Chicago Med – Pilot

Je bent in goede handen bij Chicago Med

Tussendoor-series. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt ze zien als series die niet specifiek kwalitatief hoogstaand zijn, maar gewoon lekker wegkijken. Ik weet niet van jullie, maar ik hoef niet elke dag mijn hoofd te breken aan de ‘betere’ series. Hoe goed series als Breaking Bad, The Wire, The Sopranos, Mad Men, etc, ook zijn, soms wil je gewoon ff niet nadenken. Dan wil je gewoon thuiskomen en net als Michael Phelps een duik nemen. Niet in het zwembad… Nee, op je comfortabele bank die in je gedachten al uren je naam riep terwijl jij zat op die harde kantoorstoel. Een blikkie Cherry Cola erbij, Doritos en misschien zelfs je favoriete dekentje. Elke serie heeft een functie. Chicago Med is wat dat betreft precies een serie die ik bedoel. Dit is geen serie die ooit prijzen zal winnen of ooit serieus genomen zal worden door critici, maar that does not matter. Net als haar broer en zus, Chicago Fire en Chicago P.D., is het gewoon een solide serie waar je prima mee uit de voeten kan.

Het is natuurlijk duidelijk dat ook deze serie zich afspeelt in Chicago. Dick Wolf vond twee series niet genoeg en dacht: ‘ik ben nu geïnfiltreerd bij de politie en de brandweer, op naar het ziekenhuis!’. En dus waren er het afgelopen seizoen in Fire en P.D. aardig wat acteurs uit deze serie te zien. Het publiek van deze series werd zodoende tijdig geïntroduceerd aan deze personages en heeft sommigen al in hun hart kunnen sluiten. You are a smart man, Dick Wolf! In deze pilot zien wij dan ook hoe de medewerkers van het ziekenhuis gewonden van een metro-ongeluk bijstaan. Een nieuwe dokter begint (Colin Donnell, Arrow), een andere dokter is zwanger en staat op het punt om, helaas, alleen haar kind op te voeden, de broer van Jay Halstead uit Chicago Fire vertoont haantjesgedrag wanneer de nieuwe dokter arriveert en de moeder overste van het ziekenhuis (S. Epatha Merkerson, Law and Order) probeert (zoals het zo een personage betaamt) het ziekenhuis en haar medewerkers bij elkaar te houden. Wij maken kennis met meer dokters, maar die zijn logischerwijs te druk met de slachtoffers om al echt kennis met ons te maken.

Het is een aardig begin van Med. De pilot trok heel behoorlijke kijkcijfers, dus maak je maar klaar voor een cross-over met Fire, P.D. en Law & Order: SVU. Zoals gezegd, het is een drukke pilot dus de personages die nog niet te zien waren in de andere Chicago-series leer je nog niet echt kennen. Chicago Med is precies wat je er waarschijnlijk van verwacht had. De serie volgt hetzelfde recept als de andere series van Wolf (ze staan waarschijnlijk allemaal tegelijk in de keuken) en voelt meteen bekend voor de kijker die de andere series ook volgt. Het is formulematig en het gegeven is vrij standaard. Wat dat betreft is het een voorspelbare pilot die nergens van het geijkte pad afwijkt.

Chicago Med banner

Het zijn precies deze punten die de liefhebbers van het ‘betere’ werk altijd aandragen om dit soort series min of meer te veroordelen. Natuurlijk hebben zij deels gelijk. Alledrie de Chicago’s zijn echt geen hoogvliegers. Het zijn echter wel gewoon aardige series die erin slagen om een goede en sympathieke cast te verzamelen. Als dat niet het geval was, kon je deze series meteen weggooien. Ik kan mij voorstellen dat velen de brandjes, misdrijfjes en nu patiëntjes van de week verhalen niet heel erg ambitieus of verheffend vinden. Wat echter meteen te zien is in Med is dat je voornamelijk kijkt voor de privélevens en de onderlinge relaties van deze mensen, niet voor ‘the case of the week’. Althans, ik dan. De andere Chicago’s hebben bewezen dat het solide series zijn, die gewoon elk seizoen een voldoende scoren. Ik heb er vertrouwen in dat dit ook voor Chicago Med zal gelden. Daar is niks mis mee.

Geef een reactie