Code Black – Pilot

Opgelet, het is vanaf nu Code Black!

Word Code Black de eerste medische dramaserie die ik actief ga volgen? Praat niet op mij in, Marcia Gay Harden en Luiz Guzman?! Let me think…

Thinking Man

Image courtesy of Jon Robinson.

Uhm, jullie pilot is zeker niet slecht. Dat moet ik jullie wel nageven. Ik ga erover nadenken! Code Black is dus een medische dramaserie van CBS. Interessant weetje: Oscarwinnares Marcia Gay Harden (Leanne) was eerst gecast in de rol die Bonnie Somerville (Christa) nu speelt. Kun je nagaan dat Maggie Grace (de dochter van Liam Neeson in Taken) eerst gecast was voor de rol van Gay Harden? Een hele goede beslissing van CBS om de hoofdrol toe te wijzen aan Gay Harden. Het is een enorm goede actrice. Je neemt ook niet zomaar een Oscar mee naar huis.

Code Black speelt zich af in Los Angeles. Wij volgen de drukste spoedafdeling van het land. De serie gaat over vier dokters die net zijn aangenomen voor deze spoedafdeling. Wij krijgen te zien hoe zij de kneepjes van het vak leren. Hoe zij leren dealen met de hectiek van een spoedafdeling. Zij worden begeleid door toegewijde mentoren die hen opleiden, maar ook de stuipen op het lijf jagen. In de pilot zien wij dan Luiz Guzman zich introduceren als ‘mamma’. Marcia Gay Harden wordt daarentegen geïntroduceerd worden als ‘daddy’. De een regeert met strenge hand en de ander met de mantel der liefde.

De laatste jaren waren er geen medische dramaseries te vinden op CBS. Wanneer een zender ziet dat andere zenders dan pilots in dit genre aankopen (Chicago Med en Heartbreaker door NBC en Rosewood, hoewel dat meer draait om een briljant persoon in dat werkveld, door Fox), dan wordt een zender nerveus. Of in ieder geval happig om zich op hetzelfde terrein te begeven. Anders zou ik niet kunnen bedenken waarom CBS deze serie heeft aangekocht. Het merendeel van het publiek van CBS kijkt de zender niet voor dit soort series. Code Black debuteerde dan ook met lagere kijkcijfers dan Limitless en Life in Pieces. Het zijn hele goede kijkcijfers voor de overige Amerikaanse netwerkzenders, maar niet voor CBS. Code Black dient dus zeker beter te presteren de komende weken voor een langer verblijf op deze zender.

Marcia Gay Harden en Luis Guzman zijn reden genoeg om deze serie een kans te geven. Harden heeft het vermogen om zo een rol te dragen. De rol vraagt om iemand die streng doch rechtvaardig is. Om een actrice die geloofwaardig een schop onder de kont kan uitdelen, maar ook kan aangeven waarom de schop nodig was. Nee, Gay Harden is de juiste dame voor deze taak. Luis Guzman is dan weer een acteur die bewezen heeft zowel dramatische rollen als komische rollen aan te kunnen. Dat bewijst hij ook hier. Zijn personage brengt de balans. Gay Harden en Guzman spelen ‘good cop, bad cop’ en dat is hier wel een pluspunt.

Code Black Banner

Wat niet wil zeggen dat de pilot niet hier en daar gretig gebruik maakt van bepaalde clichés. De punten die ik net aangaf kun je namelijk ook als cliché ervaren. De pilot volgt daarnaast een duidelijke formule die je als serieliefhebber wel vaker hebt gezien. Wat dat betreft is Code Black geen serie die zich meteen heeft weten te onderscheiden. Hoewel, de chaos en hectiek van de spoedafdeling (wanneer er meerdere patiënten geopereerd worden) in Code Black houden wel je aandacht erbij. Ik vraag mij af of de makers van plan zijn om in elke aflevering voor dezelfde opzet te kiezen. De eerste paar keer zal het vast spannend zijn, maar na een tijdje heb je dit ook wel gezien. Ik ben daarom benieuwd of zij dit gegeven interessant kunnen houden. Marcia en Luis: ik zie jullie in ieder geval de volgende aflevering!

De trailer:
https://youtu.be/RmMoVWemRWA

Geef een reactie