Atlanta – Eerste afleveringen

Ik ga op vakantie naar Atlanta

Nee, ik ga niet op vakantie naar Atlanta. Ik zou wel graag willen, maar het geld groeit niet op mijn rug, weet je. Nu blijkt dat als ik een glimp van Atlanta wil opvangen, ik ook gewoon naar Atlanta van FX kan kijken. Dat is veel goedkoper. Driemaal raden wat ik dus heb gedaan… Ik ging op mijn tafel staan, schoot van het startblok als Michael Phelps en kwam perfect op mijn bank neer. Don’t try this at home, trouwens. Voor hetzelfde geld zat ik nu met een nekbrace te typen.

Donald Glover (Community), voor de Hiphop fans misschien beter bekend als Childish Gambino, heeft van FX zijn eigen serie gekregen. Daar ben ik blij om. Dit is het type serie dat ik graag zie. Vooral omdat het gaat over het type mensen waarmee ik mij enorm mee identificeer. Dat de poppetjes op het scherm dezelfde kleur hebben als ik en dezelfde muziek ook uit mijn speakers komt, helpt daar natuurlijk bij. Deze mannen zouden mijn amigos kunnen zijn. Atlanta gaat over een jonge man, Earnest ‘Earns’ Marks, die tevergeefs wacht totdat het geluk nou eens zijn kant opwaait. Op een gegeven moment zegt Earn ook het volgende: “I just keep losing”. Ik ken dat gevoel. Wanneer niks gaat zoals je wilt, dan lijkt ook echt alles tegen te zitten. Iedereen wilt meer uit het leven halen dan simpelweg overleven. Dan simpelweg de dag doorkomen. Wanneer Earn zich realiseert dat zijn neef Alfred, oftewel de rapper Paper Boi, het in zich heeft om door te breken in de rapscene, richt hij zich helemaal op het managen van zijn neef. Misschien is dit wel dé kans om iets van zijn leven te maken.

Paper Boi, Paper Boi, Paper Boi

Meneer zegt grijp deze mogelijkheid met beide handen aan, Earn. Ik kon vooral de momenten waarderen waarin je Earn zag denken dat hij zijn zaken op orde dient te krijgen voor zijn gezin. Wanneer je een kind krijgt dien je als man je verantwoordelijkheid te nemen. Althans, je dient te weten wat je prioriteiten zijn. Dat waardeer ik in Earn. Op een gegeven moment moet de knop om. Dat geldt ook voor Paper Boi. Je kunt talent hebben. Maar, als je dat talent niet op de juiste manier gebruikt dan heb je daar geen moer aan. Atlanta zal ons tonen hoe de weg naar de top verloopt voor Paper Boi en Earn. Het zal ons ook tonen welke valkuilen de heren moeten vermijden. Dit is namelijk het milieu waarin niemand je wat gunt. Waar mensen je snel omhoog schrijven, maar je even snel weer van dat voetstuk aftrappen.

De eerste afleveringen kennen een rustige opbouw. Wij worden geïntroduceerd aan de mensen in het leven van Earn en zien waar hij mee worstelt. Het is serieus, maar er zit ook zeker humor in. Atlanta is niet laugh out loud funny, maar eerder het type humor dat je overvalt. De humor zit in deze afleveringen meer in hoe personages op elkaar reageren, dan in grappen. Let op de scène op het politiebureau waar iemand geconfronteerd wordt met zijn seksualiteit. Of beter gezegd, het ontkennen van zijn seksualiteit. De sidekick van Paper Boi, Darius, is ook een heerlijke vent. Darius is er overduidelijk voor de comic relief (de komische noot), maar het werkt. Dit noem je nou een ‘vreemde eend in de bijt’. Dat heb je zeker nodig in dit type serie. Het is een mengelmoes van twee genres dat mij deze twee afleveringen wel is bevallen.

Atlanta gaan we zeker kijken

Atlanta banner Meneer Vevie

Atlanta is het type serie als You’re the Worst, GirlsFlakedMaster of None, Love en Married. Daarmee doel ik op kleinschalige karaktergedreven series. Deze series staan allemaal te boek als comedy’s, maar zij hebben allen genoeg serieuze momenten. Sommige van deze series neigen soms meer naar dramedy’s. Het gaat om personages die hun shit alles behalve op orde hebben en vooral gewoon menselijk zijn. Niet iedereen kan dit soort series waarderen. Voor sommigen is er te weinig humor en voor anderen is er te weinig drama. Niet iedereen kan ook het type personage dat je vaak vindt in dit soort series waarderen. Ik kan dat echter wel. Doe mij maar meer van dit. Het is niet perfect. Het wordt niet mooier gemaakt dan het is. Het is just life. Atlanta, op mij kun je rekenen.

De trailer:

Geef een reactie