Cardinal – Part 1: John Cardinal (Pilot)

Wie is John Cardinal?

Het is in ieder geval een personage uit de boeken van auteur Giles Blunt. Cardinal is gebaseerd op het boek Forty Words for Sorrow. In deze zesdelige dramaserie zit John Cardinal achter een seriemoordenaar aan in een kleine stad in Noord-Ontario. Een (serie)moordenaar? Een kleine stad? Dat zal velen bekend in de oren klinken. Cardinal is dus een serie waar de liefhebber van het genre wel lekker op zal gaan. Ik kan mij echter ook voorstellen dat deze serie een beetje veel van hetzelfde is. Een beetje seriekijker heeft dit de laatste jaren veel voorbij zien komen. Of het nou de Scandinavische soortgelijke series zijn, of series als Top of the LakeFortitude en Broadchurch. Deze Canadeze serie doet niks vernieuwends. De eerste aflevering is echter degelijk genoeg om het de voordeel van de twijfel te geven.

Op zoek naar een moordenaar

Rechercheur John Cardinal heeft nog een appeltje te schillen. Hij was de enige rechercheur destijds die vragen bleef stellen na de moord op een jong meisje in Alconquin Bay. Dat heeft hem de nodige problemen opgeleverd. Nu het lichaam van het meisje is gevonden, kan John een lange neus trekken naar zijn baas. Dat doet hij ook, maar hij brengt liever de moordenaar voor het gerecht. Dat zal hij moeten doen met een nieuwe partner, rechercheur Lisa Delorme (Karine Vanasse). Ik hoef je niet te vertellen dat de samenwerking tussen hen aanvankelijk niet zo vlot verloopt. Het hoort er een beetje bij in dit genre. Het zal je hoogstwaarschijnlijk ook niet verrassen als ik zeg dat er de nodige problemen zijn in John’s privé-leven. Zoals gezegd, Cardinal kent geen geheimen. John heeft het vermoeden dat er een seriemoordenaar actief is. Hij zal er alles aan doen om deze een halt toe te roepen.

Het wordt duidelijk dat dit een man is die vastberaden is. Dat maakt hem niet bij iedereen geliefd. Maar goed, zolang de man maar zijn werk goed doet. Laat daar nou net twijfel over bestaan. Wanneer de aflevering bijna is afgelopen weten wij waarom. Dat kan ik natuurlijk niet spoilen. Na Pure en Mary Kills People is dit de derde heel degelijke Canadeze serie die deze maand in première gaat. Het zijn alle drie series waar de Canadezen zich absoluut niet voor hoeven te schamen. De liefhebbers van crime zullen Cardinal zeker kunnen waarderen. Vooral het landschap valt op. Het is koud, kil en ik zou schijtziek worden van al dat sneeuw om mij heen. Dat sneeuw is echter wel een goede canvas voor deze serie. De moord op het meisje is net zo bleek en meedogenloos als het landschap.

Hier is meer aan de hand

Cardinal banner Meneer Vevie

Dat kun je zien in bepaalde blikken. In de relaties op het scherm. Is John Cardinal zelf wel brandschoon? Billy Campbell (The KillingHelix) is hier goed bezig. Dat zeg ik als iemand die niet altijd gecharmeerd is van zijn werk. Zijn John Cardinal is een man die het gewicht van de wereld op zijn schouders draagt. Het is een man die getekend is door het leven. Er kan nooit een lach vanaf. Totdat de moordenaar in de kraag is gevat zie ik dat ook niet gebeuren. Zijn tegenspeelster, Karine Vanasse, is ook degelijk. Cardinal is in feite een onderzoek in een onderzoek. Daar kijk ik dan ook het meest naar uit. Ik heb nu al zoveel seriemoordenaars gezien op televisie, dat ik ze wel kan dromen. Dat is iets waar ik niet meteen meer voor thuis blijf. Het is daarom ook goed dat deze serie maar zes afleveringen bevat. Nog vijf te gaan, dus!

De trailer

Geef een reactie