Recensie: Bad Blood – Scar Tissue (Pilot)

Cause baby, now we’ve got Bad Blood

Taylor Swift-fans zullen de bovenste zin en de titel Bad Blood meteen herkennen. Mevrouw Swift heeft hier echter weinig mee te maken. Of ze moet in het nachtleven een keiharde gangster zijn. Laten we daar echter niet vanuit gaan. In deze Canadese miniserie staat het leven van maffiabaas Vito Rizzuto (Anthony LaPaglia, Without a Trace) centraal. De Rizzuto-familie regeert met harde hand in Montreal. Politie, de zakenwereld, andere crews: overal heeft Rizzuto de touwtjes in handen. Dan denk je dat je lekker achterover kunt leunen. Toch? Niets is minder waar. Rizzuto wordt opgepakt en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. In zijn afwezigheid probeert de Rizzuto-familie de macht te behouden, maar dat wordt steeds moeilijker zonder de grote baas waar iedereen tegen opkijkt. Na zijn vrijlating in 2012 is er, natuurlijk, van alles gebeurd in de onderwereld van Montreal en Vito is vervolgens belust op wraak.

Wisseling van de wacht

We weten hoe het gaat in de onderwereld. Althans, van een afstandje. Ik weet niet van jullie, maar ik heb geen zwaar geschut in mijn kofferbak. Gelukkig hoef ik op straat ook niet achterom te kijken. In het criminele circuit is dat dus wel het geval. Er heerst ook een duidelijke hiërarchie. Je kunt er dus vergif op innemen dat er moves worden gemaakt wanneer de grote baas van het toneel verdwijnt óf wanneer de macht dreigt te verschuiven. De andere schurken zien hun kans schoon en beginnen te zagen aan het establishment. GoodfellasThe GodfatherCasinoThe Sopranos: ze zijn voor mij een goede leerschool geweest. In de eerste aflevering van Bad Blood kun je daarom al snel zien waar het heen gaat. Het wordt een grote puinhoop nu Vito er niet is om de touwtjes in handen te houden.

Als je de vorige alinea terugleest zie je namen staan van klassiekers. De eerste aflevering van Bad Blood komt logischerwijs niet in de buurt bij die titels. Deze miniserie kun je beter zien als een blik op het misdaadimperium van een gangster waar je zelf wellicht niet mee bekend was. Als je deze serie zo benaderd zul je er hoogstwaarschijnlijk meer van genieten. Anthony LaPaglia is niet verkeerd, maar zoveel indruk maakt hij (nog) niet. De eerste aflevering is degelijk, maar mist wel eigenheid. Er mist ook een personage dat er écht uitspringt. Daar staat dit genre toch een beetje om bekend. Denk aan de charismatische baas, de opvliegende rauwdouwer of de berekenende koele kikker. Maar goed, ik heb zelf al zo veel gezien van het genre dat ik zelf een goed idee heb van wat ik wil zien in een misdaadserie. Dus dat ik wat minder warm werd van dit begin, kan helemaal aan mij liggen.

Dit is gewoon redelijk

Bad Blood banner

‘Redelijk’, dat is wel het woord wat geplakt mag worden op Bad Blood. De serie is gebaseerd op het boek Business or BloodMafia Boss Vito Rizzuto’s Last War van Antonio Nicaso en Peter Edwards. De makers nemen echter wel vrijheden in het vertellen van het verhaal. Het personage Declan (Kim Coates, Sons of Anarchy) is, bijvoorbeeld, een fictief personage. Wanneer er in het begin van de aflevering afrekeningen plaatsvinden, is het wat mij betreft ook vrij gelikt. Dan valt vooral de snelle editing op en dat ze het duidelijk stijlvol wilden laten overkomen. De casting is echter in orde: onder andere Enrico Colantoni (Person of Interest) en Paul Sorvino (Goodfellas) hebben belangrijke rollen. De voiceover van Kim Coates kan mij ook wel bekoren. Dit is daarom een redelijke toevoeging voor degene die houdt van roekeloze mannekes met klapperpistolen en die logischerwijs over lijken gaan. Interessant feitje: een dag voor de opnames werd er nog iemand die gelinkt werd aan de Rizzuto’s geëxecuteerd…

Met nog vijf afleveringen te gaan in dit zes afleveringen tellende seizoen, is het volgen van Bad Blood dus niet een al te grote opgave. Dat is wel lekker, toch? Wie houdt er niet van fastfood? Meneer in ieder geval wel. Hopelijk wordt het geheel niet te voorspelbaar, iets waar ik zelf wel een beetje voor vrees. Het is namelijk zoals gezegd wel duidelijk waar dit heen gaat. Hoe dan ook, ik waan mij dus nog vijf afleveringen een roekeloze gangster.


Heb je de eerste aflevering al gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie