ik kreeg bijna een whiplash door het constant hardnekkig gluren naar mijn agenda. Nu ik toch in de keuken sta, in mijn badjas en pantoffels, is het een goed moment om met jullie te delen wat ik van de eerste afleveringen vond. Dat is een dirty job, maar somebody gotta do it.

Terwijl wij zaten te wachten op het tweede seizoen zat Matt Murdock’ (Charlie Cox, Boardwalk Empire) voet waarschijnlijk permanent verstopt in de assers van bad guys. Het is niet leuk om op dit moment een bad guy te zijn in New York, en dan met name Hell’s Kitchen. Wilson Fisk is de gevangenis in gedonderd en dat betekent dat Matt’s handen en voeten vrij zijn om anderen een beatdown te geven. Dat is nodig ook, want er begeeft zich een nieuwe speler op de markt. Een serieuze jongen. Boeven pak slaag geven en overhandigen aan de politie vindt hij niks. Nee, deze nieuwe speler gaat voor de permanente oplossing. Dat konden de heren van Nelson & Murdock net gebruiken. De firma is bijna blut. Het is nog geen business as usual voor de mannen. Deze hoofdpijn kunnen zij dus wel missen als kiespijn.

Maar goed, het gedwongen vertrek van Fisk laat natuurlijk ruimte achter voor andere criminelen met grote dromen. Je zou zeggen dat Matt een handje geholpen wordt door deze nieuwe rauwdouwer. Want minder boeven betekent ook minder blauwe plekken voor meneer Murdock. Deze new kid on the block wordt zelfs in de volksmond al ‘The Punisher’ genoemd. Je begrijpt meteen waarom wanneer je Frank Castle (Jon Bernthal, The Walking Dead) te werk ziet gaan. Matt dient meneer Punisher dus snel een halt toe te roepen, voordat onschuldige mensen ook het loodje beginnen te leggen. Hun werkwijze verschilt drastisch, maar hebben zij in feite niet hetzelfde doel? En zijn de mensen die Frank hebben gedreven tot het hanteren van een shotgun niet het echte gevaar? Daarnaast broeit er ook iets tussen Matt en Karen (Deborah Ann Woll, Daredevil) en komt een oude liefde van hem weer opduiken.

Meneer is blij dat Daredevil terug is, guys! Het eerste seizoen was sterk, maar had zeker wel een aantal issues. Toch ging ik lekkerder op Daredevil dan op Jessica Jones. Jessica Jones begon sterk, maar zakte aardig in. De thema’s uit laatstgenoemde serie waren gewichtiger en het zien van een vrouwelijke badass die niet onder doet voor mannen, was ook vrij plezierig. Helaas was er het nodige aan te merken op de uitvoering. Wat mij vooral opviel aan Jessica Jones was dat de serie te weinig verhaal had voor dertien afleveringen. Dat resulteerde in vrij problematische verhaallijnen en beslissingen waar je enorm veel vraagtekens bij kon plaatsen. Daredevil was wat dat betreft meer rechttoe-rechtaan, maar in huize Vevie smaakte deze serie beter.

Het tweede seizoen van Daredevil begint meteen goed. De uitstekende vechtsc√®nes zijn gebleven. De sfeer is nog steeds lekker rauw en grimmig. Hell’s Kitchen blijft een wereld waar je het onheil kunt proeven. Met de introductie van The Punisher slaat de serie een homerun. Jon Bernthal is uitstekend gecast als Frank Castle. In de afleveringen die ik gezien heb, is Bernthal magnetisch. Wanneer hij op het scherm verschijnt schakelt de serie een tandje bij. Eerlijk gezegd overschaduwd Bernthal onze hoofdrolspeler menigmaal in de eerste afleveringen. Wat op zich begrijpelijk is, want Bernthal krijgt interessanter materiaal in zijn handen. Het is niet de eerste keer dat de ‘bad guy’ boeiender is dan de protagonist, vooral niet in superheldenseries. Bernthal slaagt erin om Frank een gelaagd personage te maken. Een personage wiens werkwijze wellicht ‘controversieel’ is, maar die je leert begrijpen wanneer zijn motivaties bekend worden.

Dat ligt dus ook aan wat Matt te doen krijgt in de eerste afleveringen (ik heb de eerste vier gezien). Zijn personage staat een beetje in dienst van de intrede van The Punisher. Wij zien hem voornamelijk zijn vuisten laten spreken en van ‘Matt-time’ is nog weinig sprake. Dit lijkt te gaan veranderen tegen het eind van de vierde aflevering. Foggy (Elden Henson, Daredevil) en Karen worden ook goed gebruikt. Foggy fungeert nog steeds regelmatig als de comic-relief, maar hij krijgt ook een aantal momenten om te laten zien wat hij in zijn mars heeft. Bijvoorbeeld wanneer hij de Officier van Justitie even op haar plaats zet of wanneer hij twee rivaliserende bendeleden tot kalmte weet te manen in het ziekenhuis.

Daredevil wordt echt interessant wanneer de serie de verschillen tussen Daredevil en The Punisher toont. Matt levert natuurlijk goed werk, maar kan zijn aanpak niet rigoureuzer? Verdienen criminelen een tweede kans? Criminelen die anderen van het leven hebben beroofd en waarschijnlijk altijd een plaag zullen zijn voor Hell’s Kitchen. The Punisher vindt dus van niet en dat levert interessante gesprekken (en knokpartijen) op tussen de twee. Met de ass kicking zit het sowieso wel goed dit seizoen. Wie nog steeds geilt op de gruwelijke long take in de tweede aflevering (Cut Man) van het eerste seizoen, krijgt een misschien wel overtreffende knokpartij te zien in de derde aflevering van dit seizoen. Ik merk dat de serie duidelijk zichzelf wou overtreffen en wat mij betreft is dat gelukt. Dit keer vindt de actie niet alleen in een krappe gang plaats, maar verplaatst het zich ook naar een trappengat. Qua gevechtschoreografie is Daredevil samen met Banshee op eenzame hoogte.

Daredevil seizoen 2 Banner Meneer Vevie

Kortom, er is weer veel om van te genieten. Nu is het dus alleen hopen dat het niveau hetzelfde blijft. Ik merk met het bingemodel van Netflix, dat hun series vaak een beetje inkakken. En, dat de series vaak meer verhaal proberen te vertellen dan zij daadwerkelijk hebben. De pacing (de opbouw) van dit seizoen tot nu toe loopt in ieder geval toch wat soepeler dan de eerste seizoenshelft van het eerste seizoen. Hopelijk weet de serie de obstakels waar Jessica Jones in de tweede seizoenshelft tegen aan liep te vermijden. Ik ben ook een beetje huiverig voor een wellicht hinderlijke driehoeksverhouding tussen Matt, Karen en zijn ‘oude’ liefde. Maar goed, we zullen zien of die zorgen terecht zijn. Dat betekent dus dat ik snel verder ga met de rest van het seizoen. Er lopen namelijk nog een aantal boeven rond die pak slaag nodig hebben. Adios! Ik ben Matt halen.

De trailer:

4 Comments

  1. riinyosa81 maart 20, 2016
    • Meneer Vevie maart 20, 2016
  2. Vianney maart 26, 2016
    • Meneer Vevie maart 26, 2016

Geef een reactie