Recensie: Absentia – Eerste afleveringen

Zes jaar Absentia gaat je niet in de koude kleren zitten

Daar is niks van gelogen, Absentia. Emily Byrne (Stana Katic, Castle) heeft namelijk een gezin thuis en lieve puppy die aandacht nodig heeft. Ik spreek voor Emily als ik zeg dat zij niet op haar ontvoering zat te wachten. Zes jaar is lang, joh! Breng haar tenminste na een paar dagen terug en zeg dat het een grapje was. Nee, natuurlijk niet: we moeten allemaal met onze vette vingertjes van anderen afblijven. Zeker als ze daar niet om gevraagd hebben. Emily wordt uiteindelijk bevrijdt door haar man (formeel gezien). Dat is een godszegen, maar wel een doekje voor het bloeden. Emily is namelijk 6 jaar van haar leven kwijt en 6 jaar vol ellende rijker. Mag ik je een ongevraagd advies geven, Emily? Ja? Wil je de dader(s) met gelijke munt terug betalen. En dan wel met de munteenheid die het meeste waard is.

Hoe kom je hier ooit overheen?

Wie naar Emily kijkt, zou meteen zeggen nooit. Dit is zo een traumatische ervaring, dat iemand nooit meer hetzelfde zal zijn. Zij raakt zoveel kostbare tijd kwijt met haar gezin en moet zelfs met lede ogen aanzien dat haar man, FBI-agent Nick Durand (Patrick Heusinger), aan de nieuwe vrouw is. Wat is het protocol voor een partner die dood wordt verklaard? Hoe kut het ook klinkt: het leven gaat altijd verder, met of zonder jou. In Absentia zien wij dus hoe Nick en Emily het mysterie van haar verdwijning proberen op te lossen en hoe Emily probeert om te gaan met haar compleet veranderde realiteit.

Ik heb nu drie afleveringen gezien van Absentia en ik moet zeggen dat het tot nu toe de moeite waard is. Het is echter geen serie voor de kijker die niet zit te wachten op een donkere dramaserie met veel persoonlijk leed. Dit is geen ontspannings-televisie, zeg maar. Wat mij op voorhand aantrok is de rolkeuze van Stana Katic. Het benieuwd mij altijd wat televisiesterren doen nadat zij jaren in een Amerikaanse netwerkserie hebben gespeeld. We zien dan vaak een van deze twee dingen: of ze boeken meteen weer een serie van een netwerkzender (netwerk betaalt namelijk duidelijk beter) óf ze besluiten te kiezen voor een meer uitdagende rol. En dames en heren, die rollen zijn voornamelijk bij de kabelzenders en streamingdiensten te vinden. Daar worden over het algemeen (vooral in drama) de prijzen verdeeld en daar is de erkenning/prestige groter.

Stana is allright

Absentia banner Meneer Vevie

Wat Castle deed interesseerde mij nooit. Ik heb zelf nooit een aflevering gezien, maar ik weet wel dat Katic een grote rol had. Hier is ze goed te pruimen als Emily Byrne. De pijn en reddeloosheid die het personage moet voelen komt goed over en zij is ook duidelijk het interessantste personage. Vooralsnog vind ik de familieverhoudingen (de driehoeksverhouding en band met haar zoon, die iemand anders nu ‘mam’ noemt) nu Emily terug is interessanter dan de zoektocht naar haar ontvoerder. Dat is niet helemaal de bedoeling, denk ik. Wat wel duidelijk wordt is dat een bekende zeker met deze zaak te maken heeft. Wanneer een agent te dicht in het vaarwater komt van personen die ongein uitspoken, dan kunnen personages in series als Absentia onheil verwachten. Dat was uiteraard ook het lot van Emily.

De spanningsopbouw is degelijk en Absentia neemt dus zeker de tijd om de (hoofd)personages te ontwikkelen. De serie wilt dat het voor ons duidelijk wordt wat voor leed hier heeft plaatsgevonden en dat het leed zijn tol heeft geeist. Daar slaagt de serie tot nu toe in, ondanks dat het niks uitzonderlijks doet. Na 6 jaar in gevangenschap is Emily vrij, maar voelt zij zich nog steeds gevangen. Zeker nadat zij nu genoemd wordt als verdachte in haar eigen zaak. Als dat het hoofddoel is van haar ontvoerder, is hij wel een zieke papi. Die heeft geen kaas gegeten van het begrip naastenliefde. We kunnen er dus van uitgaan dat Emily risico’s gaat nemen om haar onschuld te bewijzen. Nou, mooi: i’m all for it.


Heb je de eerste afleveringen al gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie