Recensie: American Crime Story – Seizoen 1

Het eerste seizoen van American Crime Story is een voltreffer

Ik zit er niet ver naast wanneer ik zeg dat The People v O.J. Simpson, het eerste seizoen van American Crime Story, een van de beste series van dit jaar is. Nee, die zin klopt als een bus. Ik was al verkocht na het zien van de eerste aflevering. Je hoeft geen helderziende te zijn om te zien dat Sarah Paulson en Courtney B. Vance de frontrunners zijn voor de Emmy’s waarvoor zij zijn genomineerd. American Crime Story is televisie en acteerwerk van de bovenste plank. Wie de serie heeft gemist op Net 5 (boe, NET 5, voor het gehannes met deze serie) of op de BBC, krijgt daarom binnenkort een herkansing op Netflix. Grijp die kans aan. Anders kan het best zo zijn dat Meneer de O.J. achtervolgingsscène reconstrueert en urenlang op je bumper kleeft.

Het eerste seizoen gaat over de O.J. Simpson rechtszaak. O.J. Simpson werd verdacht van de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. Dit was een rechtszaak die heel Amerika in de jaren 90 in de ban hield. Een gebeurtenis dat zo allesomvattend was, dat het entertainment werd. Entertainment, terwijl twee jonge mensen op gruwelijke wijze van het leven werden beroofd. Maar ja, Simpson was een wereldster. Een superster die enorm geliefd was, ook onder blank Amerika. Amerika is goed in het op een voetstuk plaatsen van hun helden. Het land is echter nog beter in het van het voetstuk schoppen van hun helden. In dit geval terecht want ik denk dat wij allemaal weten hoe de vork in de steel zit. In deze serie zien wij hoe de rechtszaak zich heeft afgespeeld. Wij mogen plaatsnemen bij de aanklagers en de verdediging. In essentie onderzoekt dit seizoen hoe bepaalde gebeurtenissen, raciale spanningen en maatschappelijke thema’s hebben geleid tot de vrijlating van O.J. Simpson.

Het eerste seizoen van American Crime Story (The People v O.J. Simpson) heeft mij verrast. Ik wist dat het aardig zou worden, maar niet dat het zo een topper zou worden. Toen ik hoorde dat Ryan Murphy (Glee, American Horror Story) hierbij betrokken was, schreef ik de serie namelijk een beetje af. Ik zou hoe dan ook de eerste afleveringen proberen, maar ik had niet gedacht dat de serie dit niveau zou halen. Wanneer je kijkt naar de cast, dan weet je dat het qua acteerwerk wel goed zit. Ik dacht echter dat Murphy er een soapachtig vehikel van zou maken. Boy, was I wrong. De uitvoerende macht lag grotendeels in handen van Scott Alexander en Larry Karaszweski. Zij hebben uiteindelijk gezorgd voor een verhaalvertelling die enorm boeiend is en voelt als een spannende achtbaan. Ik denk dat menig Nederlander zich het proces nog levendig kan herinneren. Wij kennen die witte Ford Bronco. Wij kennen de beruchte handschoen-scène. Het is daarom ook een prestatie van formaat dat de serie zo een bekende en roemruchte zaak, zo adembenemend en actueel weet te vertellen.

Het acteerwerk is muy bien. Althans, wanneer je Cuba Gooding Jr. en John Travolta buiten beschouwing laat. Het is mij een raadsel hoe beide heren een Emmy-nominatie hebben binnen gesleept. Beide heren waren de opzichtige zwakke schakels (in Chazia Mourali voice) dit seizoen. Cuba Gooding weet niet geheel te overtuigen en John Travolta slaat gewoon geregeld de plank mis. Sterker nog, je kunt gerust zeggen dat Travolta niet goed gecast is. Als je deze twee heren afzet tegen het fenomenale werk van Paulson en Vance en het sterke werk van de overige cast, dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat zij vervangbaar waren. Maar goed, het niveau ligt over het algemeen zo hoog dat ik het door de vingers kon zien. Afleveringen als The Race Card en Marcia, Marcia, Marcia behoren tot de beste afleveringen van een serie dit seizoen. Daar ben ik van overtuigd.

American Crime Story Banner Meneer Vevie

The People v O.J. Simpson is een erg actuele examinatie van de kwalen die de Amerikaanse samenleving plagen. Het is inmiddels twintig jaar later, maar voor veel minderheden (vooral de zwarte bevolking in de Verenigde Staten) is er weinig verandert. De parallellen zijn immers overduidelijk. De serie legt op pijnlijke wijze sociale problematiek bloot en dat maakt dit een must. Onlangs sleepte dit seizoen een karrenvracht aan Emmy-nominaties binnen. Dat is volledig terecht. Ik gluur daarom ook opzichtig naar 2017. Dan komt het tweede seizoen van American Crime Story uit. Dat seizoen zal zich richten op de gebeurtenissen rond de orkaan Katrina. Ik ben er bij en ik raad een ieder aan om ook aanwezig te zijn.

De trailer:

 

2 Comments

  1. Rudi augustus 21, 2016
    • Meneer Vevie augustus 21, 2016

Geef een reactie