Ash vs Evil Dead – El Jefe (Pilot)

Ash vs Evil Dead is fucking awesome

Oh my God! Oh my God! Oh my God! OMG! Las je dat? Dat was mijn manier om te klinken als een obsessieve high school girl. Ash vs Evil Dead is fucking awesome!! Kijk, dit is escapisme! Dit is waar televisie voor gemaakt is. Het lijkt soms een vies woord, escapisme. Het is soms alsof je je zou moeten schamen dat je even je verstand op nul wil zetten en wil gaan met die fucking banaan. En, ik snap het: verstand op nul vermaak is namelijk in de meeste gevallen niet van hoge kwaliteit. Vaak slaagt dit soort vermaak niet eens in hun eigen opzet: weten te vermaken. Dan wordt het tricky. Waarom zou je dan geduld hebben met, bijvoorbeeld, de vele dertien in een dozijn series van de netwerkzenders die én niet echt vooruitstrevend zijn én niet weten te vermaken. Het gaat zoals gezegd om de laatste criteria. Ash vs Evil Dead is gewoon fun! De eerste aflevering, El Jefe, bewijst dat ‘low brow’ even tof kan zijn als series die zichzelf voortdurend op de borst slaan. Het gaat erom dat de kijker beloont wordt voor zijn investering. Het maakt niet uit welk genre: dat is en zou het doel moeten zijn van elke serie. Daarom zeg ik dan ook: welkom terug, Ash Williams. Welkom terug!

2

Het is een genot om Bruce Campbell (The Evil Dead) na al die jaren weer te zien als Ash Williams. De man is nu stukken ouder, maar hij vertolkt deze rol met verve. De manieren, de charisma en de attitude die benodigd is om de over-de-top dingen te verkopen. It’s all here. En deze eigenschappen zal meneer Williams nodig hebben nu na dertig jaar de pleuris weer uitbreekt. Natuurlijk kun je het gerust vreemd vinden dat Ash op zo een klunzige manier alles weer in gang trekt. Als je kijkt naar zijn levensstijl, zal hij vast vaker superdronken en lam geweest zijn. Maar goed, om alles in gang te trekken moest Ash natuurlijk die spreuken uitspreken. Dat zal hij weten ook, want de Deadites zijn weer terug. Zij zijn allerminst klaar met Ash en hebben nog meerdere appeltjes met hem te schillen. Ash denkt na deze fout simpelweg snel te kunnen vertrekken, maar het onheil zou hem overal volgen. Nu zijn collega’s Pablo en Kelly (Ray Santiago en Dana Delorenzo) ook in het gevecht zijn betrokken, heeft hij helemaal geen keus: de chainsaw moet back on, baby!

3

Ash vs Evil Dead is al vernieuwd voor een tweede seizoen, dus dat is al goed nieuws. Nog beter nieuws is dat El Jefe echt een toffe aflevering is. Het is atmosferisch, het is creepy en het bevat genoeg humor om het lekker luchtig te houden. De serie neemt zichzelf totaal niet serieus. Dat werkt aanstekelijk. Het heeft dus geen zin om de se te veroordelen voor iets wat het niet wilt zijn. Het moet ook overdreven, over-the-top en een tikkeltje absurd zijn. De serie knipoogt naar ons. Ik knipoog zeker terug. Ik weet zeker dat vele kijkers dit zullen aanschouwen met een glimlach op het gezicht. Voordat je het weet is de aflevering voorbij. Waarschijnlijk smacht je dan naar meer. Ik snap meteen waarom er zoveel animo is voor deze serie onder fans en internationale zenders.

3

Sam Raimi (de regisseur van het origineel) regisseerde deze aflevering. Het resultaat mag er zeker wezen. Het ziet er écht tof uit. De scène waar Amanda (Jill Marie Jones, Sleepy Hollow) haar collega tegenover zich heeft en Raimi speelt met de lichtval is prachtig. Net zoals de scène waar Ash, Kelly en Pablo worden aangevallen in Ash’ trailer eruit springt. Raimi weet wat hij doet en ik hoop dan ook dat de andere regisseurs op hetzelfde niveau kunnen opereren. Het is een uitstekend geregisseerde aflevering. Als de rest van het seizoen er zo uitziet, hebben wij in ieder geval niks te klagen. Ash vs Evil Dead is een absolute aanrader en ik denk nu al een van de tofste nieuwe series van dit jaar!

Geef een reactie