Banshee – Seizoen 4

Op naar een knallend einde van Banshee?

Banshee is een van mijn favoriete series van de afgelopen jaren. Deze serie is de natte droom van veel mannen. Keiharde actie, mooie vrouwen, seksuele escapades en toffe personages. Dit is basically RTL 7: “Meer voor mannen!” De eerste twee seizoenen zijn zeer tof, maar ik heb er zeker wat op aan te merken. Het derde seizoen van Banshee is echter een topseizoen. Ik heb er geen enkele moeite mee om dat seizoen bij het beste van 2016 te plaatsen. Enerzijds ben je dan een beetje verdrietig wanneer je het nieuws verneemt dat het vierde seizoen het laatste is. Anderzijds kun je beter stoppen op je hoogtepunt en op je eigen voorwaarden. Is dat gelukt?

Wat gebeurt hier en waar is Job?

Het vierde seizoen eindigde met de ontvoering van Job (Hoon Lee). Wanneer wij weer terecht komen in Banshee is dan ook niks meer hetzelfde. Lucas Hood (Antony Starr) is in zak in as. De man heeft zich als een houthakker afgezonderd. Datzelfde heeft Carrie (Ivana Milicevic) gedaan na de dood van Gordon. Wanneer iemand die Lucas een warm hart toedraagt (en ik ook) wordt vermoord, weet je dat Lucas weer uit zijn hok gaat komen. De zoektocht naar Job gaat natuurlijk verder. Daarnaast duikt een wel heel duivelse seriemoordenaar op en proberen oude bekenden van Kurt Bunker (Tom Pelphrey) een greep naar de macht te doen. Kai Proctor (Ulrich Thomsen) is inmiddels burgemeester en daar dient ook nog mee afgerekend te worden. Er is dus veel om naar uit te kijken.

Helaas blijft het daar bij. Het vierde seizoen van Banshee is namelijk een flinke tegenvaller. Het seizoen telt maar acht afleveringen. Dan denk je dat Jonathan Tropper en David Schickler (de makers) meteen de beuk erin gooien. Dat zijn wij inmiddels wel een beetje van deze serie gewend. Na het uitstekende derde seizoen waren de verwachtingen natuurlijk hoger. Ik was er ook van overtuigd: Banshee zou knallend ten einde komen. Achteraf gezien heeft dat er vanaf het begin van het seizoen nooit in gezeten. Het seizoen begint al verkeerd met de seriemoordenaar-verhaallijn en komt daar nooit overheen. Het is voor mij nog steeds een raadsel waarom het verhaal deze kant op moest gaan.

Jammer dat Banshee zo moet eindigen

Banshee banner Meneer Vevie

De seriemoordenaar-verhaallijn gaat namelijk he-le-maal nergens over. Bah! Het (en de man zelf) wordt nooit boeiend. Erger nog, het valt verschrikkelijk uit de toon bij wat men in vorige seizoenen heeft laten zien. Ik weet niet wat Tropper en Schickler dachten, maar dit was geen succes. Dat de intrede van Job zo lang op zich laat wachten, helpt ook niet. Alleen de verhaallijn van Kurt Bunker is nog enigszins de moeite waard. Waar zijn de keiharde matpartijen? Waar zijn de dikke actiescènes? Waar is het gekibbel tussen de hoofdpersonages? De makers proberen duidelijk wat anders en dat begrijp ik. Hoe tof de eerdere seizoenen ook waren, het verloop was toch een beetje hetzelfde en eindigde altijd met een grote shootout. Ik ben een fan van deze serie, maar ik ben niet blind.

Daarom ben ik ook de eerste die toegeeft dat dit seizoen de definitie van een anticlimax is. Het is seks zonder orgasme. Het is een achtervolging zonder adrenaline. Daarbij is de resolutie van bepaalde verhaallijnen allerminst bevredigend. Onze helden hadden een beter einde verdiend. Zelfs iemand als Kai Procter. Zij hebben teveel shit over hun heen gehad om zo van ons afscheid te nemen. Het einde van Banshee had een einde moeten zijn waar ‘they go out guns blazing’. Met de voet vol op het gas. Het vierde seizoen heeft echter een muilkorf om. Ik zeg hardop dat je dit seizoen kunt overslaan zonder iets te missen. Ik ga je missen Banshee, maar nogmaals: je had beter verdiend!

De trailer:

Geef een reactie