Recensie: American Gods – Eerste afleveringen

Dit zijn niet zomaar Gods… Dit zijn American Gods!

American Gods moet een van de series zijn waar ik dit jaar het meest naar heb uitgekeken. Moet! Soms keek ik dan ook in de spiegel en dacht ik: ‘dat moet je ook niet doen, Meneer’. Hoge verwachtingen zijn namelijk vaak a pain in the ass. Maar goed, je denkt al snel dat als er bepaalde acteurs en makers (Ian McShane, Neil Gaiman, Bryan Fuller en Starz) betrokken zijn bij een project dat er weinig mis kan gaan. Dat is echter niet altijd het geval. Dus dan rijst na het zien uiteindelijk de goddelijke vraag: ‘zijn dit de echte Gods of wannabe-Gods?

Een strijd tussen oud en nieuw

American Gods is gebaseerd op het gelijknamige boek van Neil Gaiman. Gaiman heeft nog een boek genaamd Anansi Boys, dat ook een televisieversie krijgt en wel op de BBC. Ik heb de boeken zelf niet gelezen, maar ik hoor wel dat het geliefde boeken zijn. Dat betekent dat er al een bestaande fanbase is waar de serie op kan teren. In American Gods komt Shadow Moon (Ricky Whittle) na drie jaar vrij uit de gevangenis. De man wordt vervroegd vrij gelaten na de dood van zijn vrouw. Onderweg naar huis komt hij een man tegen die zichzelf Mr. Wednesday (Ian McShane) noemt. Niet veel later werkt Shadow als bodyguard voor hem. Mr. Wednesday is echter de god Odin, een oude god. Hij en de oudere goden worden bedreigt door de nieuwe goden en proberen zich tegen hen te wapenen. Shadow Moon zal wat dat betreft nog goed van pas komen.

Het eerste wat mij opvalt is dat American Gods zich echt onderscheidt van wat er elders op televisie te zien is. Dat wordt meteen duidelijk door hoe de afleveringen beginnen. Verschillende goden komen dan aan bod en dat levert interessante verhalen op. Voor mij springt vooral de opening van de tweede aflevering eruit. Dan komt de Afrikaanse god Anansi (Orlando Jones) aan bod. Anansi verhalen ken ik zelf persoonlijk uit de Surinaamse cultuur, dus dat sprak mij meteen aan. Daarnaast is het ook een van de beste en indrukwekkendste scènes. Men heeft een duidelijke mythologie voor ogen en dat merk je als kijker. Wat dat betreft is het mooi om te zien hoe deze oudere goden, en culturen, zich staande houden in de huidige wereld. Ook voor hen geldt dat de jongere garde (en vernieuwing) aan de deur klopt.

Een beetje vreemd, maar wel lekker

 

Net als het recente Legion zullen veel kijkers regelmatig geen idee hebben waar zij naar kijken. Ik keek bijvoorbeeld met een vertwijfeld gezicht naar de seksscènes en naar de droomachtige scènes die de serie presenteert. Het ziet er allemaal echter prachtig uit, de beelden die men op het scherm tovert mogen er wezen. Wie Hannibal heeft gezien, weet dat Bryan Fuller een grafisch overweldigende wereld kan neerzetten. Visueel gezien is dit een lust voor het oog. Fuller en zijn team hebben echt een distinctieve wereld proberen te creëren en dat is gelukt. Het is apart. Het is vreemd. Maar… het is wel lekker! De eerste afleveringen kun je kenmerken als Rivella: “een beetje vreemd maar wel lekker”.

Wie bekend is met Ian McShane weet dat hij een van de grootste rollen in het medium televisie heeft neergezet (Al Swearengen in Deadwood). McShane is ook hier weer enorm aanwezig op het scherm. Eerlijk gezegd verbleekt hoofdrolspeler Ricky Whittle erbij. Whittle is gewoon degelijk en presteert naar behoren als de leading man, maar het is niet moeilijk om te zien dat acteurs als Peter Stormare (Prison Break), Jonathan Tucker (Kingdom) en Gillian Anderson (The X-Files) beter uit de verf komen. Storend is dat nergens, het valt echter wel op. American Gods zou best een serie kunnen worden dat meer stijl heeft dan inhoud. Dat maakt echter niks uit wanneer men dit niveau blijft aantikken. Zolang het werkt, werkt het. Wanneer dat niet het geval is, mogen wij terecht kritisch zijn.

More, please!

American God banner

American Gods is voor mij een serie die in het rijtje series als Banshee valt. Het is thematisch niet hetzelfde, maar ook deze serie kan absurd, over-de-top en pulpy zijn. Je zult er bij tijd en wijle gewoon in mee moeten gaan om er van te genieten, hoe gelikt het er ook uitziet. Aangezien Bryan Fuller aan het roer staat, heb ik zeker vertrouwen in het vervolg. Er zijn interessante personages aanwezig en het zit gewoon tof in elkaar. Dat is soms precies wat je nodig hebt. Althans, ik wel. Dus meer van dit, aub. American Gods gaat 30 april (2017) in première. De serie is vanaf 1 mei ook te zien op Amazon Prime Video.

De trailer

Geef een reactie