Between – Pilot

Wanneer je Between matig en slecht zit

Between is een Canadese serie van de zender City. City is overeengekomen met Netflix dat de serie in bepaalde regio’s op de streamingdienst te zien mag zijn. Ik heb dus de pilot (en inmiddels het eerste seizoen) kunnen aanschouwen. Ik baseer mij dus op de pilot en de overige afleveringen. Je kunt zeggen wat je wilt over Netflix, maar de dienst gaat lekker op dit moment. Er verschijnen steeds meer originele series en samenwerkingen zoals deze gebeuren steeds vaker. Deze serie is gericht op de YA (Young Adult) doelgroep. Het is een serie die zou kunnen aanslaan bij hen. De beslissing van Netflix om deze serie aan het aanbod toe te voegen, is dus begrijpelijk.

In Between zorgt een mysterieus virus voor de decimatie van iedereen boven de tweeëntwintig in Pretty Lake. Kinderen zien massaal hun ouders het leven verliezen en de wereld om Pretty Lake heen is radeloos. De stad wordt al gauw in quarantaine geplaatst, wat er voor zorgt dat de tieners en jonge kinderen op zichzelf zijn aangewezen. Centraal staat de zwangere tiener Wiley Day (Jennette McCurdy, Sam & Cat), de dochter van een pastoor die in ongenade is gevallen bij haar familie.

De productiewaarden zijn goed te noemen. Het gegeven is niet origineel, maar je kunt ermee uit de voeten. In de handen van kundige mensen, zou dit wat kunnen worden. Helaas schiet Between zich in de eigen voet door de hoofdvraag al snel te beantwoorden: iedereen boven een bepaalde leeftijd is vatbaar voor het virus. Jammer, Between… Jammer! Als deze informatie niet werd gegeven, zou er meer een gevoel van dreiging heersen. Er zou ook bij de personages op het scherm meer een gevoel van angst leven. Angst voor het ontbreken van antwoorden en de man met de hamer die iedereen op elk moment kan neerslaan. Maar deze informatie wordt wel gegeven en dus reist de vraag hoe de tieners hiermee zullen dealen. Wie neemt het heft in handen? Welke machtswellusteling staat op om een ieder zijn wil op te leggen? Wat dat betreft is het goed dat het eerste seizoen maar zes afleveringen heeft. Er is dan geen tijd om er omheen te draaien. You got to get straight to the point.

In de pilot is er nog niet veel aan de hand. Er wordt alleen iets pijnlijk duidelijk: er lopen namelijk geen interessante personages rond in Pretty Lake. Nee, niet eens uno! Het acteerwerk is over het algemeen niet denderend. Het gaat van redelijk tot slecht. Naast dat de acteurs hun rollen niet op een interessante manier invullen, is het materiaal voor hen niet denderend. Het is smakeloos. Eindstand: driedimensionale tienerpersonages creëren is een helse opgave. Deze kinders worden nergens interessant voor ons kijkers. Dat is een probleem waar je niet omheen kunt. Want waarom zou je kijken naar kinders die nergens weten te boeien? Waarom zou je kijken naar kinders die je nog net niet in slaap sukkelen? Het is iets wat je vaker zal lezen op Meneer Vevie: als de makers er niet in slagen om ons te laten geven om de personages, heeft het allemaal geen zin. Je moet wat voelen. Al is het maar woede of haat, je moet wat voelen! Onverschilligheid moet je niet voelen wanneer je kijkt naar een serie. Dat betekent dat je het beter voor gezien kunt houden.

2

Between is geen vervelende zit. Je hoeft niet naar de huisarts voor verpleging van je asser. Je hoeft ook geen hulp in te schakelen om te praten over je al dan niet aanwezige intelligentie. Dat is ook niet het geval voor de rest van het seizoen. Maar had ik, desondanks, al gezegd dat het niet beter wordt na de pilot? Het gaat qua kwaliteit sneller achteruit dan de moonwalk van Michael Jackson. Wat dat betreft is de pilot van Between het bewijs dat een interessant gegeven niet meer is dan een interessant gegeven. Wanneer het uiteindelijk niet goed wordt uitgewerkt doet het er namelijk niet toe. Als je naar een restaurant gaat en het geluk hebt dat het menu plaatjes bevat, zie je misschien een gerecht dat er heerlijk uitziet. Maar wat doet dat er toe wanneer het gerecht uiteindelijk niet smaakt? Uhm, hou dat maar voor je. We already know the answer. Laat Between na de pilot maar zitten. Je mist niks.

Geef een reactie