Recensie: Atypical – Seizoen 1

Het leven is Atypical

Hey Netflix,

Je comedy’s zijn vaak hit-or-miss. Natuurlijk, Netflix; je hebt Master of None, Lovesick en Love. Niet meteen in de verdediging schieten… Maar, je hebt ook series als Flaked, Haters Back OffThe Ranch en Friends from College. Wat mij opvalt is dat het kwaliteitsverschil best groot is onder je series. Ik kan echter niet alleen de comedy’s de schuld geven. De dramaseries gaan ook niet altijd lekker. Ook daar kan ik namelijk titels uit de hoge hoed toveren (nee, ik ben niet Hans Klok) die aardig wat issues hebben. Laat ik dat in dit geval maar achterwege laten. Ik richt mij liever op Atypical; daar ging ik namelijk best lekker op en dat wil ik graag met je delen.

Dit heb je zelf te zeggen over Atypical: “De autistische Sam Gardner (Keir Gilchrist) wil een vriendin én onafhankelijkheid. Maar dat is moeilijker dan gedacht. Vooral omdat zijn moeder Elsa (Jennifer Jason Leigh) heel beschermend is, terwijl zijn vader Doug (Michael Rapaport) hem niet echt begrijpt. Sam loopt bij therapeut Julia (Amy Okuda) die met haar adviezen regelmatig botst met die van Elsa. En dan is er nog zijn beste vriend die de slechtste adviezen ooit geeft…” Klinkt best goed, al zeg ik het zelf. Ik denk echter dat je met Atypical weer een serie hebt te pakken die niet iedereen zal kunnen waarderen.

Die Sam is best alright

Het framewerk staat er overduidelijk. Er wordt goed geacteerd, de cast is overwegend likable en je gooit ons niet dood met een overdaad aan afleveringen. In Keir Gilchrist heb je zelfs wellicht een nieuwe topper in handen. Net als Katherine Langford in 13 Reasons Why, is dit een goed voorbeeld van een acteur die geen household name is bij het grote publiek, maar het na deze performance best kan worden. Ik weet niet erg veel over autisme. Ik ga dus niet claimen dat het geschetste beeld accuraat is. Mevrouw Vevie, die een aantal jaar met soortgelijke jongvolwassenen heeft gewerkt, verzekerde mij echter dat het voor haar gevoel goed klopt met haar opgedane ervaringen. Ik heb nog toekomstplannen, dus ik ga zeker niet in discussie met mevrouw Vevie. Hoe dan ook, Gilchrist nam mij mee met zijn spel. Zijn zusje Casey (Brigette Lundy-Paine) is ook goed te pruimen. De kids hebben duidelijk het meest interessante materiaal.

Ik denk echter dat sommige mensen zullen vinden dat bepaalde dingen wat stereotype zijn. Zo is vader Doug een grote vriendelijke beer en is mama Elsa de overbeschermende mamabeer die er wel heel dicht op zit. Beste vriend Zahid is ook niet veel meer dan de humoristische sidekick. En, als ik toch eerlijk ben: De struggles zijn niet bepaald nieuw, zeker niet voor kijkers die een serie als Parenthood hebben gezien. Voor mij had de midlifecrisis van Elsa achterwege mogen blijven, aangezien dit het minst interessante aspect van dit seizoen is. De resolutie van deze verhaallijn is voorspelbaar en levert, wat mij betreft, niet het gewenste effect op. Het geeft voer voor seizoen 2, maar dit had ook op een andere manier bewerkstelligd kunnen worden.

Een beetje vreemd, maar toch lekker

Atypical banner Meneer Vevie

En toch, Netflix; ik heb ervan genoten! Dat betekent niet automatisch dat ik er een 9 of hoger op plak, maar wel dat ik je nieuwe liefdeskindje (ondanks mijn bezwaren) een ruime voldoende ga geven. Het is, logischerwijs, mijn taak om iets in perspectief te kunnen plaatsen. Daarbij houd ik rekening met het fijne gevoel wat ik van Atypical kreeg. Ik was lekker aan het knuffelen met mevrouw Vevie en ik leefde grotendeels mee. Daarnaast is dit weer eindelijk een lekkere ‘bingeserie’, die, you know, lekker bingeable is. Zonder dat je als kijker schrikt van de looptijd of verveeld naar het scherm kijkt omdat er geen vaart inzit. Echt, we moeten het daar écht over gaan hebben, Netflix; want je ‘vermaarde’ drama’s kunnen regelmatig wat hulp gebruiken.

We hebben het nu echter over Atypical en dit is gewoon een fijne serie. Gezinnen zullen dit zeker kunnen waarderen. De vrouwen onder ons zullen hier ook wel mee weglopen, denk ik. Maar, ik zit er ook geregeld naast, dus what do I know? Bestel dat tweede seizoen maar, Netflix. Mij heb je als kijker. Bedankt voor je aandacht, trouwens. Enne, we spreken elkaar volgende week weer wanneer The Defenders in première gaat.

P.S. screeners mag altijd.

Met vriendelijke groet,

Meneer

De trailer:

Geef een reactie