Baskets – Renoir (Pilot)

Baskets is zeker niet voor iedereen

Op een dag spring je als jonge jongen enthousiast uit je bed en schreeuw je: ‘ik weet het, ik wil een clown worden, papa’! Als vader denk je dan waarschijnlijk dat het wel goed komt met je jongen. Ik heb niks tegen clowns, maar ik snap niet zo goed waarom Chip Baskets (Zach Galifianakis, The Hangover) blijft hangen aan deze droom. In Baskets, van Zach Galifianakis, Louis C.K. en Jonathan Krisel, brengt deze ambitie hem namelijk nergens. Erger nog, hij wordt er alleen maar onaardiger voor zijn omgeving door.

Baskets is een serie waar een volwassen man eindelijk in het reine dient te komen met zijn tekortkomingen. Chip trok naar Parijs, maar slaagde er daar niet in om een diploma te behalen op een prestigieuze school voor clowns. Teleurgesteld keert hij huiswaarts naar Bakersfield in Californië. In Frankrijk leerde hij wel Penelope (Sabina Sciubba) kennen. Maar goed, Penelope is duidelijk een van de hoofdredenen waarom Chip’s leven niet op orde is. De vrouw is namelijk alleen met hem getrouwd voor een Green Card. Chip realiseert zich snel dat hij een ‘echte’ baan moet vinden. Hij vindt uiteindelijk een baan en werkt nu bij een lokale rodeo. Het is niet wat Chip voor ogen had, maar je kunt niet altijd iets doen wat je leuk vindt.

Baskets is zo een typische arthouse, indie-achtige serie zoals Louie. Dat is ook waar je de serie het beste mee kunt vergelijken. Niet toevallig is Louis C.K. een van de bedenkers van deze serie. C.K. heeft deze aflevering ook mede geschreven. Het begin van Baskets is heel degelijk te noemen. Er springt nog niks echt uit (oké, Chip’s moeder wordt gespeeld door een man; Louie Anderson), maar het is een interessante en veelbelovende serie. De serie maakt vooral benieuwd naar de relatie tussen Chip, Martha en zijn moeder.

Renoir is niet laugh out loud funny, dat zeker niet. Het is eerder een aflevering die je een glimlach op je gezicht geeft. Om Chip die als clown stieren probeert te ontwijken. Om Martha, een verzekeringsagent, die zich niet heel professioneel gedraagt. Om Chip’s broer Dale (ook gespeeld door Galifianakis) die overduidelijk succesvoller is en niet bang is om dat te laten merken. En om de moeder van Chip, die weinig goeds over hem te vertellen heeft. Door de situaties die de eerste aflevering presenteert, vraag ik mij zeker af hoe Chip alles zo ver heeft laten komen.

Baskets Banner Meneer Vevie

Ik ben daarom benieuwd naar hoe de serie om zal gaan met Chip. Chip is niet bepaald likable en de serie moet zeker duidelijk maken waarom Chip zo graag een clown wil worden. Dat is zijn grootste wens, maar waarom? Waarom accepteert hij dat deze droom zijn verdere leven in de weg staat? Dit terwijl deze droom hem duidelijk (nog) niks goed heeft gebracht. Waarom staat hij toe dat Penelope hem zo misbruikt? Het gaat dus voornamelijk om het uitbouwen van Chip’s motivaties. Daarnaast is Chip onplezierig tegen de mensen om hem heen. Ik begrijp waarom, maar dit moet wel in perspectief geplaatst worden. Het is logisch dat het personage teleurgesteld is, maar je kunt dit niet eindeloos botvieren op anderen. Op een gegeven moment zal Chip zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. Anders wordt het personage niet meer dan een asshole. Je kunt als kijker niet kijken naar een asshole, als daar niks tegen over staat.

Op naar de volgende aflevering van Baskets, dus!

De trailer:

Geef een reactie