Billions – Pilot

Billions kan een topper worden

Terwijl de gewone man zich zorgen maakt over het betalen van zijn hypotheek, smijt miljardair Bobby Axelrod 63 miljoen dollar op tafel voor zijn nieuwe droomhuis. Alsof er niet aan de hand is! Verschil moet er zijn? Billions zou weleens een serie kunnen worden die ook verschil gaat maken. De serie gaat in grote lijnen over de machtsstrijd tussen officier van justitie Chuck Roades (Paul Giamatti, 12 Years a Slave) en hedgefonds koning Bobby Axelrod (Damian Lewis, Homeland). Over twee mannen die niet voor elkaar willen onderdoen. Die hun penis (spreek het op zijn Frans uit: is leuk) op tafel leggen om te kijken welke groter is. Dat gedeelte hoeft Meneer zelf niet te zien, maar ik kijk graag uit naar de aankomende confrontaties die vast en zeker gaan plaatsvinden.

Bobby Axelrod is dus een man die alles heeft. Hij is miljardair en CEO van Axe Capital, een bepalende speler in de financiële wereld. Bobby is “a man of the people”, de man wordt aanbeden. Je ziet nog net niet mensen aan zijn benen hangen terwijl hij loopt. Chuck Roades zou weleens de nachtmerrie van meneer Axelrod kunnen worden. Hij is vastbesloten om de malversaties in de financiële wereld aan te pakken en hij heeft zijn pijlen gericht op Bobby Axelrod. Chuck zal een grote vis neer moeten halen, want de media suggereert steeds vaker dat justitie de grote financiële bedrijven niet durft aan te pakken. Er gaat dus een strijd losbarsten tussen beide mannen. Een strijd waar veel mensen in mee gesleurd gaan worden. Inclusief beide vrouwen van deze heren.

Billions! De pilot is een heerlijke introductie aan deze serie. Het klinkt altijd lullig, maar een pilot als deze bewijst toch maar weer dat je voor kwaliteit bij de kabelzenders/streamingdiensten moet zijn. Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff (Sons of Anarchy), Malin Akerman (Trophy Wife) en David Costabile (Breaking Bad): dat is een cast om u tegen te zeggen! Er wordt meteen al vuurwerk geleverd. Er is een scène waar Lewis en Giamatti min of meer het voorspel laten zien voor de oorlog die op komst is. Uitstekend acteerwerk! Twee krachtpatsers op het scherm, die zeker niet voor elkaar onderdoen. Maggie Siff maakt ook indruk als Wendy, de vrouw van Chuck. Een vrouw die haar mannetje staat in een wereld die gedomineerd wordt door mannen. In deze serie is zij een ‘performance coach’. Wanneer medewerkers twijfelen aan eigen kunnen, dan is Wendy er om hen te begeleiden/inspireren. Dat doet zij in deze pilot op indrukwekkende wijze. De wisselwerking tussen Chuck en Wendy (en de invloed die zij heeft) mag er ook wezen. Zeg Mevrouw Vevie in ieder geval niet dat ik best gecharmeerd ben van de kinky dingen die zij hier doen.

Deze serie kijkt naar het grote geld dat er om gaat in de financiële wereld. Naar hoe rijke blanke mannen steeds rijker worden. Naar de capriolen die zij uitspoken om hun fortuin te vergaren. Als kijker krijg je meteen door dat Bobby er niet vies van is om zijn handen vuil te maken. Je ziet dat het een intelligente man is die weet hoe hij het spel moet spelen. En als miljardair heeft hij natuurlijk meer middelen om het spel te spelen. De serie kijkt ook naar de ‘ontastbaarheid’ die dit soort mensen vaak hebben. Met dollars, euro’s en ponden kun je veel dingen kopen, inclusief de bereidheid van mensen om de andere kant op te kijken. Op een gegeven moment verneemt Bobby dat hij nu een prioriteit is van justitie. Bobby zegt dan: “fuck ‘em, laat ze maar komen”. Kijk, met dit soort bravado kan Meneer wat! Wat heb je aan een middelvinger, als je die middelvinger nooit opsteekt? Juist!

Is het rechtssysteem opgewassen tegen dit soort heavyweights? Mag het rechtssysteem haar macht misbruiken om op te boksen tegen dit soort giganten? Kun je het eerlijk spelen en gelijkte tred houden met dit soort mensen? Dat zijn ook vragen die deze serie stelt en ik ben benieuwd naar hoe die vragen worden beantwoordt. Chuck laat al zien dat hij meedogenloos kan zijn. Dat hij een man is die geen cadeautjes uitdeelt, ongeacht wie denkt recht te hebben op dat cadeautje. Een maat van zijn vader komt daar hardhandig achter in de pilot.

Billions Banner Meneer Vevie

Billions heeft genoeg ingrediënten om een topper te worden. Natuurlijk zijn er veel series/films gemaakt over deze onderwerpen: de financiële wereld, rijke mannetjes die ongeoorloofde dingen doen, etcetera. Denk aan een Gordon Gekko in Wallstreet, bijvoorbeeld. Of wat recenter, The Wolf of Wallstreet. Films waar men er ook niet vies van was om een beetje stout te zijn. Zoals altijd komt het neer op de uitvoering. De pilot geeft het vertrouwen dat Billions op de goede weg is. Als kijker moet je het altijd nog maar zien, maar Meneer gaat in ieder geval in zijn maatpak op de bank zitten kijken naar deze serie.

De trailer:

Geef een reactie