11.22.63 – Complete serie

11.22.63 is een van de boeiendste series van 2016 tot nu toe

11.22.63 is ten einde! Gelukkig kunnen de kijkers op Fox nu ook op de Nederlandse televisie genieten van deze serie. Zo kan het dus ook. Niet elke serie hoeft seizoenen lang door te gaan. Soms is een strak seizoen genoeg. Spring in de ring, deel een paar flinke meppen uit en verlaat de ring met opgeheven hoofd. Dat heeft 11.22.63 zeker gedaan. Dit was een seizoen met acht afleveringen (die wellicht niet allemaal even sterk waren), die mij heeft weten te boeien. Waarvan ik zeg dat het uitgangspunt interessant is en de weg naar de conclusie ook. Mocht je deze dus naast je neer hebben gelegd, dan is het dus duidelijk dat je deze foutieve beslissing met haastige spoed moet herstellen.

De serie gaat over een leraar uit Maine (het is Stephen King, dus het moet natuurlijk iets met Maine te maken hebben) die niet de gelukkigste tijden in zijn leven meemaakt. Jake Epping (James Franco) is net gescheiden en hij kan dus zeker een steuntje in de rug gebruiken. Dan dient zich plotseling de ‘chance of a lifetime’ aan. Zijn vriend Al (Chris Cooper) heeft in zijn diner namelijk een portaal naar het jaar 1960. Maar waarom zou meneer Epping in godsnaam terug reizen naar het jaar 1960? Nou… misschien om de moord op John Fitzgerald Kennedy te voorkomen? Al is er namelijk van overtuigd dat het leven er heel anders zou uitzien als deze moord nooit had plaatsgevonden. Jake gaat uiteindelijk op het aanbod van Al in en reist dus terug naar de sixties. Daar heeft hij drie jaar om een plan te bedenken om de moord te voorkomen. Een plan dat nog veel voeten in de aarde zal hebben, want Jake zal de nodige obstakels moeten overwinnen om de aanslag te voorkomen.

11.22.63 is een van de eerste series van dit jaar die je echt in de serie weet te trekken. Er zijn zoals gebruikelijk al genoeg series in première gegaan, maar weinig series hadden ‘het’. ‘Het’ is hetgeen wat je in een serie trekt. Door ‘het’ wordt je benieuwd naar het vervolg van een serie en ga je een serie wekelijks volgen. In plaats van een serie opsparen, bijvoorbeeld. Vooral qua Amerikaanse nieuwe series is het nog niet veel ‘wow’ geweest. Maar toen kwam deze serie dus even gedag zeggen. Wie Meneer Vevie dus vaker bezoekt, mag mij op mijn woord geloven dat dit een serie is die je gezien moet hebben. Dit is een serie die spannende momenten even makkelijk inwisselt voor humane momenten. 11.22.63 speelt zich af in een interessante periode in de geschiedenis. De locaties zijn schitterend. De kleding, de auto’s en de muziek ademen deze tijd uit en het verhaal zelf is dus enorm boeiend. Ik weet niet wat meneer King dacht toen hij met dit concept op de proppen kwam, maar ik vind het een gouden vondst.

James Franco is ook lekker op dreef als Jake Epping. Hij weet zich daarnaast gesteund door boeiende gastrollen van Josh Duhamel (Frank Dunning), T.R. Knight (Johnny Clayton), Nick Searcy (Deke Simmons) en Sara Gadon (Sadie Dunhill). Vooral Josh Duhamel geeft een goede performance als echtgenoot met losse handjes in de eerste afleveringen. De relatie tussen Jake en Sadie wist mij niet altijd te boeien. Maar wanneer je ziet hoe de seriefinale dan deze relatie met eerbied een plek geeft, dan is alles vergeven. Toegegeven, halverwege begint de serie een beetje te slepen. Dan gebeuren dingen die niet altijd even interessant zijn. Gelukkig kun je daar sneller doorheen kijken, omdat je als kijker weet dat de serie ‘to the point’ moet zijn. Er zijn namelijk maar acht afleveringen. Je zult dus op een gegeven moment de zijwegen moeten verlaten en je weer moeten focussen op de centrale verhaallijn.

11.22.63 Banner 2 Meneer Vevie

11.22.63 is uiteindelijk een serie die hele interessante vragen oproept. Is het voorkomen van een significante gebeurtenis namelijk genoeg? Hoe ver wil je gaan om je doelen te bereiken? En, kun je je eigen wensen opzij schuiven voor de behoeften van een ander? Ook als dat ten koste gaat van je eigen geluk? De serie weet goed in te spelen op je verbeelding. “What if you could change the past?” Zou je dat doen… en welke consequenties zou dat hebben? Wij hebben allemaal dingen meegemaakt die wij nu anders zouden aanpakken. Waar wij nu anders over nadenken. Stel je eens voor dat je bepaalde dingen overnieuw zou kunnen doen? Ik zou zeker van het aanbod gebruik maken! Ik vond het ook mooi om te zien dat een blanke man en een zwarte vrouw in de jaren 60 een vriendschap hebben, waarbij ras tussen hen geen issue is. De laatste momenten van de seriefinale hebben ook echt indruk op mij gemaakt. Op de mooie klanken van Nothing Can Change This Love van Sam Cooke gingen de gordijnen van deze serie dicht. Ik ben blij dat ik in de zaal heb mogen zitten om dit te aanschouwen.

De trailer:

2 Comments

  1. Dirk april 29, 2016
    • Meneer Vevie mei 3, 2016

Geef een reactie