Cuffs – Pilot

Cuffs is een typische goede Britse serie

Cuffs is een serie die helemaal aan mij voorbij ging. Dat terwijl ik altijd wel in ben voor goede Britse series. Je herkent het werk van de Britten dan ook meteen. Ik heb altijd het idee dat zij een verhaal vertellen zonder al teveel poespas. Daardoor voelt het vaak echter en realistischer aan. Amerikaanse televisie is vaak grootser, luider en drukker. Britse series vinden dat over het algemeen niet nodig. De uitvoering blijft toch belangrijker dan de presentatie. Daar kan Amerika nog een voorbeeld aan nemen. Wat dat betreft begint Cuffs hoopgevend.

De serie gaat over politieagenten in Brighton. In essentie probeert de serie te exploreren wat het inhoud om een politieagent te zijn in dit milieu. Een milieu waar de burger steeds minder respect heeft voor autoriteit en er niet voor schroomt om het ordehandhavers moeilijk te maken. Maar de serie gaat vooral over wat voor impact dit werk heeft op de privélevens van deze agenten.

In de pilot worden wij geïntroduceerd aan Ryan Drapers (Ashley Walters, Top Boy) en Jake Vickers (Jacob Ifan). Jake is het groentje die Ryan als partner krijgt. Iedereen kijkt sceptisch naar Jake aangezien hij de zoon is van de commandant. Dat kun je niemand kwalijk nemen. Als iemand een kind van, of vriendjes met, de baas is, kijken mensen toch altijd met argwaan naar geleverde prestaties. Je zult altijd mensen hebben die vinden dat je een promotie (of andere erkenning) niet verdient. Dat zie je dus ook terug in Cuffs. Je kunt dat cliché vinden: het groentje die het zwaar te verduren krijgt van zijn collega’s. Wellicht is dat het ook, maar hier stoort het gelukkig niet. Ashley Walters en Jacob Ifan maken een goede indruk. De overige cast is, zoals het een Britse serie betaamt, solide.

De twee zaken die in de pilot plaatsvinden vind ik nog het minst interessant. Cuffs is een “police procedural”, wat dus betekent dat elke week andere zaken worden behandeld. Ik geef daarom meteen eerlijk toe dat ik geen fan ben van procedurals. Geef mij maar een doorlopend verhaal (serialized) waar ik mijn tanden in kan zetten. Maar als ik toch een procedural kijk, dan concentreer ik mij voornamelijk op de relaties tussen de hoofdpersonages en de persoonlijke ontwikkeling die zij meemaken. Dat is ook wat Cuffs interessant maakt. Het feit dat het een serie is met een diverse cast is ook een pluspunt. Dat maakt de serie een goede afspiegeling van de maatschappij. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar het is vaker uitzondering dan regel.

Cuffs Banner Meneer Vevie

In de pilot krijg je gelukkig al een beetje mee wat voor mensen Ryan en Jake zijn (en sommige van hun collega’s, al komen die nog minder in beeld). Je krijgt goed mee hoe lastig en veeleisend het beroep is. De serie slaagt dus in haar opzet. De serie probeert het beroep absoluut niet te glorificeren. Hier geen ‘trigger happy’ agenten of badass cops. Het zijn geen helden, maar mensen van vlees en bloed die hun werk zo goed mogelijk proberen uit te voeren. En dat gaat met ups en downs. Het is dus een reëel beeld van wat het werk inhoud en wat voor mensen dit beroep uitoefenen. Dat beeld kan ik zeker waarderen.

2 Comments

  1. Joop Liefaard november 17, 2015
    • Meneer Vevie november 17, 2015

Geef een reactie