24: Legacy – 12:00 P.M. – 1:00 P.M. (Pilot)

Let’s be honest: 24: Legacy is niet meer dan een herhalingsoefening

De originele 24 ging een aantal weken na 9/11 in première. 24: Legacy gaat in première in het tijdperk Donald Trump en de recente ‘Muslimban’ controverse. Ik vind dat apart. Het maakt de serie meteen weer erg actueel. Vooral als wij in de première worden geconfronteerd met terroristen die uit de landen komen die Trump probeert te weren. Dit is dus geen serie die hij moet zien, anders krijgt El Trumpidente een erectie en gilt hij naar het scherm: ‘I told you so, these are bad bad people!’. Of het beeld dat de serie creëert problematisch is? Laten we het erop houden dat het anders had gekund. In 24: Legacy neemt de vervanger van Jack Bauer, Eric Carter (Corey Hawkins), het op tegen terroristen die snode plannen hebben. Het kan weer verkeerd aflopen voor Amerika, maar gelukkig is daar Eric Carter?

“Ik ben de enige die ik kan vertrouwen”

Eric Carter is een van de militairen die tijdens een missie terroristenleider Sheik Ibrahim Bin-Khalid heeft gedood. Nu is hij terug in Amerika en het is moeilijk om zijn draai te vinden. Hij komt er vervolgens achter dat zijn teamleden worden geëlimineerd door terroristen die gelieerd zijn aan Bin-Khalid. Eric is zijn leven niet meer zeker. Hij keert zich dus niet lang daarna tot de CTU, waar voormalig baas Rebecca Ingram (Miranda Otto) hem probeert bij te staan. Dat terwijl hij op een gegeven moment zegt tegen zijn vrouw dat “hij de enige is die hij kan vertrouwen”. Klinkt logisch… Hoe dan ook, deze terroristen moeten gestopt worden. Het wordt voor Eric een race tegen de klok, aangezien de plannen van de terroristen in een vergevorderd stadium zijn.

Wat kan ik zeggen, guys: 24: Legacy is simpelweg 24 met een nieuwe hoofdrolspeler. Dat was de Jack Bauer-show. Voor velen zal het wennen zijn om 24 te zien zonder Kiefer Sutherland. Ik neem het je dus niet kwalijk als je 24: Legacy niet kunt pruimen. 24 was grotendeels een belachelijke serie dat alleen werd overeind gehouden door Sutherland. Wanneer het goed was, was het echt goed en pakkend. Als het slecht was, dan viel je als kijker van de ene stupide, absurde en ongeloofwaardige wending in de andere. De serie werd soms zo ongeloofwaardig dat alleen de echte fans het konden goedpraten. Een hinderlijke eigenschap van hardcore-fans, trouwens. Je ziet het ook bij grote series als Game of Thrones en The Walking Dead. Sommige fans zitten zo met hun hoofd in de reet van een serie, dat het voor hen onmogelijk is om kritische kanttekeningen te plaatsen. Alles wordt verdedigd, alles wordt goedgepraat en je hoort veel ‘ja, maar’.

Dezelfde formule, andere poppetjes

Dat is wel waar het op neerkomt. Zo eerlijk kunnen wij wel met elkaar zijn, toch? Laten we eerlijk zijn: dat is ook de hoofdreden dat velen deze serie zullen kijken. Uit nostalgie, door de split-screen, door de actie en de snelle plotwendingen. Je weet inmiddels wat je krijgt. De vraag is echter of dat nog genoeg is. Wat voegt 24: Legacy nog toe? Corey Hawkins doet het niet slecht, maar (zoals gezegd) het is dus geen Kiefer. De actiescènes zijn degelijk, maar ook niet opzienbarend. Het kijkt wel lekker weg en dat is de hoofdreden dat ik blijf kijken. Je kunt er echter niet omheen dat het nou niet echt sterk is. Wat Rebecca Ingram op een gegeven moment doet met de huidige baas van de CTU is toch belachelijk? Let op: dit is de vrouw van een senator. Van een man die een gooi doet naar het presidentschap. Het is nou niet, uhm. Tja, logisch, zeg maar.

Vervolgens gaat de serie al snel weer terug naar ‘er is waarschijnlijk een mol binnen de CTU’. Het overkoepelende verhaal is nou niet om over naar huis te schrijven. Ik snap dat het makkelijk is om precies dezelfde formule te volgen, maar men had er wel een iets andere draai aan mogen geven. Deze uitvoering is té makkelijk. Het is té voor de hand liggend. Ik kan niet anders dan toegeven dat dit wel een gemiste kans is. Als ik kijk naar 24: Legacy vind ik het niet gek dat velen moe worden van de vele reboots. De tv-business is bang om risico’s te nemen en valt daarom terug op dit soort ingrepen. Dan mogen wij als kijkers echt wel kritisch zijn als men vervolgens alleen maar oude koeien uit de sloot haalt.

Ik blijf vooralsnog kijken

24: Legacy banner meneer vevie

Ik vind Corey Hawkins op zich wel een toffe acteur. De man is op dit moment ook te zien als Heath in The Walking Dead. Alhoewel, als 24: Legacy vernieuwt wordt, is het niet moeilijk om voor te stellen hoe het met Heath afloopt. Acteurs als Miranda Otto, Jimmy Smits en Gerald McRaney zijn niet verkeerd en dit moet je ook voornamelijk zien als escapisme. Zolang het niet totaal van de rails dondert, zoals de mindere seizoenen van 24, ben ik geneigd om verder te kijken. Ik tik dit echter nu in met gekruiste vingers. Het is namelijk wel zo dat je veel van de ongein die series als 24 uithalen, alleen door de vingers kunt zien als de serie je uiteindelijk beloond. Als je een goede reden krijgt om de absurde wendingen, en de regelmatig ronduit twijfelachtige beslissingen, door de vingers te zien. Laten wij hopen op het beste…

De trailer

Geef een reactie