Better Call Saul – Pilot

Better Call Saul als je in de problemen zit

Albuquerque, we zijn terug bitches! Dat zou Jesse Pinkman in ieder geval zeggen. Het voelt goed weer terug te zijn! Dit is een wereld waar ik graag in verblijf. Geef mij maar een appartementje in dit wereldje. Ik zet mijn stoel op het balkon, doe mij voeten omhoog, pak een Amstel Radler erbij en ga genieten van het uitzicht. Het is geen Breaking Bad. Ik zeg dat maar alvast voordat onrealistische verwachtingen deze kant op komen. Ik zag al woorden als ‘briljant’ en ‘meesterlijk’ voorbij komen. Maar even rustig aan, sil vous plais! Het is zeker goed, maar nog niet op dat niveau. Let’s be honest. Het zou ook niet eerlijk zijn om dat al te verwachten van Better Call Saul.

In Saul volgen wij the adventures of James ‘Jimmy’ McGill (Bob Odenkirk, Breaking Bad). De man die uiteindelijk Saul Goodman wordt. In deze serie zien wij hoe deze James McGill zich staande leert houden als advocaat. Er is hier nog geen sprake van de superadvocaat die hij uiteindelijk zal worden. Jimmy is onzeker. De zelfvertrouwen die Saul heeft is hier niet aanwezig. Niemand neemt de man serieus en dat zint hem allerminst. Hij heeft ook de zorg van zijn broer Charles op zich genomen. Jimmy moet zijn vak serieuzer nemen. Jimmy moet zeker zijn privéleven ordenen. Maar Jimmy wordt geen Saul Goodman als alles in zijn leven perfect zou gaan. Die razendsnelle tong is er niet voor spek en bonen. Nee, James komt er wel. Of niet, want die razendsnelle tong zal zeker niet iedereen kunnen waarderen…

Kan Better Call Saul de kwaliteit van Breaking Bad evenaren? Die vraag hield iedereen op voorhand bezig. Het is nog te vroeg om dat te zeggen. Breaking Bad is een van de beste series ooit gemaakt. Je maakt niet zomaar een serie die kan wedijveren met een van de beste series ooit. In mijn ogen is elke top vijf series zonder Breaking Bad überhaupt ongeldig. Streep dat lijstje maar door! De grootste valkuil was daarom dat Vince Gilligan en Peter Gould een Breaking Bad-kloon zouden maken. Wat dat betreft zijn veel van dezelfde elementen wel aanwezig, maar de toon van de serie is anders. Gelukkig is de beeldige cinematografie gebleven. Wat een mooie beelden en camerawerk weer! Vince Gilligan regisseerde de eerste aflevering en niemand minder dan Michelle MacLaren (meervoudig Emmywinnaar) de tweede. Daarnaast zijn veel van de schrijvers die werkten aan Breaking Bad aanwezig. Yeah, I’m in!

Alles komt per definitie neer op het script. Zelfs de beste acteurs zijn machteloos zonder een goed script. Wat dat betreft heeft Bob Odenkirk een zware dobber om Bryan Cranston te doen vergeten. Cranston heeft een van de grootste rollen die het medium televisie ooit heeft gekend neergezet. Cranston was Breaking Bad. Een supercast maakte die serie een meesterwerk, maar Walter White is een all time classic personage. Odenkirk weet gelukkig te overtuigen. James McGill is door Odenkirks werk een menselijk personage geworden. Het is een gecompliceerde man met allerlei innerlijke demonen. Zijn transformatie naar de man die hij is in Breaking Bad wordt een interessant avontuur om te volgen. Wat de pilot duidelijk maakt is dat wij vertrouwen kunnen hebben in Vince Gilligan en Peter Gould. Dit zijn de perfecte mensen om dit verhaal te vertellen. En toch blijft de grootste vraag: hoe bevredigend wordt het verhaal dat zij gaan vertellen? Slagen zij erin om onderscheidend te zijn van Breaking Bad?

Better Call Saul Banner

Better Call Saul heeft alle benodigdheden om een succes te worden en te blijven. De lovende recensies bevestigen dit beeld alleen maar. AMC kon Better Call Saul geen beter platform geven dan de terugkeer van het vijfde seizoen van The Walking Dead. De serie werd de best bekeken première van een nieuwe serie op een kabelzender. Een record dat onlangs is verbroken door de lancering van Fear the Walking Dead. Het tweede seizoen wordt in 2016 op ons losgelaten. Ik heb er vertrouwen in dat het niveau dan nog hoger ligt.

Geef een reactie