Blindspot – Pilot

Blindspot is je tussendoortje

Een naakte vrouw wordt neer gepleurd op Times Square. In een grote tas, welteverstaan. Daar ligt ze dan. Als Doornroosje wacht zij tot iemand haar verlost. Doornroosje had in ieder geval geen inkt op haar lichaam. Deze dame wel. Wat heet, deze dame is inked up! Natuurlijk heeft zij geen idee wie zij is of hoe zij daar terecht is gekomen. En natuurlijk komt de FBI erachter dat de tattoo’s op haar lichaam kunnen leiden tot het vangen van boefjes en het oplossen van misdrijven. Het sleutelwoord voor Blindspot is ‘natuurlijk’. Het is geen slechte introductie aan deze serie, maar het voelt te bekend aan. Blindspot leent elementen van Prison Break en Memento. Wij hebben Blindspot al gezien en beter uitgevoerd ook. Daarbij lijkt de serie teveel op The Blacklist. Dat is goed nieuws voor wie fan is van die serie, want dan heb je er dus nog een serie bij. Of slecht nieuws als je niet dood gevonden wilt worden op ‘de zwarte lijst’ of aan een Blacklist genoeg hebt.

In Blindspot volgen wij de avonturen van onze ‘Jane Doe’. Laten wij haar voorlopig Tattiana noemen. Tattiana heeft een veelzeggende tattoo (meerdere, maar dat doet er nu even niet toe) op haar rug, namelijk de naam van FBI-agent Kurt Weller. Tattiana wordt al gauw ondervraagd, haar lichaam wordt ingescand en beetje bij beetje komen zij gezamenlijk achter bepaalde dingen. In de pilot komen zij er bijvoorbeeld achter dat een Chinees sinistere plannen heeft. Aan hen dus om zijn plannen te verijdelen. Jaimie Alexander (Thor) heeft hier de vrouwelijke hoofdrol te pakken. De mannelijke hoofdrol is dan weer weggelegd voor Sullivan Stapleton (Strike Back).

Beide acteurs stonden bovenaan de lijstjes van castingbureaus het afgelopen pilotseizoen. Blindspot is er dus in geslaagd om twee gewilde acteurs te strikken. Het resultaat is nog niet te zien, aangezien zowel Alexander als Stapleton flets overkomen. Stapleton ontbeert hier de charisma die hij etaleerde in Strike Back en Alexander weet zich eveneens niet te manifesteren. Wat niet is kan nog komen. Wij weten allemaal dat in negen (nee, zeg maar zeven of acht) van de tien gevallen een pilot niet doorslaggevend is. De twee kunnen dus nog groeien in hun rol. Maar hun optreden in de pilot geeft mij in ieder geval niet echt animo om mijn voeten op de bank neer te ploffen en de televisie aan te slingeren.

Daarbij is de zaak die behandeld wordt in de pilot te standaard. De uiteindelijke conclusie is ook niet echt geil makend. Wat erop neerkomt dat er een standaard verhaal is, met acteurs die nog geen indruk maken. Dan gaat er wat fout. Als iets ontbreekt, dient iets anders dat gat op te vullen. Het traject van de serie laat zich daarnaast te makkelijk voorspellen met wekelijkse stiekeme boefjes en een achterliggend verhaal dat mondjesmaat zal worden opgelost. Dit is simpelweg een gegeven waar niet veel leven in zit, maar seizoenen lang zal worden uitgerekt.

Blindspot Banner Meneer Vevie

Blindspot is escapisme ten top. Waar televisie voor bedoeld is. Voordat de HBO’s van deze wereld etaleerden dat televisie ook meer kan zijn dan vermaak alleen. Het is geen serie die grote ambities heeft of een van de beste series op televisie probeert te zijn. De serie probeert kijkers te binden met een mysterie, samenzweringen en kleine puzzeltjes die daar meer duidelijkheid over verschaffen. Het is je avontuurtje voor erbij. Daar hoeft niks mis mee te zijn. Ondanks dat een pilot niet alles zegt, zegt een eerste impressie dat wel. De serie opende in the land of big dreams met 10,3 miljoen kijkers. Als de serie een groot deel van dit publiek structureel weet te binden hebben veel kijkers hun serie voor erbij. Zo zou ik het doen, tenminste.

De trailer:
https://youtu.be/9FHLBldRdIo

Geef een reactie