APB – Hard Reset (Pilot)

APB: zelfde politie, andere gadgets

Weinig series zijn zo populair als politieseries. Er zullen altijd hypes en trends zijn in de tv-business, maar deze series zijn blijvertjes. Bijna elk seizoen komt een Amerikaanse netwerkzender weer met een nieuwe politieserie op de proppen. Dit keer is het de beurt aan APB van Fox. In APB besluit een miljardair een politiedistrict in Chicago op te kopen nadat een goede vriend het leven verliest. Onder het motto: ‘omdat ik het geld toch heb’. Zo komt het in ieder geval in eerste instantie wel over.

Het kan beter en efficiënter

Gideon Reeves (Justin Kirk) heeft echt goede ideeën. Dat dit gepaard gaat met allerlei nieuwe snufjes en gadgets valt niet bij iedereen in de smaak. Zijn ‘vernieuwingen’ hebben zich nog niet bewezen in de praktijk, dus de politieagenten die dit moeten gebruiken zijn logischerwijs sceptisch. Zo ook agente Theresa Murphy (Natalie Martinez). Dit kan namelijk de zoveelste goed bedoelde ijdelheid-project zijn van een rijke geldschieter. Meneer Reeves zal dus zeker de nodige zieltjes moeten winnen.

De tijd dringt, want de burgemeester heeft zijn plannen goedgekeurd en deze wilt wel resultaat zien. De ogen zijn nog meer gericht op het district, wanneer alles aanvankelijk niet zo vlot verloopt. Noem het maar gerust opstartproblemen. De uitkomst van de aflevering ligt natuurlijk wel voor de hand. Ik denk dat de meeste seriekijkers onderhand wel weten hoe series als APB werken. Ongeacht welke outfit de serie uitkiest.

Dit is niet voor mij, ondanks Natalie Martinez

APB is geen serie voor mij. Haal diep adem, ik zeg namelijk niet dat de pilot slecht is. Het is opzich een vrij degelijk gemaakte pilot, met redelijke productiewaarden. Je krijgt als kijker meteen een goed idee over wat de serie wilt belichten. Dat betekent ook dat je, net als ik, meteen weet na deze pilot of dit een serie voor jou is. Het gegeven is niet opmerkelijk. Zoals gezegd, het is vaker gedaan. Ik houd ook niet echt van procedurals. Series als APB vallen of staan bij hoe geïnteresseerd je bent in de poppetjes op het scherm. Daar laat APB het voor mij liggen.

De serie heeft hetzelfde probleem voor mij als CBS’ Pure Genius. Dat is een ziekenhuisserie waar ook nieuwe technologie en gadgets centraal staan. Als je deze aspecten weglaat, blijft er helaas te weinig over. Het idee is dat het de serie ‘aantrekkelijker’ zou moeten maken. Het zou de serie moeten onderscheiden van andere politieseries. Het gaat echter niet om de gadgets, maar om de personages die hier gebruik van maken. APB slaagt er in de pilot niet in om een van de hoofdpersonages uit te diepen of interessant te maken.

Niet interessant genoeg

APB banner Meneer Vevie

Dat is, trouwens, een veelvoorkomend probleem. De rode lijn wordt uitgezet, maar de rest blijft voornamelijk op de achtergrond. Dat is dus een probleem wanneer de serie er daarnaast niet in slaagt om je enthousiast te maken voor de volgende aflevering. Daarom had ik graag meer te weten gekomen over de personages en wat hen drijft. Dat zal natuurlijk in het vervolg vast komen. Als kijker moet je in de tijd van ‘Peak Tv’ echter keuzes maken. Je kunt simpelweg niet alles zien. Ik wens APB dus succes en zeg de serie adios!

De trailer

Geef een reactie