Conviction – Pilot

Je hebt Conviction, of je hebt het niet

Hayley Atwell is terug op ABC. Na het floppen van Agent Carter heeft mevrouw Atwell snel een andere baan te pakken. Hoe kan het ook anders, iemand als Atwell heeft een zender graag binnen haar gelederen. Waarom zij van alle aanbiedingen die zij vast heeft gehad, heeft gekozen voor Conviction is mij een raadsel. Elke acteur wilt natuurlijk de hoofdrol. Acteurs zijn in een bepaalde mate ijdele beestjes. Als je dol bent op lights, ben je helemaal dol op de spotlights. De pilot van Conviction is echter zo standaard, dat ik mij persoonlijk niet kan voorstellen dat je als acteur enthousiast wordt van het materiaal. Maar goed, iedereen moet zijn/haar rekeningen betalen.

Waarom deze houding, Hayes?

Hayes Morrison is de dochter van een voormalig president. In de pilot wordt zij gepresenteerd als een typische geprivilegieerde blanke vrouw die altijd alles is komen aanwaaien. Zij heeft altijd in de spotlights gestaan en heeft daar net zo vaak tegen geageerd. Natuurlijk is Hayes een vrouw die veel meer in haar mars heeft. Daarom wordt zij ook gevraagd om de Conviction Integrity Unit te runnen. Dat ziet zij eerst niet zitten, want zij heeft natuurlijk betere dingen te doen. Wanneer zij de bak in dreigt te draaien, besluit zij toch om dit aanbod aan te nemen. Mevrouw zit liever op het strand met een Cosmopolitan, maar haar nieuwe team even kortstondig commanderen: waarom niet? ‘Natuurlijk’ (ja, daar issie weer) komt zij er uiteindelijk achter dat haar nieuwe baan haar een nieuwe kans geeft. Een kans om dingen recht te zetten en wat te betekenen in het leven van anderen.

Inderdaad, Hayes: waarom deze houding? Waar is dit voor nodig en waarom verspil jij mijn tijd? Vanaf de start is al duidelijk dat Hayes zal ontdooien. Dat zij opeens niet zo nonchalant is en zich wel druk maakt om haar cliënten. Het is overduidelijk en het is storend. Storend, omdat je het verloop van de pilot meteen kunt uittekenen. Je weet wat personages zullen doen. Je weet hoe zij zich zullen gedragen. Dit weet je, omdat het al zo vaak gedaan is. De pilot is een case of the week verhaal, die bij wijze van spreken in een heleboel andere procedurele series te zien is geweest. Toegegeven, het is misschien heel kritisch om Conviction hiervoor te veroordelen. Er worden echter tegenwoordig zoveel series gemaakt, dat je niet meer tevreden hoeft te zijn met series die alleen maar platgetreden paden bewandelen. Ga dan liever spectaculair op je bek als een serie als Aftermath. Hoe slecht de pilot van die serie ook is, het probeert zich tenminste te onderscheiden.

Een matige kopie van wat Shondaland te bieden heeft

Conviction banner Meneer Vevie

ABC heeft de laatste jaren (net als bij hun comedy’s) een formule ontwikkeld voor dramaseries. Deze serie zou, net als Notorious, een serie van Shonda Rhimes kunnen zijn, maar beide series lijken meer op light-versies. Het is net niet de real thing. Ik hoor razendsnel mensen het volgende denken: ‘waarom zou ik genoegen nemen met iets anders dan de real thing?’. Daar moet ik het antwoord schuldig op blijven. Ik kan nu allerlei redenen gaan bedenken, maar er zijn zoals gezegd gewoon interessantere keuzes. Ook van de zender ABC zelf, trouwens. Ik ben dus ook benieuwd of Conviction zal aanslaan.

Echt, de pilot van Conviction wijst op een serie die helaas te weinig te bieden heeft. Er gebeurt niks noemenswaardig. Tegen het einde wordt duidelijk dat elke lid van de CIU zo zijn eigen redenen heeft, en geheimen. Dat zou de trigger moeten zijn om voor aflevering twee op de bank te duiken. Het is aardig geprobeerd, maar wat daarvoor komt is te middelmatig. Het ziet er niet slecht uit en de serie heeft een leuke diverse cast verzameld. Hayley Atwell is een vrouw waar ik graag wakker naast wordt. Daar gaat Conviction geen verandering in brengen. De overige cast presteert naar behoren, maar niemand springt er uit. Buiten Atwell zie ik niemand op het scherm waarvan ik zeg: ‘voor jou wil ik volgende week weer inschakelen’. Drie keer raden wat ik dus ga doen…

De trailer:

Geef een reactie