Damien – The Beast Rises (Pilot)

Het beest genaamd Damien is opgestaan

Het beest. De antichrist. Hij is reeds onder ons en zal zich spoedig vertonen! In Damien is hij er al. Hij was er al in The Omen, maar de jongen van toen is nu een man van dertig. De antichrist moet zelf ver uit mijn buurt blijven. Laat hem maar lekker op het beeldscherm rondlopen! Maar goed, voor wie het nog niet weet: horrorfilms/series zijn een beetje mijn ding. Ik kijk ze graag en zal ook Damien helemaal afkijken. Hoewel ik nu al kan zeggen dat de serie kwalitatief niet sterk in elkaar zit.

Wie bekend is met de film The Omen waar deze serie op gebaseerd is, stapt meteen met het juiste been in deze serie. Damien Thorn was toen nog een klein rotjoch (om het even zacht uit te drukken), die betrokken was bij de nodige sinistere gebeurtenissen. Damien is dus nu volwassen en is zijn satanische verleden vergeten. Wanneer er weer de nodige noodlottige gebeurtenissen plaatsvinden, begint Damien te twijfelen aan zijn ware identiteit. Dat wordt helemaal versterkt wanneer zijn herinneringen over zijn jeugd terug komen en hij Ann Rutledge (Barbara Hershey, Once upon a Time) tegenkomt. Al snel zal Damien zich realiseren dat hij niet kan ontsnappen aan zijn lot. Damien is voorbestemd om de antichrist te worden.

Maar dat gebeurt niet voordat er een reeks doden vallen. In Damascus wordt de duistere kant van Damien aangewakkerd door een kwaadaardige oma (het zal ook wel niet). Damien is daar met collega’s om de onrust in Syrië vast te leggen. Hij en zijn collega’s zijn waarschijnlijk de heldhaftigste journalisten ooit, want ik raad journalisten af om zo dichtbij het vuur te komen (met gevaar voor eigen leven). Dat is het begin van een aflevering waar menigeen zeker vraagtekens bij zal plaatsen. Voornamelijk ook om de creatieve keuzes.

Zo wordt de aflevering gekenmerkt door bombastische/pompeuze muzikale begeleiding, waarvan Meneer zegt dat mag wel wat minder. Of in ieder geval hier en daar wat subtieler. Als kijkers weten wij naar verloop van tijd echt wel dat er iets niet pluis is met Damien. Het hoeft er niet zo dik bovenop te liggen. Dat is wat mij betreft sowieso een probleem van Damien: ik mis de subtiliteit. Er was een interessantere manier om deze eerste aflevering te vertellen. De sfeer die gecreëerd wordt komt ook nog niet echt over. Omdat veel zich in de avond afspeelt, wilt nog niet meteen zeggen dat de serie duister is. Of dat het gevoel wat de serie probeert over te brengen echt overkomt. Ik mis de ‘échte’ dreiging, ondanks dat de muzikale begeleiding er alles aan doet om dit wel te creëren.

Hoofdrolspeler Bradley James is ook niet de meest interessante hoofdrolspeler. Een personage als Damien moet charisma hebben en moet in staat zijn om te overtuigen. Wij hebben hier tenslotte te maken met de antichrist. Ik verwacht dus een overtuigende wolf in schaapskleren. Dit personage moet in staat zijn om zijn eigen serie te dragen. Dat is iets waar ik James niet toe in staat acht. Damien wordt op dezelfde avond uitgezonden als Bates Motel. Laatstgenoemde serie fungeert als lead-in. Als je niet begrijpt wat ik bedoel, kijk dan even naar Vera Farmiga in die serie. Dat is een personage dat de serie op haar schouders draagt. Ook al is er zeker het een en ander aan te merken op de serie, Farmiga zorgt ervoor dat je blijft kijken. Dat zou ook het geval moeten zijn in Damien, maar het wijst er vooralsnog niet op dat James in verdere afleveringen ook zo een powerhouse performance gaat geven. Daarvoor blijken zijn skills te gering.

Ik ben dan nog het meest benieuwd naar Barbara Hershey’s Ann Ruttledge en hoe dat personage Damien onder haar hoede neemt. Als horrorjunkie zal ik zijn transformatie naar Mister 666 zeker blijven volgen. Het grootste probleem is echter dat de hele basis onder deze serie makkelijk onderuit te halen is. Ik ben helemaal voor ‘suspension of disbelief’, maar zo ver als het waarschijnlijk uiteindelijk gaat komen hoefde het helemaal niet te komen. De serie maakt duidelijk dat meerdere mensen op de hoogte waren dat Damien Thorn weleens de grootste dreiging voor de mensheid zou kunnen worden. Het is dus volstrekt onzinnig om nu pas te gaan handelen (nu de man dertig is). Als het goed is wacht je namelijk niet tot er stront aan de knikker is. Je probeert te voorkomen dat stront zich manifesteert. Natuurlijk zou Damien er dan niet zijn. Ik begrijp dat een serie een uitgangspunt moet hebben ten behoeve van het plot, maar dit roept wel heel veel vraagtekens op. Het is gewoon niet te verklaren. Dat maakt al het onheil dat iedereen overduidelijk zal overkomen zo zinloos, want zoals ik al zei: het had allemaal voorkomen kunnen worden. Ik kan daar moeilijk overheen kijken.

Damien Banner Meneer Vevie

Bij mij blijft hangen dat The Beast Rises op een betere manier verteld had kunnen worden. Wie een ingenieuze (of in ieder geval iets met meer body) horror-vertelling verwacht en een creeper van formaat in Damien Thorn, zal zijn heil elders moeten zoeken. Ik kan Damien dan ook alleen aanraden aan de horrorliefhebbers die sowieso klaar zitten voor alles wat het genre te bieden heeft. Andere kijkers zullen simpelweg veel meer moeite hebben om hun twijfels/bedenkingen aan de kant te schuiven.

De trailer:

 

2 Comments

  1. Gwen maart 20, 2016
    • Meneer Vevie maart 20, 2016

Geef een reactie