Agent X – Pilot

Sla Agent X maar over

Dit heeft weinig met Agent X te maken, maar wie het nummer Why You Wanna van T.I. kent, zal vast bekend zijn met het catchy refrein. Het refrein van T.I. gaat gedeeltelijk zo:

Hey, why you wanna go and do that, love huh
Hey-Hey, why you wanna go and do that, do that
Hey-Hey, why you wanna go and do that-that-that

Aangezien Sharon Stone beter verdient dan Agent X en ik niet begrijp waarom zij ooit heeft getekend voor deze serie, zou ik het zo aanpassen:

Hey, why you wanna go and do that, Sharon Stone
Hey-Hey, why you wanna go and do that, Sharon
Hey-Hey, why you wanna go and do that-that-that

De pilot van Agent X is gewoon niet goed. Het is het typische ‘doet veel, maar zegt weinig verhaal’. Sharon Stone (Basic Instinct) heeft de hoofdrol te pakken en fungeert daarnaast als uitvoerend producent. Ik begrijp gewoon écht niet dat Stone dit script las en hier akkoord mee ging. Je hoort de laatste tijd veel dat oudere actrices in Hollywood aangeven dat er weinig goede rollen beschikbaar zijn voor vrouwen op leeftijd. Ik geloof dat graag. Hollywood is geobsedeerd door jeugd en vanaf een bepaalde leeftijd kom je, in ieder geval als je niet Meryl Streep heet, niet zo snel meer aan de bak. Maar mevrouw Stone had echt wel een betere serie kunnen vinden dan Agent X.

Sharon Stone speelt hier vice-president Natalie Maccabee. Zij is de eerste vrouwelijke vice-president van de Verenigde Staten. Maccabee heeft niet al te lang geleden haar man verloren in een auto-ongeluk. Zij heeft dus niemand meer om haar succes mee te delen, iets wat haar zichtbaar aangrijpt. Maccabee komt er tot haar verbazing achter dat “the greatest kept secret of the United States” binnen het takenpakket van de VP behoort. De VP van de VS overziet namelijk een geheime operatie waarbij zij de beschikking heeft over een agent, John Case (Jeff Hephner), die (zeg maar) het vuile werk opknapt voor de staat. Dit alles moet top secret blijven. Zelfs de president mag niet weten wat er exact gebeurt. Dit zodat hij elke betrokkenheid kan ontkennen. Ondertussen zien wij ook de gevaarlijke Russische Olga Petrovka. John heeft deze dame zelf ingerekend, maar een aantal invloedrijke personen willen haar ten koste van alles bevrijden.

John Case opereert in zijn eentje en moet het telkens opnemen tegen vijanden die meer man tot hun beschikking hebben. Nu wil ik best voor een gegeven een oogje dicht knijpen. Om te genieten van Agent X moet je dus sowieso accepteren dat John zijn mannetje staat in overtallige situaties. I get that! Het is alleen moeilijk om dit wekelijks te accepteren als je niet op een of andere manier beloond wordt. Want wat blijkt?! De actie in de pilot valt tegen en de tegenstanders van John zijn wel héél incompetent! Natuurlijk zijn in Agent X de Russen weer de tegenstanders en zijn zij geen partij voor het formidabele Amerika (ook al is het een eenmansleger). Het is propaganda van de bovenste plank. Schaamteloze patriotisme! Zo van: ‘wij zijn slimmer, behendiger, sterker en daadkrachtiger dan jullie, én wij hebben er maar één man voor nodig’.

Het is een goedkoop en heel voorspelbaar verhaal dat bol staat van de clichés. Ik ben iemand die vrij kritisch kan zijn, maar ook mild kan zijn. Ik snap echt wel dat Agent X meer gaat voor ‘vermakelijke escapisme’ dan voor hoogwaardige kwaliteit. Ik neem het de serie echt niet kwalijk dat het geen (om maar wat te noemen) Breaking Bad is. No problemo, niet elke serie heeft dat soort ambities. Maar als de opzet is om te vermaken, dan moet je wel vermaken! Anders zijn de mindere dingen natuurlijk veel moeilijker te accepteren.

2

Jeff Hephner voegt ook bar weinig toe aan Agent X. De man mist uitstraling en het is absoluut geen acteur die een serie op een hoger niveau brengt. Dat is een probleem dat groter is dan de olifant in de kamer. Juist dit type serie heeft een leading man nodig. Een hoofdpersoon die de aandacht weet vast te houden en ons aan het scherm kluistert. Helaas is hij de agent en krijgt hij meer te doen dan Sharon Stone. Dat had omgekeerd moeten zijn. Stone krijgt te weinig te doen! Zij krijgt (nog) geen materiaal waar zij haar tanden in kan zetten. Wie dus een tour de force van Stone verwacht komt bedrogen uit. En dan kijk je dus naar een pilot die op meerdere fronten niet werkt. Dan krijg je óók nog een tweede aflevering die niet veel beter is op je bord. Wat doe je dan? Dan flikker je waarschijnlijk het bord weg. Dat heb ik dan ook gedaan. Agent X heeft een groot probleem. Vraag het maar aan de kijkcijfers. Voel je niet schuldig als je deze overslaat. Echt niet! Je mist namelijk niks.

Geef een reactie