Animal Kingdom – Eerste afleveringen

Het is een kwestie van overleven in Animal Kingdom

Animal Kingdom is gebaseerd op de gelijknamige Australische film uit 2010. Mocht je die niet gezien hebben: kijken! Het is een sterke film (tada, de trailer) met vooral een uitstekende Jackie Weaver als de matriarch van de familie. Net zoals de film gaat de serie over een vrij disfunctionele familie. In real life zouden de kinders in hun jeugd een abbo hebben gehad op Bureau Jeugdzorg. Misdaad, geweld, intimidatie, de kinderen van Janine ‘Smurf’ Cody (Ellen Barkin) deinzen nergens voor terug. Degene waar men het meest voor moet vrezen is echter Smurf zelf.

Zo mama, voed jij je kids eens op!

Joshua ‘J’ Cody raakt in het begin van de serie zijn moeder kwijt aan een overdosis. Zijn moeder was een junkie. Dit zat er eerlijk gezegd aan te komen. J trekt in bij zijn grootmoeder Smurf, die niet echt rouwig lijkt om de dood van haar dochter. Hij ontmoet zijn ooms Baz (Scott Speedman), Craig (Ben Robson) en Deran (Jake Weary). Al snel komt hij erachter dat dit vrij leipe gasten zijn. De leipste, zijn oom Pope (Shawn Hatosy), wordt niet lang daarna vrijgelaten uit de gevangenis. J bevind zich meteen onder alfmannen die de term ‘tough love’ naar een nieuwe hoogte stuwen.

In de eerste afleveringen zien wij hoe J probeert te acclimatiseren aan zijn nieuwe omgeving. De jongen heeft veel meegemaakt, maar dit is heel andere koek. Zo vertrouwt een aantal ooms hem niet. Hij dient zich meermaals te bewijzen. J wordt meegesleurd in een gevaarlijke wereld. Een wereld waar een goede student als hij zich niet in zou moeten bevinden. Het lijkt inderdaad op een koninkrijk vol beesten, waar het elke dag een struggle is om te overleven. J moet telkens achterom kijken. Terwijl dit zijn eigen familie is. Ondertussen zien wij ook de criminele activiteiten waar de Cody’s zich mee bezighouden.

Dit smurft wel lekker weg

Er is geen blauwe smurf te zien, trouwens. De smurf die wel te zien is wordt uitstekend neergezet door Ellen Barkin. Smurf is een moeder die regeert over gewelddadige, drugsgebruikende en niet altijd even stabiele kinderen. De relatie die zij heeft met haar kids is op zijn zachts gezegd opzienbarend. Dit is een moeder die bijvoorbeeld toekijkt hoe je drugs snuift. Haar kleindochter doodleuk ontvoert. Zij vraagt zelfs of je je vriendinnetje wel goed bevredigd. Moet je je voorstellen dat je oma naast je komt zitten en zegt: ‘En, geef je haar er goed van langs, jongen?! Neuk je haar goed genoeg?’ Wow…

Ellen Barkin overtuigt en wordt al snel de meest intrigerende van het stel. Haar Smurf is koel, berekenend en tegelijkertijd heel erg beschermend. Kortom, het is een vrouw waar je geen grappen mee moet maken. De overige cast presteert eveneens naar behoren. Scott Speedman (als de intelligentste van de mannen) en Shawn Hatosy (als de minst stabiele van het stel) vallen daarnaast het meest op. In de eerste aflevering tilt Pope de vriendin van J plotseling op en neemt hij haar mee naar een slaapkamer. Ik dacht toen echt wel even van ‘holy fuck’.

Dit kan nooit goed blijven gaan

In de film gaat het namelijk goed mis. Het is een kwestie van tijd voordat J (ook niet onaardig gespeeld door Finn Cole) geen weg meer terug heeft. In deze drie afleveringen leert hij steeds meer over zijn familie. Net als in de film zal deze kennis uiteindelijk zijn leven in gevaar brengen. Men zal proberen deze kennis tegen de familie te gebruiken. Het zal niet lang duren voordat de Cody’s echt in het vaarwater van de politie komen. Of een van de broers een grote fout maakt. Fouten die overigens al gemaakt worden in de eerste drie afleveringen.

Ik kan Animal Kingdom tot nu toe zeker waarderen. Wat wel opvalt is dat bepaalde elementen een tikkeltje voorspelbaar zijn. De doorgewinterde kijker zal snel doorhebben waar dit heen gaat. De rolverdeling tussen de mannen is ook vrij bekend. De serie haalt een heel degelijk niveau, maar ik hoop dat Animal Kingdom in de resterende afleveringen meer verassingen in petto heeft.

Wie overleeft in dit koninkrijk?


Daar komt het uiteindelijk wel op neer. J realiseert zich al dat dit milieu niet bevorderlijk is. Op een gegeven moment loopt de jongen ook weg. Hier moet op voortborduurt worden. J is namelijk een intelligente jongen. De serie moet oppassen dat de kijker denkt: ‘J, je bent te slim om hierin mee te gaan’. De bom zal moeten barsten, want sommige verhoudingen worden al op scherp gezet. Wie stoot zijn teen het eerst? Ik heb zo mijn vermoedens. Ik maak dus weer een salto naar mijn bank om voor de resterende afleveringen plaats te nemen.

De trailer

Geef een reactie