Recensie: 9JKL – Pilot

Wat betekent 9JKL?

Nou, het zit zo. Josh Roberts (Mark Feuerstein) is een acteur die net zijn scheiding heeft afgerond. Hij is verhuisd naar New York en gaat wonen in hetzelfde appartementencomplex als zijn ouders (Elliot Gould en Linda Lavin) en broer (David Walton). Hij zit in 9K, zijn ouders in 9J en zijn broer in 9L. Hetzelfde gebouw is fine and all, als je familie grenzen kent. Dat is hier niet het geval. Vooral zijn ouders zijn supporters van het fenomeen dat sociale controle heet. Dat kun je niet gebruiken wanneer je waarde hecht aan je eigen space. 9JKL is daarom meteen een no-fly zone, voor de kijker die zenuwachtig wordt van familieleden die in hun nek hijgen. Sla deze dan maar gerust over als het zweet je al uitbreekt.

All you need is love, and family

Dat is waar. Robert ten Brink hoeft niet aan de voordeur te staan om dat duidelijk te maken. Voor velen is familie het belangrijkste dat er is. Begrijpelijk, want dat zijn de mensen die er (normaal gesproken) voor ons zijn door dik en dun. De hechtheid die er is verschilt natuurlijk per familie, maar een hechte familie is in veel gevallen eerder een zegen dan een vloek. Je kunt het echter ook overdrijven. Ik krijg het Spaans benauwd van zijn moeder. Maar goed: de hook van 9JKL is natuurlijk deze hechte familie die de beste bedoelingen heeft, maar niet altijd doorheeft dat ze vaak over het randje gaat. Dat levert leuke momenten op, maar ook momenten die sommige kijkers beslist als ergerlijk kunnen ervaren. Vooral degene die het idee krijgt dat dit wel een beetje too much is.

Dat gezegd hebbende: comedy’s staan natuurlijk bol van de personages en situaties die absurd zijn of die we in real life niet lang zouden kunnen handelen. Ik kan dus moeilijk de ene comedy er voor prijzen en deze er vervolgens voor veroordelen. Het komt dus neer op waar veel comedy’s op neer komen: houd je van de humor die gebruikt wordt, of niet? Comedy is terecht het meest betwiste genre, want er is niets zo persoonlijk als humor. Waar ik stuk om ga en bijna van mijn bank af flikker, kan de ander met een stalen gezicht bekijken. Dit gezicht 😕. Of dit gezicht 😑. That’s the name of the comedy game. Kijk maar naar een serie als The Big Bang Theory: het is waarschijnlijk de populairste comedy ter wereld, maar er zijn genoeg mensen die hun tv een flying kick willen geven zodra het op het beeldscherm verschijnt.

Leuke bijrolspelers

9JKL banner

Ik kon wel lachen om Albert Tsai (die hilarisch was in Trophy Wife) en Matt Murray: Tsai speelt de jonge Ian en Murray is Nick, de conciërge van het appartementencomplex. Het eerste deel van deze pilot bevalt ook beter dan het tweede deel. Dan neemt Josh zijn date mee naar huis en bedenkt hij allerlei manieren om zijn familie te ontwijken. Het wordt dan regelmatig te geforceerd en eerder ergerlijk dat een volwassen man deze toeren moet uithalen. Die ballen in je broek heb je niet voor niets, Josh: gebruik ze!

9JKL is geen serie waar ik zelf enthousiast van word, maar hier is zeker een doelgroep voor. Ik kan mij makkelijk voorstellen dat dit goed van pas kan komen als luchtig tussendoortje. Of als achtergrond televisie tijdens het huishouden of eten. Ik laat deze serie hoogstwaarschijnlijk aan mij voorbij gaan, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik mij wel redelijk met de pilot heb vermaakt.


Heb je de pilot gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie