Colony – Pilot

Colony: welke kant kies jij?

USA Network maakt er wel werk van. De zender wil meer de gedurfde kant op. Het eerste wapenfeit was Mr. Robot. Colony gaat vast en zeker niet hetzelfde teweeg brengen als Mr. Robot, maar televisievolgers zullen beamen dat dit een hele andere serie is dan de series die zij gebruikelijk maken. Deze stap is begrijpelijk. USA wil ook aan de grote mensen tafel zitten. Steeds van een afstandje kijken naar hoe de grote jongens de bal uit het stadion slaan, wordt op den duur vervelend. Meedoen is in de televisiewereld niet hetzelfde als winnen, maar je wil in ieder geval meedoen. Ik weet niet of Colony mee gaat doen met de krachtpatsers van de andere kabelzenders, maar het is zeker een serie die ik wel kan waarderen.

Colony speelt zich af in de toekomst in Los Angeles. Om de stad bevindt zich een soort Chinese muur en de stad is geïsoleerd van andere steden. Er geldt een avondklok en er heerst een strak regime. Wie of wat dat regime precies is, wordt nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk wordt is dat de mensen leven in angst. William ‘Will’ Bowman (Josh Holloway, Lost) is een oud FBI-agent die nu schuil gaat onder de naam Will Sullivan. Dit omdat hij bang is dat zijn verleden hem uiteindelijk achterhaald. Hij heeft het jarenlang samen met zijn vrouw en kinderen uitgehouden, maar uiteindelijk gebeurt het onvermijdelijke. Will valt in handen van de gouverneur, Alan Snyder (Peter Jacobson, House), van de regio Los Angeles en die stelt hem een ultimatum: of hij sluit zich aan bij de heersende macht, en gaat werken voor een taskforce die het Verzet opjaagt, of hij en zijn gezin zijn hun leven niet meer zeker. Will gaat uiteindelijk akkoord omdat hem beloofd wordt dat zijn medewerking kan resulteren in de hereniging met zijn zoon. Maakt Will de juiste keuze?

Er gebeurt nog meer in de pilot, maar dat toelichten spoilt wellicht de onvermijdelijke plotwending. Hoewel, ik ga er vanuit dat de echte televisiekrijgers de desbetreffende twist al halverwege zien aankomen. Dat is jammer, want het had deze pilot anders veel effectiever gemaakt. Desalniettemin is het gegeven (hoewel zeker niet onbekend) toch best interessant. De pilot houdt niet de hand van de kijker vast en laat genoeg ruimte om zelf dingen te interpreteren. Informatie wordt niet te opzichtig in je gezicht geduwd. Want wie/wat is nu die heersende macht? Hebben wij hier te maken met aliens? Er gaat vooral een lampje branden wanneer je tijdens een gesprek hoort dat “no one ever sees them”. De pilot schept een interessante leefwereld, waar je als kijker zeker wil weten hoe alles tot stand is gekomen. Het is dus een effectieve pilot die nieuwsgierig maakt naar meer.

In essentie gaat deze pilot om het maken van keuzes. Vecht je voor waar je in gelooft, of buig je het hoofd en gehoorzaam je? En wat voor impact hebben deze keuzes op je gezin en je naasten? Ik ben benieuwd naar hoe de serie uiteindelijk omgaat met deze vragen. Series/films met dit soort thema’s doen het bij mij altijd goed. Het gaat om machtsverhoudingen, afhankelijkheden en in opstand komen als dat nodig is. Want inderdaad: wat zou jij doen in zo een situatie? Als kijker verplaats je je al snel in de schoenen van de hoofdrolspelers. Gouverneur Alan Snyder zegt op een gegeven moment dat “de belangrijkste dag in het bestaan van de mens” eraan komt. En, dat hij “gebruikt maakt van de mogelijkheden die hij heeft, want dat zou iedereen moeten doen”. Zou iedereen dat doen… Ten koste van alles en van iedereen?

Colony Banner Meneer Vevie

Josh Holloway is een interessante leading man. Wat mij betreft is hij goed gecast. Hij toont dat hij in staat is om meerdere facetten van dit personage te belichten. Zelf ben ik sceptischer over Sarah Wayne Callies. Ik vind haar niet echt een goede actrice, maar ik geef haar absoluut de kans om mij nu wel te overtuigen. Wat zij doet in de pilot, doet zij in ieder geval niet onverdienstelijk. Daarnaast verschijnen er nog enkele interessante acteurs op het scherm die ik graag aan het werk zie. Het tiendelige eerste seizoen van Colony mag je daarom zeker in de gaten houden. Op 21 december (2015) werd de pilot online door USA Network beschikbaar gesteld, maar de serie gaat officieel in januari (2016) in première.

De trailer:

2 Comments

  1. Frits december 26, 2015
    • Meneer Vevie december 26, 2015

Geef een reactie