Beyond – Eerste afleveringen

Best aardig, dat Beyond

Waar denk je aan als je twaalf jaar in coma ligt? Vooral als je een tiener bent. Terwijl al je vrienden feestjes pakken, stiekem softdrugs gebruiken en los gaan, lig jij daar als een liggend standbeeld. Je kunt niet eens even van houding veranderen! Ik raad deze ervaring dus aan niemand aan. In Beyond ontwaakt Holden (Burkely Duffield) dus uit een coma. Wonder boven wonder herstelt hij sneller dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Dan weet je dus al dat er wat aan de hand is. Vooral wanneer de bevallige Willa (Dilan Gwynn) hem meegeeft dat hij tot veel dingen in staat is.

En dan heb je opeens speciale gaven

De vraag of het opeens is laat ik aan anderen over. Het is in ieder geval wel zo dat Holden sneller de oude is dan verwacht. Noem het een medisch wonder. Noem het hoe je het wilt noemen, maar het valt anderen dus ook op dat Holden misschien een beetje speciaal is. Niet lang daarna zit er al iemand achter Holden aan. Holden laat vervolgens tegen het einde van de eerste aflevering zien waarom. Iemand als Holden kun je namelijk goed gebruiken. Het vervelende is dat hij zelf (nog) helemaal van niks weet.

Dit gebeurt allemaal terwijl hij zich probeert te acclimatiseren aan zijn nieuwe leefwereld. De jongeman heeft veel gemist en het enige dat hij wilt is normaal zijn. Zul je net zien, heb je eindelijk gaven wil je niks liever dan normaal zijn. In de eerste twee afleveringen wordt dus duidelijk dat twee kampen aan hem trekken. In de tweede aflevering wordt extra duidelijk dat Holden zijn krachten nog niet beheerst en dat dit gevaarlijke gevolgen kan hebben. De overige afleveringen worden dus een exploratie van wat er gebeurd is met Holden en wat zijn rol is in het grotere geheel van deze serie.

Kan Beyond nog een stapje extra doen?

Wie hard gaat op series als Roswell, Stranger Things en allerlei andere series met ‘speciale’ tieners in de hoofdrol, zal deze dus best lekker vinden smaken. De enige vraag is of Beyond een iets andere draai aan het gegeven kan geven. Laat bijvoorbeeld nog meer zien van zijn ‘nieuwe’ relatie met zijn ouders en broertje. Als dit te snel afglijdt naar de zoveelste ‘boze-organisatie-die-achter-tiener-aanzit’, dan zal het uiteindelijk een moeilijk verhaal worden om er nog iets verfrissends van te maken. Het moet fris zijn als mijn blikje cola waar ik nu naar kijk. Het moet fris zijn als… Enfin, je snapt het.

Het gaat namelijk om een jongeman die zoveel gemist heeft dat daar interessant materiaal uitgehaald kan worden. Een mindere serie zal dit al snel aan de kant schuiven om meer aandacht te geven aan de creep(s) die achter Holden aanzitten. Ik begrijp dat. Dat is tenslotte toch wat velen willen zien. Ik hoop alleen dat Beyond er niet teveel in doorslaat. Je onderscheidt je als serie (met een bekend gegeven) dan juist door personages die bij de kijker binnenkomen. Kijk naar een serie als This Is Us. Natuurlijk is ook dat vaak genoeg gedaan. De personages zijn echter zo likable en (in de meeste gevallen) zo diepgaand, dat het toch enorm voldoening geeft.

Dit maakt benieuwd naar meer

Laat mij dus vooropstellen dat Beyond zeker niet eind van het jaar bij de beste series geschaard zal worden. Daarvoor is de uitvoering van het concept niet opmerkelijk genoeg. De serie houdt echter wel de aandacht vast. Het verhaal is redelijk onderhoudend. De acteurs kunnen er ook gewoon mee door. Dat maakt dit dus (na twee afleveringen) een serie die niks opwindend doet, maar wat het doet naar behoren doet. Dat klinkt best goed toch? Ik vind dit wel lekker klinken als ik het teruglees. Kijken dus!

De trailer

https://youtu.be/F2i3b1Pdl4Q

 

2 Comments

  1. Rudi februari 1, 2017
    • Meneer Vevie februari 3, 2017

Geef een reactie