Black-ish – Pilot

Once you go Black-ish…

Black-ish is een van de betere comedy’s van het afgelopen televisieseizoen (2014-2015). En dat zeg ik wetende dat niets persoonlijker is dan humor. Ik kan natuurlijk ook zeggen dat dit een van de best gerecenseerde comedy’s van dat seizoen was, maar dat mogen jullie zelf online opzoeken. ABC is gewoon heel lekker bezig. Hun comedy line-up is de beste van de Amerikaanse netwerkzenders. Oké: Fresh Off The Boat, The Middle, The Goldbergs, Modern Family en nu Black-ish. Dat is niet slecht, toch? Inmiddels wordt het tweede seizoen van deze serie uitgezonden. Vanaf de pilot had ik het idee dat deze serie wist wat het wou zijn. Als iemand die veel pilots ziet, kan ik zeggen dat dit niet vaak gebeurt. Pilots zijn bijna altijd zoekende. Zoekende naar de juiste toon en accenten die de serie wil leggen. Deze pilot heeft een goed beeld van welke verhalen de serie wil vertellen. En natuurlijk komt het voor mij dichterbij omdat ik mensen op het scherm zie waarmee ik mij identificeer. Dat maakt het toch persoonlijker.

Deze serie gaat over Andre ‘Dre’ Young en zijn gezin. Dre heeft niet te klagen. Hij is een succesvolle zwarte man met alles wat zijn hartje begeert. Hij haalt voldoening uit zijn werk, heeft vier leuke kinderen en een goed huwelijk. Hij is een zwarte man die het gemaakt heeft. Reken maar dat Dre daar trots op is. Toch zit Dre iets dwars. Hij heeft het gevoel dat zijn gezin haar roots verliest. Dat zij misschien zijn vergeten waar zij vandaan komen. Dat zet de man aan het denken. Vanaf nu is het dan ook zijn missie om ervoor te zorgen dat zij hun afkomst niet verloochenen.

Tegenwoordig komt er zoveel op ons af. Wij krijgen te maken met verschillende culturen, opvattingen en externe invloeden. Om je staande te houden in deze snel veranderende maatschappij, zul je je dus hier en daar moeten aanpassen om te kunnen meekomen. Soms gebeurt dat echter te goed en kan je het idee krijgen dat je steeds verder verwijdert raakt van jezelf en de cultuur waarin je bent opgegroeid. “Vergeet niet waar je vandaan komt”, is een zin die ik, bijvoorbeeld, vaak gehoord heb. Dat is waar Dre mee zit in deze pilot. Hij is zo geassimileerd geraakt in de wereld van de “white man” dat hij zijn eigen cultuur een beetje is vergeten. En dan zul je juist zien dat mensen daar steviger aan vasthouden.

Naast de sociale thema’s die de pilot bespreekt is het ook een erg grappige pilot. Er zijn meerdere leuke scènes en meerdere personages die meteen indruk maken. De serie vertelt verhalen die aanspreken. Een scène die ik erg goed vind is een scène waarin een vergadering op Dre’s werk plaatsvindt. Daarbij valt vooral de tafelindeling op. Aan de ene kant zitten de minderheden en aan de andere zitten de blanke medewerkers. Heeft Dre zo hard gewerkt om te komen waar hij nu is, zit hij nog steeds niet aan die kant van de tafel. Dre vraagt zich vervolgens af wanneer hij promoveert van ‘ons’ (de minderheden) naar ‘hun’ (de blanken, de dominante cultuur). Een hele grappige scène die goed weergeeft waar Dre mee worstelt. Hiermee gaat de serie op een grappige manier in op sociale mobiliteit.

Black-ish vertelt verhalen over sociale klasse, ras, etniciteit, succes en familie. De manier waarop is vaak hilarisch. De serie is ook erg goed gecast. Anthony Anderson en Tracee Ellis Ross zijn beiden goed op hun plek. Anthony Anderson werd voor zijn rol genomineerd voor een Emmy. Wie ook opvalt is Laurence Fishburne (Hannibal) als de vader van Dre. De man heeft duidelijk een bijrol, maar steelt aardig wat scènes wanneer hij verschijnt. Ook opvallend zijn de kinderen van het stel. Zowaar zijn het kinder (en tiener) personages die niet op de zenuwen werken. Dit klinkt niet als een big deal, maar elke film-en serieliefhebber kan waarschijnlijk aangeven dat dit wel een big deal is. Menig film of serie is al om zeep geholpen door uiterst hinderlijke en jeugdige personages.

Black-ish Banner Meneer Vevie

Black-ish en Fresh Off The Boat gingen allebei vorig seizoen in première. Wat opvalt is de frisse manier waarop deze series verhalen vertellen. De ene serie gaat over een Afro-Amerikaans gezin en de andere over een Aziatisch-Amerikaans gezin, maar de verhalen die zij vertellen zijn universeel. Dat is mooi, want beide series laten zien dat de afkomst van deze personages er niet toe doet wanneer je herkenbare verhalen vertelt. Dat maakt het juist des te mooier dat beide series de ruimte krijgen om dit soort verhalen te vertellen. Daarvoor valt de zender ABC alleen maar te prijzen.

De trailer:

One Response

  1. Gwen december 7, 2015

Geef een reactie