Unspeakable (2017) [Recensie]

Als dit waar is, dan is het Unspeakable

Jo (Indira Varma, Game of Thrones) ontvangt in Unspeakable een anoniem bericht waarin er wordt gezinspeeld op een seksuele relatie tussen haar nieuwe vriend (Luke Treadaway, Fortitude) en haar dochter. Wat denk je dat er dan gebeurt? Juist, haar leven staat ineens op z’n kop. Naarmate de dagen vorderen begint Jo ook steeds meer toe te geven aan haar twijfels. Gedraagt haar dochter zich inderdaad vreemd of ziet ze spoken? Wat is er echt aan de hand…

Wanneer de twijfel regeert…

Unspeakable is een televisiefilm van 47 minuten van de Britse zender Channel 4. Zoals je al hierboven gelezen hebt, behandelt de film een serieus thema als seksueel misbruik. Het zet je zeker aan het denken. De beschuldiging die geuit wordt is ernstig. Ik ga ervan uit dat de meesten zullen denken dat hun partner hier niet toe in staat is. Het gevoel van Jo wordt ook alleen maar versterkt door het vreemde gedrag van haar dochter. Dat is het moment dat ik naar kung-fu films begin te kijken en m’n martial arts skills begin te oefenen voor de spiegel. En waarschijnlijk zou ik niet lang daarna opgepakt worden voor een misdrijf met een nunchaku. Oké, misschien is dat op dat moment nog té voorbarig. We zouden echter wel een hartig woordje wisselen! Sommige dingen kunnen gewoon niet door de beugel en dit is daar eentje van.

Het moet gezegd worden dat Unspeakable Jo’s onzekerheid goed naar het beeldscherm vertaalt. Het goede acteerwerk van Indira Varma en Luke Treadaway draagt daar zeker aan bij. Wat is namelijk de correcte manier van handelen? Vertrouw je je partner (van wie je nog nooit vreemd gedrag hebt gezien) of flip je meteen de pan uit? Het is moeilijk te zeggen en ik begrijp het dilemma waar Jo in zit. Uiteindelijk kan een confrontatie natuurlijk niet uitblijven. Ik kan Unspeakable daarom zeker waarderen. Het richt zijn zaklamp op een serieus probleem en doet dat op een degelijke manier. De conclusie zou een langere looptijd rechtvaardigen. Maar in zijn abruptheid toont het misschien juist hoe gevaarlijk zo een beschuldiging kan zijn en wat voor impact het kan hebben. Dat is een boodschap die een ieder, die poogt hetzelfde te doen, in zijn oren mag knopen.


Heb je Unspeakable gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie