Martyrs (2008) [Recensie]

Martyrs is een meedogenloze film

Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening… Wie Martyrs ziet, begrijpt meteen waarom Lucie genoegdoening zoekt.

Dit is niet voor tere zieltjes

Waarschuwing; Martyrs is een uiterst geweldadige film en niet geschikt voor tere zieltjes. Het is eigenlijk martel porno extravaganza. Deze film geeft een nieuwe betekenis aan het woord martelen. Wat de film boeiend maakt is dat er steeds weer wendingen op je bord gegooid worden, waarvan je zegt what the fuck. Wat op het scherm te zien is, is keihard en meedogenloos. Het is een onheilspellende achtbaan die gaandeweg steeds verontrustender wordt. Verwacht geen simpele slasher-activiteiten, jumpscares en dat soort dingen. Dit is meer onderhuids. Het zijn de denkbeelden en idealen die je als kijker laten gruwelen. En, natuurlijk in welke situaties Anna en Lucie terecht komen. Ondenkbaar, onmenselijk en je kunt er nog wel meer woorden die beginnen met ‘on’ voor plakken.

Martyrs geeft een beeld van hoe ziek het menselijk brein is en hoe ver mensen kunnen gaan. Het toont ook tot welke gruwelijkheden mensen in staat zijn. Nogmaals Martyrs is niet voor iedereen. Dit is meer voor de horrorliefhebber dan voor de casual horror kijker. Ik kan me voorstellen dat velen niet, of ongemakkelijk, kunnen kijken naar dit. Het is geen makkelijke film om te zien, maar wel uiterst boeiend. Het einde geeft voer tot discussie, omdat je er meerdere interpretaties aan kunt geven. Hier word je beslist niet blij van, maar uiteindelijk is Martyrs zeker de moeite waard en een van dé essentiële titels van het genre. Wat je ook doet, ga voor deze versie en niet voor de Amerikaanse remake uit 2015.


De trailer:

Geef een reactie