Als De Dijken Breken – Eerste aflevering

Als De Dijken Breken zijn wij de lul

Als De Dijken Breken is een coproductie van de EO en de Belgische zender Een. Ik begrijp waarom, want zowel ons kikkerlandje als dat van de Belgen heeft te maken gehad met de Watersnoodramp. In Nederland zijn er meer dan 1800 mensen omgekomen. Sindsdien zijn er beschermingsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer voorkomt. Maar wat als deze maatregelen niet genoeg blijken en de natuur ervoor kiest om opstandig te zijn? Dan kan het dus weer helemaal misgaan. Dat is dus ook wat er gebeurt in deze serie.

Evacueren of nog even wachten?

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Juist! Dus zie hier de synopsis van de NPO. “Het weer in Nederland is al dagen onstuimig en iedereen zet zich schrap. Is dit de storm die slechts eens in de tienduizend jaar voorkomt? In het somberste scenario betekent het een regelrechte ramp voor de inwoners van de westelijke provincies. De Nederlandse delta is niet opgewassen tegen een stormvloed van deze omvang. Ook de belangrijkste waterkeringen van ons land houden dan geen stand. Miljoenen mensen staan voor een onmogelijke keuze en moeten vrezen voor hun leven als de dijken breken.

Zes van hen volgen we in een meeslepende en indringende moza√Įekvertelling over relaties in zwaar weer, een landsbestuur onder druk en de veerkracht van een natie. Zeker als blijkt dat de storm de personages niet loslaat zodra het tij gekeerd is. Kun je opnieuw beginnen als alles is verwoest, en hoe doe je dat dan?” Dat klinkt niet verkeerd, vind ik. Ik ging er helemaal blanco in en mijn interesse was dan ook zeker gewekt. Na het zien van de eerste aflevering ben ik helaas veel minder enthousiast. De potentie is er, maar de vertaling naar het scherm laat zeker nog te wensen over.

Kom op, dat zijn wel hele domme beslissingen

Een aantal van de personen die wij volgen zijn namelijk niet heel slim bezig. Ik kan er helaas niets anders van maken. Het Belgische gezin dat wij volgen maakt er op een gegeven moment helemaal een potje van. De grootste storm in tijden komt eraan (het weer is al gevaarlijk) en men spreekt al van evacueren. Is het dan een goed idee om je kinderen buiten te laten spelen? Ik keek ook vertwijfeld naar de minister-president en wat zijn vrouw op een gegeven moment uitspookt. Als je je vrouw niet wijs kunt maken dat wat zij van plan is een slecht idee is, dan hoe moet ik er vertrouwen in hebben dat jij het land door deze storm kunt loodsen? Wacht, ik ben nog niet klaar. Halverwege de aflevering komt iemand op verschrikkelijke manier om. De serie toont vervolgens helemaal niet de nasleep hiervan. Vreemd, aangezien het haar lover veel meer zou moeten doen. Hij had tenslotte grootse plannen met haar.

Nee, ik vind dit alles heel opmerkelijk. Noem het maar gerust niet al te best schrijfwerk. Men had hier langer over na mogen denken. Het acteerwerk is ook niet echt denderend. Het is hier en daar erg vlak en niet iedereen komt even geloofwaardig over. Daar stoorde ik mij zeker aan. Dat is jammer, want het gegeven is zeker interessant. Miljoenen mensen zouden alles kunnen verliezen bij zo een ramp. Het land zou totaal ontregeld zijn. De angst die hierbij gepaard gaat zou tastbaar moeten zijn. Vooral in de eerste aflevering moet een serie als deze meteen de deur intrappen, want er staat ontzettend veel op het spel. Dat is echter niet het geval en dat mag je de serie zeker aanrekenen. Dat, en het feit dat het lot van de hoofdpersonen mij nog gestolen kan worden.

Ik hoop van harte dat het beter wordt

Dat hoop ik echt. Het zou mooi zijn als er over een aantal afleveringen een veel sterkere serie staat. Een serie die veel beter in elkaar steekt. Dan is de pleuris namelijk al uitgebroken en staat het water ons aan de lippen. De basis voor een interessante vertelling is er, nu nog de vertaling naar het scherm. Ik schrijf deze serie dan ook niet meteen af, maar de eerste aflevering van Als De Dijken Breken is simpelweg niet interessant genoeg om enthousiast van te worden. Daar gaat er teveel mis voor. Ik ga ervan uit dat ik de tweede aflevering ook ga kijken, maar kijk niet raar op wanneer ik uiteindelijk afhaak.

De trailer:

Geef een reactie